Share

cover art for Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem

Säkerhetsrådet

Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem

Ep. 47

På några få år har den kinesiska den sociala medieplattformen Tiktok fått över en miljard användare. Appen har utmanat västerländska plattformsbolag samtidigt som den blivit ett stresstest för demokratiska länders säkerhetspolitik. Säkerhetsexperter pekar bland annat ut det faktum att företagets moderbolag Bytedance finns i Kina, och därmed lyder under kinesisk lag, som en säkerhetsrisk.


Detta avsnitt tar fasta på den rapport som Frivärld nyligen släppt, vid namn Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetshot.


Patrik Oksanen och Katarina Tracz gästas av Anna Rennéus Guthrie, journalist och redaktör på tidningen Näringslivet, samt Hanna Linderstål, VD för Earhart Business Protection Agency.

More episodes

View all episodes

 • 7. #7 Taiwan - den kämpande demokratin

  28:35
  Kina har de senaste åren trappat upp sina militärövningar i Taiwans närhet. Detta samtidigt som Xi Jinping lovar att ”återförena” Taiwan med det kinesiska fastlandet, med våld om så krävs. Ett kinesiskt angrepp på Taiwan kommer att medföra svåröverskådliga, farliga och omfattande konsekvenser av global karaktär, alldeles oavsett utfallet av själva angreppet och hur omfattande den militära konflikten blir. Detta avsnitt handlar om Taiwan och önationens relation till Kina, de många sätt som vi i väst är beroende av Taiwan och hur vi bäst stöttar Taiwan framåt. Gäst är Lars Ströman som är politisk redaktör på Nerikes Allehanda. En flitig Taiwanresenär som skrivit mycket och länge om Taiwan i svensk press.Avsnittet programleds av Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld, och Patrik Oksanen, senior fellow.Redigering: Dino EkdalResearch: Astrid Nord
 • 6. #6 Kinas relation till Ryssland

  33:32
  Detta avsnitt handlar om Kinas relation till omvärlden och särskilt till Ryssland. Chef för Frivärld, Anna Rennéus Guthrie, gästas av Lars Fredén som är kina- och rysslandkännare, tidigare verksam som ambassadör vid svenska ambassaden i Peking och även som andreman vid ambassaden i Moskva. Lars är mångspråkig och talar bl.a. ryska och kinesiska och är författare till boken En statstjänstemans betraktelser.
 • 5. Kina & forskning

  29:53
  Kina & forskning, Kina är världsledande på allt fler forskningsområden, men det blir komplicerat när den akademiska friheten i väst konfronteras med den kinesiska statsmaktens intressen. I detta avsnitt samtalar Anna Rennéus Guthrie, chef för tankesmedjan Frivärld, och Patrik Oksanen, senior fellow med Erik Mo Wellin, analytiker vid nationellt kunskapscentrum om Kina vid UI. Erik har en doktorsexamen i sinologi från Uppsala universitet. Han har tidigare bott i totalt sex år i Kina där han bland annat arbetat som översättare och praktiserat på svenska ambassaden i Peking.
 • Anne Stevenson-Yang

  22:45
  In this episode Anna Rennéus Guthrie interviews Anne Stevenson-Yang, Co-Founder and Research Director at J Capital Research. Since moving to China from New York in 1993 Anne has become a China economic and business analyst. Her areas of expertise include China’s political economy, Internet, property, and alternative energy - as well as fast-developing industries like online payments and automotive technologies. Anne is the author of the newly released book "Wild Ride - A short history of the opening and closing of the Chinese economy".
 • 4. Kinesisk påverkan

  54:18
  Kina är en stormakt vi behöver prata mer om. Det här avsnittet handlar om de olika sätt som Kina påverkar oss i Sverige och i väst. Samtalet leds av Anna Rennéus Guthrie, chef för tankesmedjan Frivärld och Patrik Oksanen, senior fellow.Deltagare:Frederick Fooy, Myndigheten för psykologiskt försvarAlexis von Sydow, Nationellt kunskapscentrum om KinaResearch av Astrid NordRedigering av Dino Ekdal
 • 3. Högteknologi och diktatur

  33:59
  Det här avsnittet handlar om Kina och stormaktens påverkan på det fria samhället, politik och näringsliv genom högteknologiska verktyg. Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld leder samtalet.Deltagare:Björn Weigel, medgrundare och VD för cybersäkerhetsföretaget C-Resiliens.Hanna Linderstål, cybersäkerhetsrådgivare och grundare av Earhart Business Protection Agency.Gunnar Lindstedt, journalist och författare som är aktuell med boken Stormvarning från Kina.Research av Astrid NordRedigering av Dino Ekdal
 • 2. Hongkong – frihetskampen som tystades

  28:51
  Det som en gång var en sprudlande frihetskamp och rörelse mot demokrati i Hongkong under paraplyprotesterna har tystnat och staden fogats in i övriga Kina. Vad hände egentligen med demokratirörelsen i Hongkong?I detta andra avsnitt av Säkerhetsrådet: Drakens år gästas Patrik och Anna av en gäst med ett starkt engagemang för Hongkong. Simona Mohamsson är kandidat för Liberalerna till europaparlamentet, människorättsdebattör som 2021 utkom med boken Hongkong RIP och är med i Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC).
 • 1. Kinas investeringar och inflytande

  32:10
  Det första avsnittet av Frivärlds specialpodd Säkerhetsrådet: Drakens år handlar om kinesiska företag och investeringar i Sverige och Europa.Deltar gör Oscar Almén, forskare och senioranalytiker FOI och Hanna Carlsson, analytiker NKK. Programledare är Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld.
 • 54. Valet i Taiwan

  32:47
  Den 13 januari är det val i Taiwan - ett ödesval i egen rätt som också inleder ett 2024 av enormt viktiga val runt om i världen. Inte minst i USA och till Europaparlamentet. Taiwan tillverkar en majoritet av världens avancerade halvledare och är en stark demokrati - det som händer i Taiwan angår alltså oss i Sverige i allra högsta grad.Anna Rennéus Guthrie och Patrik Oksanen samtalar med Jojje Olsson, Jojje är journalist baserad i Taiwan och grundare av nyhetsportalen Kinamedia.OBS detta avsnitt spelades in den 13 december 2023.Redigering och voice-over av Dino Ekdal.