Share

Omvårdnad och hälsa – en podd från Röda Korsets Högskola
Intensivvårdsbehandling av trauma ger stor effekt
Season 1, Ep. 1
•
En pilot om en pilot. Röda Korsets Högskolas första poddavsnitt handlar om en pilotstudie från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering visar att en ny typ av intensivvårdsbehandling ger stor effekt för krigsflyktingar. I podden medverkar Niklas Möller, verksamhetschef, leg. psykolog vid Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala som har testat den nya formen av traumabehandling, Petter Tinghög, docent, lektor och forskare vid Röda Korsets Högskola och Frida Johansson Metso, samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.
More episodes
View all episodes
3. Gör det bara – om utlandsstudier vid Röda Korsets Högskola
40:55||Season 1, Ep. 3Röda Korsets Högskola har en global profil och erbjuder en rad olika möjligheter för utbyten inom ramen för sjuksköterskeprogrammet. Studenter kan ansöka om utlandsstudier både för teoretiska kurser och verksamhetsförlagd utbildning, VFU.I det här avsnittet får vi möta de tre sjuksköterskestudenterna Martin Carelli, Mathilda Juhlin och Ellen Runemark som alla tre har varit på utlandsstudier under sin studietid på sjuksköterskeprogrammet vid Röda Korsets Högskola. De berättar om sin praktik och fältstudier utomlands i Tanzania, Norge, Italien, Storbritannien och Portugal och intervjuas av Magdalena Kjessel, internationell handläggare vid Röda Korsets Högskola.Läs mer om utlandsstudier: www.rkh.se/studerautomlands2. ”Att stanna kvar skulle varit livsfarligt” forskning om stöd för flyktingar som är HBTQ+
37:34||Season 1, Ep. 2Tänk att du tvingas fly ditt hemland för att du inte tillåts leva autentiskt som den du är. Att stanna kvar är livsfarligt. Att enda valet är att lämna landet där du har vuxit upp, dina barn och ditt livs kärlek. Det är verkligheten för de flyktingar som flyr från våld och förtryck baserat på sexuell läggning och könsidentitet. De kommer från länder där mänskliga rättigheter brister eller där det till och med innebär dödsstraff att leva som något annat än heterosexuell cisperson. Hur ser mottagandet ut i landet de flyr till och hur kan den här gruppen få det stöd som behövs för att kunna fortsätta sina liv i värdlandet?Forskningsprojektet ”En tryggare framtid” undersöker hur psykosocialt stöd för flyktingar som identifierar sig som HBTQ+ kan utvecklas för att möta deras behov och preferenser. Inom projektet definieras HBTQ+ som homosexuell, bisexuell, transperson och personer med andra queera identiteter eller uttryck. Det är en bred term som innefattar de som inte identifierar sig som heterosexuell cisperson. Cisperson innebär att könsidentiteten stämmer överens med det kön du tilldelades vid födseln. Projektet undersöker målgruppens hälsa och stöd från flera perspektiv, inklusive flyktingar, yrkesverksamma i vården, vårdstudenter och lärare vid vårdutbildning.Forskningen genomförs i nära samverkan med målgruppen och representanter är involverade i alla delar av forskningscykeln. Initiativet startade 2020 och är nu i en andra fas där en insats innefattande kamratstöd utvecklas och utvärderas. Projektet finansieras av Forte.I det här poddavsnittet får vi möta Tommy Carlsson, docent och lektor vid Röda Korsets Högskola som leder forskningsprojektet ”En tryggare framtid” tillsammans med Rummage som är forskningsassistent. Samtalsledare är Gabriella Ahlström, journalist.Röda Korsets Högskolas podcast "Omvårdnad och hälsa" handlar om forskning, utbildning och samverkan som är relaterat till högskolans verksamhet.