Share

cover art for 11. Miljøkamp med livet som innsats | Gjest Borghild Tønnessen-Krokan om menneskerettigheter

Regnskogpodden

11. Miljøkamp med livet som innsats | Gjest Borghild Tønnessen-Krokan om menneskerettigheter

Season 2, Ep. 5

Som 19 åring ble Borghild forelsket i regnskogen. Men det var ikke bare dyre- og plantelivet som satte spor - det gjorde også menneskene. I over 20 år har hun jobbet for menneskerettigheter: «Man tar det for gitt at man kan engasjere seg for en bedre framtid, og det å møte andre likesinnede som jobber for det samme, men som gjør det med livet som innsats – det gjør sterkt inntrykk!»

Hør mer om hva som virker og hvilke gjennombrudd vi opplever i arbeidet med menneskerettigheter og regnskogbevaring.

More episodes

View all episodes

  • 4. Bærekraftig spill med Einar Håndlykken: Norsk eliteseries grønne reise

    24:44
    Han har gjort Norges eldste fotballklubb til landets mest miljøvennlige fotballklubb. Han er en av Eliteseriens mest toneangivende klubbledere, og har helt klare tanker om hvordan fotballen kan komme på banen i klimakampen. I denne episoden blir vi kjent med daglig leder for Odds Ballklubb, Einar Håndlykken.Programleder for Regnskogpodden Sporten: Guro Fostervold Tvedten
  • 3. Fotballens miljøfrontlinje: Møt Morten Thorsby

    30:41
    Han går foran i miljøspørsmål med stor lidenskap og har startet sin egen miljøorganisasjon: We Play Green. I denne episoden skal vi bli bedre kjent med Norges mest miljøvennlige fotballproff, Morten Thorsby.Programleder for Regnskogpodden Sporten: Guro Fostervold Tvedten
  • 2. "Grønnere" vinteridrett - med verdensmester i skiskyting, Tiril Eckhoff

    16:31
    Verdensmester i skiskyting Tiril Eckhoff etterlyser bedre tiltak mot klimautfordringene i vinteridretten.Programleder for Regnskogpodden Sporten: Guro Fostervold Tvedten
  • 1. Vintersportens skjulte fotavtrykk

    29:16
    Avhengigheten av sponsorer som Equinor og den omfattende jakten på snø rundt om i verden, som spesielt alpinister som flyr jorda rundt for å finne snø, står for er et gigantisk globalt klimaproblem. Gravejournalist Anne Rognerud belyser vintersportens dilemma i denne episoden av Regnskogpodden sporten.Programleder: Guro Fostervold Tvedten
  • 5. Hvordan sivilsamfunnet påvirker politikken i Norge - med Lars Haltbrekken og Elise Åsnes

    31:36
    Går du med en politikerspire i magen? Eller har du et brennende miljøengasjement du ikke helt vet hvordan du skal få utnyttet? I forrige episode slo klimaguru Svein Tveitdal fast at det beste du kan gjøre for klimaet og naturen er å melde deg inn i en miljøorganisasjon. Men hva er neste steg? I denne episoden av Regnskogpodden aktuelt får du vite hvordan du kan bruke makten din til å påvirke politikerne. Med oss i denne episoden har vi leder for miljøorganisasjonen Spire, Elise Åsnes og stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken.Episoden ble spilt inn i oktober 2023, da regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjettet 2024.
  • 4. En klimagurus analyse av valget - med Gina Gylver og Svein Tveitdal

    31:03
    OBS! Denne episoden ble spilt inn i høst like før kommunevalget 2023.Hva betyr det at vi har så mange politikere som styrer i Norge og resten av verden som ikke ser ut til å ville gjøre det som skal til for å stanse naturkrisa? I denne episoden møter vi klimaguru og tidligere FN-direktør Svein Tveitdal og Gina Gylver, miljøforkjemper og leder i Natur og Ungdom. Det skyller en blå bølge over Norge, og vi spør hva det betyr for de globale klimamålene. Klarer Norge og verden å nå målet på 1,5 grader innen 2030, om vi fører en politikk som folket har valgt frem nå? Hva vil dette bety for naturen vår?Hør hva Gina og Svein svarer i denne episoden av Regnskogpodden!
  • 3. Regnskogmilliardene 15 år: Slik ble det til - med Kristin Halvorsen og Lars Løvold

    40:10
    I desember økte regjeringen den norske regnskogstøtten med en milliard kroner.Tidligere finansminister Kristin Halvorsen og daværende leder for Regnskogfondet, Lars Løvold, forteller om hvordan en liten norsk NGO bidro til det som ble Norges store pionerinnsats for klima og skogsatsning. Norge ble verdensledende på tropisk regnskog, og våre to gjester var helt sentrale i det som den gangen ble møtt med applaus på pressekonferansen på Bali for 15 år siden.  OBS! Denne episoden ble innspilt 7. november, før det ble kjent at regjeringen bevilget en ekstra regnskogmilliard i statsbudsjettet.
  • 2. Klima-apati med Marlon Langeland og Juni Romero y. C. Berg-Nielsen

    38:17
    Gjester: SKAM-skuespiller og klimaengasjert formidler Marlon Valdès Langeland og Grønn Ungdoms politiker Juni Romero y. Cordero Berg-Nielsen.Denne høsten var det kommunevalg og ifølge Opinions Ung-undersøkelse fra 2023 er klima og miljø den enkeltsaken som faller mest i engasjement hos dem mellom 15–25 år. Hvorfor er det sånn? Stemmer det at Greta Thunberg-ånden er død, slik noen forsøkte å påstå under valgkampen? Har myndighetene mer å gå på ved å innføre strengere klimagrep som kan minske forbruksvanene våre? Vi vet at det å være ute i naturen fremmer engasjementet for å ta vare på den. Kan vi lovpålegge folk å være mer ute i naturen? 
  • 1. Knusktørre trær og kokvarm elv i Amazonas - med Anders Krogh og Hauk Are Fjeld

    38:58
    Regnskogen i Amazonas skvises fra flere fronter samtidig og står på terskelen til kollaps. Regnskogekspert Anders Krogh og statsviter Hauk Are Fjeld forklarer sammenhenger du kanskje aldri før har tenkt på.