Share

cover art for Årskrönikan 2023

Säkerhetsrådet

Årskrönikan 2023

Ep. 53

Patrik Oksanen och Anna Rennéus Guthrie blickar tillsammans med Gunnar Hökmark tillbaka på ett händelserikt 2023. Vilka var årets höjdpunkter och lågvattenmärken? Vad finns att se fram emot och vilka risker tornar upp sig på horisonten?


Vi på Frivärld önskar er alla ett gott nytt år!


Redigering och voice-over av Dino Ekdal

More episodes

View all episodes

 • 5. Kina & forskning

  29:53
  Kina & forskning, Kina är världsledande på allt fler forskningsområden, men det blir komplicerat när den akademiska friheten i väst konfronteras med den kinesiska statsmaktens intressen. I detta avsnitt samtalar Anna Rennéus Guthrie, chef för tankesmedjan Frivärld, och Patrik Oksanen, senior fellow med Erik Mo Wellin, analytiker vid nationellt kunskapscentrum om Kina vid UI. Erik har en doktorsexamen i sinologi från Uppsala universitet. Han har tidigare bott i totalt sex år i Kina där han bland annat arbetat som översättare och praktiserat på svenska ambassaden i Peking.
 • Anne Stevenson-Yang

  22:45
  In this episode Anna Rennéus Guthrie interviews Anne Stevenson-Yang, Co-Founder and Research Director at J Capital Research. Since moving to China from New York in 1993 Anne has become a China economic and business analyst. Her areas of expertise include China’s political economy, Internet, property, and alternative energy - as well as fast-developing industries like online payments and automotive technologies. Anne is the author of the newly released book "Wild Ride - A short history of the opening and closing of the Chinese economy".
 • 4. Kinesisk påverkan

  54:18
  Kina är en stormakt vi behöver prata mer om. Det här avsnittet handlar om de olika sätt som Kina påverkar oss i Sverige och i väst. Samtalet leds av Anna Rennéus Guthrie, chef för tankesmedjan Frivärld och Patrik Oksanen, senior fellow.Deltagare:Frederick Fooy, Myndigheten för psykologiskt försvarAlexis von Sydow, Nationellt kunskapscentrum om KinaResearch av Astrid NordRedigering av Dino Ekdal
 • 3. Högteknologi och diktatur

  33:59
  Det här avsnittet handlar om Kina och stormaktens påverkan på det fria samhället, politik och näringsliv genom högteknologiska verktyg. Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld leder samtalet.Deltagare:Björn Weigel, medgrundare och VD för cybersäkerhetsföretaget C-Resiliens.Hanna Linderstål, cybersäkerhetsrådgivare och grundare av Earhart Business Protection Agency.Gunnar Lindstedt, journalist och författare som är aktuell med boken Stormvarning från Kina.Research av Astrid NordRedigering av Dino Ekdal
 • 2. Hongkong – frihetskampen som tystades

  28:51
  Det som en gång var en sprudlande frihetskamp och rörelse mot demokrati i Hongkong under paraplyprotesterna har tystnat och staden fogats in i övriga Kina. Vad hände egentligen med demokratirörelsen i Hongkong?I detta andra avsnitt av Säkerhetsrådet: Drakens år gästas Patrik och Anna av en gäst med ett starkt engagemang för Hongkong. Simona Mohamsson är kandidat för Liberalerna till europaparlamentet, människorättsdebattör som 2021 utkom med boken Hongkong RIP och är med i Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC).
 • 1. Kinas investeringar och inflytande

  32:10
  Det första avsnittet av Frivärlds specialpodd Säkerhetsrådet: Drakens år handlar om kinesiska företag och investeringar i Sverige och Europa.Deltar gör Oscar Almén, forskare och senioranalytiker FOI och Hanna Carlsson, analytiker NKK. Programledare är Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld.
 • 54. Valet i Taiwan

  32:47
  Den 13 januari är det val i Taiwan - ett ödesval i egen rätt som också inleder ett 2024 av enormt viktiga val runt om i världen. Inte minst i USA och till Europaparlamentet. Taiwan tillverkar en majoritet av världens avancerade halvledare och är en stark demokrati - det som händer i Taiwan angår alltså oss i Sverige i allra högsta grad.Anna Rennéus Guthrie och Patrik Oksanen samtalar med Jojje Olsson, Jojje är journalist baserad i Taiwan och grundare av nyhetsportalen Kinamedia.OBS detta avsnitt spelades in den 13 december 2023.Redigering och voice-over av Dino Ekdal.
 • 52. I Natos väntrum

  29:15
  Sverige skickade in sin ansökan till Nato i maj 2022. Nu ett och ett halvt år senare väntar vi fortfarande i väntrummet, ännu inte ett medlemsland. Vad har Sverige att bidra med som medlem och hur lång tid kan ansökan tänkas ta? I vad som kan tyckas vara en negativ situation finns trots allt mycket positivt att ta fasta på.Om det och mycket mer samtalar Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld, och Patrik Oksanen, senior fellow med Elisabeth Braw. Elisabeth är säkerhetsexport, f.d. journalist som är verksam i Storbritannien och senior associate fellow vid european leadership network.Redigering och voice-over av Dino Ekdal