Share

cover art for Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem

Säkerhetsrådet

Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem

Ep. 47

På några få år har den kinesiska den sociala medieplattformen Tiktok fått över en miljard användare. Appen har utmanat västerländska plattformsbolag samtidigt som den blivit ett stresstest för demokratiska länders säkerhetspolitik. Säkerhetsexperter pekar bland annat ut det faktum att företagets moderbolag Bytedance finns i Kina, och därmed lyder under kinesisk lag, som en säkerhetsrisk.


Detta avsnitt tar fasta på den rapport som Frivärld nyligen släppt, vid namn Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetshot.


Patrik Oksanen och Katarina Tracz gästas av Anna Rennéus Guthrie, journalist och redaktör på tidningen Näringslivet, samt Hanna Linderstål, VD för Earhart Business Protection Agency.

More episodes

View all episodes

 • 48. Måndagar för frihet

  30:43
  Under början på 1990-talet blev Måndagsrörelsen en nationell rörelse till stöd för Estlands, Lettlands och Litauens frihet. I februari 2022, i och med starten på Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, återuppstod Måndagsrörelsen.I detta avsnitt samtalar Gunnar Hökmark, Frivärlds ordförande och författare till boken Måndagar för frihet, med Patrik Oksanen och Katarina Tracz om den nya Måndagsrörelsen till stöd för Ukraina, hur den kom till och vilka uppgifter den står inför.Den nyutgivna boken Måndagar för frihet finns att köpa på Frivärlds hemsida https://frivarld.se/bocker/mandagar-for-frihet/Redigering och voice-over av Dino Ekdal
 • 46. Den ukrainska försvarsviljan är stark

  35:52
  Det här avsnittet är ett boksamtal med Patrik Oksanen, medförfattare till Ryska krigskepp dra åt helvete: en liten bok om försvarsvilja och Lisa Bjurvald, författare till Slava Ukraini!: kvinnors motstånd under Rysslands krig.Hela det ukrainska samhället har slutit upp kring en gemensam vilja att försvara sitt land. Vilka lärdomar finns det för Sverige, ett land som levt i fred under mer än 200 år, att mobilisera en liknande försvarsvilja? Vad är försvarsviljans karaktär och funktion. Hur kan den öka och på vilket sätt är den avgörande i försvaret av frihet, demokrati och suveränitet? Varför är Ukraina så uthålligt och hur ser de ukrainska kvinnornas motståndskamp ut?Podden programleds av Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Frivärld.
 • 45. Varför Turkiet inte ratificerar Sveriges Natoansökan

  37:39
  Ljudkvaliteten i detta avsnitt är stundvis lite sämre än vanligt – vi ber om ursäkt för detta, men anser samtalets innehåll vara så pass intressant att vi tror det är värdefull lyssning ändå.I detta avsnitt gästas Katarina Tracz och Patrik Oksanen av två turkietkännare.Halil Karaveli är turkietexpert och senior fellow vid ISDP samt aktuell med den nya Frivärld-rapporten ”Turkish Quagmire: Why Turkey Blocks Sweden’s Nato Accession”. Och Paul Levin som är chef vid institutet för turkietstudier.Varför är Turkiet ovilligt att ratificera den svenska Natoansökan? Vilken roll spelar Erdogan och amerikanska F-16 plan i sammanhanget? Halil Karaveli menar att Turkiets ovilja att ratificera den svenska Natoansökan grundar sig i något annat än det turkiska valet och försäljning av F16. Istället, menar han, är det ett stopp för amerikanskt stöd till kurdiska grupper i Syrien som är Ankaras huvudsakliga målsättning.Halil Karavelis rapport finns att läsa här⬀
 • 44. The Lithuanian perspective

  38:08
  In Sweden it was not especially uncommon to hear the phrase “moral superpower” as a descriptor of Sweden on the international stage. But when push comes to shove it is Lithuania that time and time again has proven to be Europe’s true moral super power.In this english language edition of Säkerhetsrådet, Katarina Tracz invites two chairmen of the Lithuanian Foreign Affairs and Defense Committees Zygimantas Pavilionis and Laurynas Kasciunas to discuss, among other things, the war in Ukraine, Sweden’s process of NATO accession and Europe’s relationship to China.
 • 43. Putins krig

  24:05
  Nils Bildt har sedan den ryska invasionen av Ukraina i ett antal uppmärksammade texter på Svenska Dagbladets ledarsida beskrivit hur det ukrainska försvaret har kunnat slå tillbaka de ryska trupper som många trodde skulle vara övermäktiga. I detta avsnitt förklarar Bildt krigets faser, hur och varför Ukraina är bättre, samt ett antal scenarier framöver.Nils Bildt är entreprenör, företagare och civilekonom med bred internationell erfarenhet och mångårig affärserfarenhet av Ryssland. Nils Bildt är också överste/RO i armén.Nils Bildts bok Putins krig finns att köpa på Frivärlds hemsida: https://frivarld.se/bocker/putins-krig/ Överskottet från boken doneras till UkrainaGlöm inte att lämna en recension och prenumerera på podden. Det hjälper oss blir bättre och synas mer – tack för din hjälp och för att du lyssnar.
 • 42. Världshandel, vapen & virus

  23:37
  Johan Norberg blev känd med boken Till världskapitalismens försvar för 20 år sedan. I detta avsnitt undrar Emanuel Örtengren & Katarina Tracz tillsammans med mannen själv, så där två decennier senare: Hade Johan Norberg fel?Krig, pandemi och protektionism har satt handeln på prov. Först fick ett nytt coronavirus fabriker och hamnar att stänga, vilket skapade en propp i den globala ekonomins blodomlopp. Och precis när pandemin klingade av bröt ett krig ut mellan två av världens största råvaruexportörer, något som fått priserna på el, bränsle och mat att skena. Beslutsfattare i både Bryssel och Washington talar nu om att det är riskabelt att vara alltför beroende av omvärlden.2022 så rycker Johan Norberg än en gång ut till globaliseringens försvar i en tid då många pekar på dess tillkortakommanden.Johan Norberg & Emanuel Örtengrens rapport Världshandel, vapen & virus finns att läsa på Frivärlds hemsida: https://frivarld.se/rapporter/varldshandel-vapen-och-virus/Glöm inte att lämna en recension på podden! Det hjälper oss blir bättre och synas ännu mer – tack för din hjälp och för att du lyssnar.
 • 41. Ukrainakriget är Putins största misstag

  26:12
  I detta avsnitt gästas Säkerhetsrådet av Anders Åslund för att diskutera ett annat Säkerhetsråd, nämligen Putins. Detta avsnitt handlar om krigets gång i Ukraina – det folkliga motståndet mot både kriget och den partiella mobiliseringen i Ryssland, mellanårsvalet i USA och vad den nytillträdda regeringen i Sverige kan göra för att hjälpa Ukraina. Anders Åslund är senior fellow på Frivärld, adjungerad professor vid Georgetown University och ledande specialist på politisk ekonomi i Ryssland bland mycket annat.Prenumerera gärna så att du inte missar när vi släpper nästa avsnitt. Vi tar också tacksamt emot recensioner av podden på Spotify och Apple podcasts. Ett bättre betyg hjälper oss att nå fler lyssnare samtidigt som konstruktiva recensioner hjälper oss förbättra podden. Tack för din hjälp och för att du lyssnar!
 • 40. Ukraina kämpar för hela Europa

  24:24
  I detta avsnitt gästas Säkerhetsrådet av Fredrik Wesslau, biträdande chef för EU Advisory Mission i Ukraina. Fredrik har tidigare en bakgrund inom bl.a. diplomati och journalistik. Katarina Tracz och Emanuel Örtengren samtalar med Fredrik om EU:s närvaro i Ukraina, det ökande antalet ryska krigsbrott och vad det innebär att Ukraina fått kandidatstatus i EU.Prenumerera gärna så att du inte missar när vi släpper nästa avsnitt. Vi tar också tacksamt emot recensioner av podden på Spotify och Apple podcasts. Ett bättre betyg hjälper oss att nå fler lyssnare samtidigt som konstruktiva recensioner hjälper oss förbättra podden. Tack för din hjälp och för att du lyssnar!