Share

cover art for Varför Turkiet inte ratificerar Sveriges Natoansökan

Säkerhetsrådet

Varför Turkiet inte ratificerar Sveriges Natoansökan

Ep. 45

Ljudkvaliteten i detta avsnitt är stundvis lite sämre än vanligt – vi ber om ursäkt för detta, men anser samtalets innehåll vara så pass intressant att vi tror det är värdefull lyssning ändå.


I detta avsnitt gästas Katarina Tracz och Patrik Oksanen av två turkietkännare.


Halil Karaveli är turkietexpert och senior fellow vid ISDP samt aktuell med den nya Frivärld-rapporten ”Turkish Quagmire: Why Turkey Blocks Sweden’s Nato Accession”. Och Paul Levin som är chef vid institutet för turkietstudier.


Varför är Turkiet ovilligt att ratificera den svenska Natoansökan? Vilken roll spelar Erdogan och amerikanska F-16 plan i sammanhanget? Halil Karaveli menar att Turkiets ovilja att ratificera den svenska Natoansökan grundar sig i något annat än det turkiska valet och försäljning av F16. Istället, menar han, är det ett stopp för amerikanskt stöd till kurdiska grupper i Syrien som är Ankaras huvudsakliga målsättning.


Halil Karavelis rapport finns att läsa här⬀


More episodes

View all episodes

 • 2. Hongkong – frihetskampen som tystades

  28:51
  Det som en gång var en sprudlande frihetskamp och rörelse mot demokrati i Hongkong under paraplyprotesterna har tystnat och staden fogats in i övriga Kina. Vad hände egentligen med demokratirörelsen i Hongkong?I detta andra avsnitt av Säkerhetsrådet: Drakens år gästas Patrik och Anna av en gäst med ett starkt engagemang för Hongkong. Simona Mohamsson är kandidat för Liberalerna till europaparlamentet, människorättsdebattör som 2021 utkom med boken Hongkong RIP och är med i Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC).
 • 1. Kinas investeringar och inflytande

  32:10
  Det första avsnittet av Frivärlds specialpodd Säkerhetsrådet: Drakens år handlar om kinesiska företag och investeringar i Sverige och Europa.Deltar gör Oscar Almén, forskare och senioranalytiker FOI och Hanna Carlsson, analytiker NKK. Programledare är Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld.
 • 54. Valet i Taiwan

  32:47
  Den 13 januari är det val i Taiwan - ett ödesval i egen rätt som också inleder ett 2024 av enormt viktiga val runt om i världen. Inte minst i USA och till Europaparlamentet. Taiwan tillverkar en majoritet av världens avancerade halvledare och är en stark demokrati - det som händer i Taiwan angår alltså oss i Sverige i allra högsta grad.Anna Rennéus Guthrie och Patrik Oksanen samtalar med Jojje Olsson, Jojje är journalist baserad i Taiwan och grundare av nyhetsportalen Kinamedia.OBS detta avsnitt spelades in den 13 december 2023.Redigering och voice-over av Dino Ekdal.
 • 53. Årskrönikan 2023

  37:34
  Patrik Oksanen och Anna Rennéus Guthrie blickar tillsammans med Gunnar Hökmark tillbaka på ett händelserikt 2023. Vilka var årets höjdpunkter och lågvattenmärken? Vad finns att se fram emot och vilka risker tornar upp sig på horisonten?Vi på Frivärld önskar er alla ett gott nytt år!Redigering och voice-over av Dino Ekdal
 • 52. I Natos väntrum

  29:15
  Sverige skickade in sin ansökan till Nato i maj 2022. Nu ett och ett halvt år senare väntar vi fortfarande i väntrummet, ännu inte ett medlemsland. Vad har Sverige att bidra med som medlem och hur lång tid kan ansökan tänkas ta? I vad som kan tyckas vara en negativ situation finns trots allt mycket positivt att ta fasta på.Om det och mycket mer samtalar Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld, och Patrik Oksanen, senior fellow med Elisabeth Braw. Elisabeth är säkerhetsexport, f.d. journalist som är verksam i Storbritannien och senior associate fellow vid european leadership network.Redigering och voice-over av Dino Ekdal
 • 51. Sundsvallsoligarken - hur Ryssland lurade väst

  29:48
  Ryska pengar har banat väg för påverkan och inflytande i hela Europa, även i Sverige. Fallet med den ryska oligarken Oleg Deripaska är en snårig och spännande berättelse. Sverige har accepterat miljardinvesteringar med ursprung i penningtvätt, utpressning, stöld och mord. I Sundsvall står Sveriges enda aluminiumsmälteri, förvärvat av Deripaska i 2007, som ett monument över vår naivitet. Vilken gick så långt att en svensk regering, mitt under ett krig i Europa, främjade en putinnära oligarks intressen.Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld, och Patrik Oksanen, senior fellow, samtalar i det här avsnittet med Knut Kainz Rognerud. Knut är journalist vid SVT som är aktuell med boken Sundsvallsoligarken: en berättelse om hur Ryssland lurade väst.Redigering och voice-over av Dino EkdalFoto: Henrik Sendelbach 2013
 • 50. Rysslands ekonomi pressas av sanktioner

  20:40
  Vilken betydelse omvärldens sanktioner haft på krigets Ryssland och hur ser det ekonomiska läget ut framåt? För närvarande förefaller ekonomin ha stabiliserats, men ingen signifikant tillväxt är att vänta i överskådlig framtid och den stora kapitalflykten kan leda till en ny plötslig kris.I det här avsnittet samtalar Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld, med Anders Åslund, ledande specialist på Rysslands politiska ekonomi, om utsikterna för den ryska ekonomin samt huruvida det finns fler verktyg för väst att ta till för att försvaga Putins regim.Anders Åslund har skrivit en brief på ämnet som finns att läsa här.Redigering och voice-over av Dino Ekdal.
 • 49. How China challenges western democracies

  25:34
  The Chinese communist party seeks to bolster an image of international attractiveness while maintaining nationalistic fervour domestically with the ultimate goal of positioning China as a global competitor to western liberal democracy. In this episode Patrik Oksanen and Anna Rennéus Guthrie speak to Dr. Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova about her latest brief on the topic.Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova is Head of the China Studies Centre at Riga Stradins University, Head of the Asia Programme at the Latvian Institute of International Affairs, a member of CHOICE and European Think-tank Network on China.The brief is available here.
 • 48. Måndagar för frihet

  30:43
  Under början på 1990-talet blev Måndagsrörelsen en nationell rörelse till stöd för Estlands, Lettlands och Litauens frihet. I februari 2022, i och med starten på Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, återuppstod Måndagsrörelsen.I detta avsnitt samtalar Gunnar Hökmark, Frivärlds ordförande och författare till boken Måndagar för frihet, med Patrik Oksanen och Katarina Tracz om den nya Måndagsrörelsen till stöd för Ukraina, hur den kom till och vilka uppgifter den står inför.Den nyutgivna boken Måndagar för frihet finns att köpa på Frivärlds hemsida https://frivarld.se/bocker/mandagar-for-frihet/Redigering och voice-over av Dino Ekdal