Romer i fokus podcast

 • 19. Nikita Lourenco Calling - Statsvetare och Master i mänskliga rättigheter

  35:21
  I detta avsnitt berättar Nikita om hennes studier inom statsvetenskap och masterprogram inom mänskliga rättigheter. Nikita delar med sig av erfarenheten om att bo och leva i olika kontinenter, i länder som Thailand, Portugal, Brasilien, USA, etc. Vi talar om även om hennes nuvarande jobb på Raoul Wallenberg Institutet. 
 • 18. Solvor Mjøberg Lauritzen - Docent i pedagogik och forskare om det romska slaveriet i Rumänien

  55:20
  I detta avsnitt berättar Solvor Mjøberg Lauritzen, Docent i pedagogik och forskare om det romska slaveriet i nuvarande Rumänien. Solvor förklarar hur hennes engagemang för kritiska romska studier startade under debatten om tiggeriförbud och tiggare i Norge. Resan till Rumänien gav henne ett nytt perspektiv och insikt om hur extrem fattigdomen ser ut i Europa, och idag forskare Solvor tillsammans ett team om det romska slaveriet i Rumänien, och huruvida romsk slaveriet (inte) belyses i dagens litteratur.
 • 17. Jan Selling - Docent i historia och lektor i kritiska romska studier

  38:59
  I detta avsnitt berättar Jan Selling, Docent i historia, ämnessamordnare för enheten för kritiska romska studier på Södertörns Högskola, om antiziganism i Sverige. Selling förklarar hur strukturell rasism tas i uttryck i det svenska samhället, och hur romer inte har samma förutsättningar i praktiken. Vi pratar om rättvisa, jämlika villkor och den låga kunskapsnivån om romer i det svenska samhället. I detta avsnitt delar även Jan sina kritiska åsikter om strategin för romsk inkludering, och förklarar hur romer befinner sig i makt underläge.
 • 16. Daut Ajvaz - Begåvad artist som gjorde succé på idol

  33:04
  I detta avsnitt berättar Daut Ajvaz om resan i TV-programmet Idol, hur var det att sjunga första gången framför idols jury  och få fantastisk respons. Daut berättar även om hur han tog tillfälle i akt att belysa romsk historia i ett av Sveriges största musikprogram, och varför det var viktigt för honom att göra det. Vi diskuterar även om Dauts nuvarande studier på Högskolan väst, och om ambitionen om att bli den där “coola läraren”.
 • 15. Nadja Eriksson - Musiken är en viktigt del för den romska identiteten

  31:56
  I detta avsnitt berättar Nadja Eriksson om musikens betydelse i hennes liv och hur viktigt musiken är för hennes romska identitet. Vi kommer in i teman gällande den romska identiteten och hur de svenska samhället skapar ”vi” och ”dem”
 • 14. Kenan Ibishi - Mäklaren som inspirerar andra till att studera oavsett ålder

  31:24
  I detta avsnitt berättar Kenan Ibishi om hans yrke som mäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv, och hur en vanlig arbetsvecka kan se för en mäklare samt vad som krävs för att bli en bra mäklare. Kenan berättar även resan från ett krigsland till Sverige, och hur hans familj fick bo i tält de första månaderna när det kom till  Sverige.
 • 13. Maria Bogeblad - Politiker i Partille kommun och engagerad i frågor som berör mänskliga rättigheter

  33:05
  I detta avsnitt berättar Maria bogeblad om hennes nuvarande uppdrag som politiker i Partille kommun och tidigare arbete inom göteborgs stad. Maria delar även hennes historia om att hon inte visste att hon tillhörde det resande folket, och vilka grymheter henne morfar fick utstå i Vidkärrs Barnhem. Vid upptäckten om att alla övergrepp hennes morfar fick utstå, började ett engagemang för att ge honom upprättelse. Maria berättar även om hennes mamma och morfars bortgång, strax efter att dem berättat att hon är resande. 
 • 12. Maria Bogeblad - Politiker i Partille kommun och engagerad i frågor som berör mänskliga rättigheter

  24:11
  I detta avsnitt berättar Maria bogeblad om hennes nuvarande uppdrag som politiker i Partille kommun och tidigare arbete inom göteborgs stad. Maria delar även hennes historia om att hon inte visste att hon tillhörde det resande folket, och vilka grymheter henne morfar fick utstå i Vidkärrs Barnhem. Vid upptäckten om att alla övergrepp hennes morfar fick utstå, började ett engagemang för att ge honom upprättelse. Maria berättar även om hennes mamma och morfars bortgång, strax efter att de berättat att hon är resande. 
 • 11. Jenni Kay - Verksamhetsledare och Språkfrämjare på Institutet för språk och folkminnen

  38:21
  I detta avsnitt berättar Jenni Kay om hennes nuvarande arbete på ISOF – Institutet språk och folkminne, och vad dem gör inom ramen för uppdraget om att revitalisering de romska språket. Vi pratar även om hennes tidigare arbete inom SVT och hur var det att arbeta med bland annat programmet ”Jenni möter”.
loading...