Share

cover art for YSTAD METALL

RETROREPAN

YSTAD METALL

Season 6, Ep. 10

Superproffset på Ystad Metall, Jonas Barros Eriksson, är med och förgyller avsnittet. Han berättar allt vi behöver veta om anrika Ystad Metall och lite till.


Jonas tycker att utanför säsong är den rätta säsongen för att fynda på loppisar på Gotland och är inte lokalpatriotisk utan gillar Ystad metall ändå, Annika förundras över kvinnorna i industrin då det begav sig och planerar redan loppisresa till Gotland och båda är överens om att ibland behövs det en muta eller två för att familjen ska hänga med på diverse second hand-äventyr.


I avsnittet för vi höra om Idoff och Ester som startar upp Ystad Metall, vi för höra spännande berättelser om formgivare såsom Hans Bergström och om hur lätt det är att förväxla järnsmidesljusstakar från samma tidsepok.


Hjärtligt välkommen!


More episodes

View all episodes

 • 9. Glada 80-TALET

  40:23
  I ett ögonblick var 80-talet tillbaka, som ändå ligger över 40 år tillbaka i tiden.För att ta pulsen på det färgstarka decenniet besöktes Repan av härliga Petra Orrbeck från Reningsborg Secondhand i Partille. Gemensamt mindes vi roligheterna från förr gällande inredning och utstyrsel.Är 80-talsestetiken på väg tillbaka? Mycket tyder på det enligt Petra och Annika som känner att det bubblar för fullt. Petra minns sitt första auktionsinköp, förfriskar minnet om puffgardiner, berättar om sin nyfunna kärlek till formgivaren Gösta Grähs och avslöjar vad som finns i skrytskåpet... även Annika har en skrythylla, minns hur det var att gå i pumps och båda känner att 80-talsporslinet från Rosenthal av Dorothy Hafner i grafik och starka färger känns riktigt spännande.Hjärtligt välkommen!
 • 8. FORMGIVNING kvinnor 20-, 30- & 40-tal

  01:04:21
  Bjöd åter in fantastiskt kunnige Jonas Barros Eriksson till podden och lyckades övertyga honom att vara med i ytterligare ett avsnitt! Lockade med att prata kvinnliga formgivare inom metallfacket som var verksamma på 20-. 30- och 40-talen, det blev otroligt spännande!Jonas berättade att han hade ropat in en fantastisk vas på auktion av Karl-Einar Borgström, som ligger kvar i kartongen, Annika är exalterad över att sommarens uteloppisar börjat sätta igång så smått och båda är överens om att formspråket från början av 1900-talet är otroligt spännande.Vad hade kvinnorna för möjligheter då? Hur kunde det se ut för en kvinna som kanske ville ha både familj och karriär? Hur kommer det sig att de kvinnliga formgivarna från den tiden inte är lika kända?Vi beger oss en sväng till Tyskland också, det går inte att prata modernism och industridesign utan att nämna Bauhaus och WMF. Hjärtligt välkommen!
 • 7. ANTIKT & ALLMOGE

  51:24
  Härlige antikhandlaren Peter Lindqvist gästade studion och vi filosoferade runt antikt och allmoge.Vi pratade mycket loppisar och Peter gav toppentips om hur man går tillväga för att kanske få bäst fyndresultat på en loppis, han nämner starten på utomhusloppisen i Simrishamn som går av stapeln i påsk samt berättar om provinsarbeten. Annika kom ihåg en gammal spegel hon har i källaren, dammade av en gammal tallrik från Göteborgs porslinsfabrik och drömmer om somrarnas loppisar.Vi pratar även speglar, hur man kan rengöra dem och om man ska byta glas eller inte samt om loppisfynd, sådana som gjorts runtomkring, både i Sverige och ute i världen och som inbringat stora summor pengar.Hjärtligt välkommen!
 • 6. RYAMATTAN

  56:20
  Superkunniga textilproffset Margareta Backström-Öberg utökade vår inblick i ryamattans värld.Var kom ryan från? När började vi använda den? ...och hur användes ryan från början?Frågorna hopar sig och svar levereras!Dessutom berättar Margareta om ett lass med baddräkter, med stilar allt ifrån Malin på Saltkråkan till första Bond-bruden.Massor av bra tvättråd av Margareta om hur man ska ta hand om sina ryor samt spännande tips om Dellen-kilten, Annika berättar om hur hon fick sin nyloppade ullmatta ren, dock inte att rekommendera, samt funderar på om inte allmoge börjar småstiga i popularitet igen.Hjärtligt välkommen!
 • 5. Nyfiken på NORGE

  53:37
  Nyfiken på Norge är tillbaka i Retrorepan och härliga norgeexperten Mats Linder är med oss och lotsar oss genom norskt glas denna gång, Hadeland glasbruk.Det firas en 99-årig designklassiker som i stort sett ALLA har hemma i någon form.Mats berättar om sina senaste fynd och förklarar för Annika vad en gouache är på ett enkelt sätt. Annika berättar om sitt senaste äventyr där en mängd Ekeby-keramik ingår.Nästan hela Norden är representerat i detta avsnitt, hjärtligt välkommen!
 • 4. BO FAJANS

  58:15
  Keramik i alla dess former från Bo Fajans, eller Bobergs Fajansfabrik som det en gång hette handlar det om i avsnittet. Till min stora glädje är otroligt kunniga Kristina Lindkvist, intendent på Länsmuseet Gävleborg med och förgyller denna fantastiska stund med massor av spännande berättelser om det svenska keramikföretaget som startade upp på 1800-talet.Vi går igenom allt från lergökar, brännvinskrus och snusaskar till Telluskrukor av Ewald Dahlskog samt vackert färgglad keramik i Berit Ternells regi.Maggie Wibom är en formgivare vars öde griper tag i hjärtat. Under hennes korta levnadstid hinner hon göra avtryck i formgivarvärlden samt intryck på Sveriges konung då det begav sig, Gustav V.Hjärtligt välkommen!
 • 3. ATELJÉ LYKTAN

  53:35
  Superproffset på Ateljé Lyktan, författaren till boken "Ljuset ska vara vitt och lysa fritt: historien om Ateljé Lyktan", Johan Jansson är med och vi får tillsammans med honom följa företagets historia från allra första början till idag.Vi får höra talas om lampklassiker från Ateljé Lyktans start på 30-talet till hur de lyckats överleva som företag genom krig och ekonomiska dippar fram till nu.Om hur Hans Bergström lade grunden och hur sedan Anders Pehrson för en krona kom över rubb och stubb. Stor dramatik i lampfabrikens historia!Vilken är storsäljaren? Vilka lampor tillverkas än idag och säljs? Ett är säkert, i år firar företaget 90 år och lyser fortfarande upp tillvaron för oerhört många!Hjärtligt välkommen!
 • 2. Textilier & HERMÈS

  01:01:53
  Tillsammans med underbara retrotygexperten Margareta Backström Öberg från Enköping pratas det i avsnittet om bland det absolut roligaste som finns...textilier! DESSUTOM har Margareta Sveriges största samling av Hermès sjalar och vi får höra om hur hennes passion för sjalarna började och om det finns plats för andra samlingsintressen.Ett gäng glada loppislovers från megaloppisen på Partille arena får vi också bekanta oss med i avsnittet, om vad de spanar efter och om de känner till Hermès.Margareta ger tips om hur man ska ta hand om sina textilier på bästa sätt, vi får bekanta oss med Bohus-stickningar och får veta vad "grevinnedagis" är samt vilka "storfräsarna" är på Antikmässan. Annika minns med värme sin mormor som använda sjalett över sina papiljotter, gärna med ett skumgummiinlägg, när hon skulle vara fin - precis som de flesta kvinnor i mitten av 1900-talet gjorde för att skydda sina frisyrer.Ett tips från Maggan-coachen: "Bra att spara på något som inte är så lätt att hitta, det tar mindre plats och blir billigare".Hjärtligt välkommen!
 • 1. SÄSONGSSTART

  01:05:11
  Ä N T L I G E N är säsong 7 av Retrorepan igång! Det startas storstilat med retrogurun, härliga Lotta Reberg som gäst och snacket går om vad som kan komma att bli nästa pensionssparfynd på andrahandsmarknaden!Maria Gynning gästar också och pratar om sina funderingar.Förutom att rekommendera Stockholms tunnelbana med dess fantastiska konstverk av prominenta konstnärer som konstrunda så tror Lotta starkt på att Stig Lindberg är på väg upp i popularitet igen, Maria tänker att fast telefoni nog inte är så dumt och Annika är sugen på ryamattor och tror att det kommer trenda.Alla är sugna på textilier uppåt väggarna samt brunt mitt ibland alla färger känns inte helt fel. Lotta Reberg summerar året som gick, 2023, och vilka överraskningar på begagnatmarknaden vi fick då!Hjärtligt välkommen!