Share

cover art for Så ska glesbefolkade regioner konkurrera om tillväxten

Regionpodden

Så ska glesbefolkade regioner konkurrera om tillväxten

Season 1, Ep. 12

Nya industrier etablerar sig och norra Norden vill vara en motor i EUs gröna omställning. Men då krävs samarbete över landsgränserna. Nätverket NSPA består av de 13 nordligaste regionerna i Norge, Sverige och Finland, tillsammans skapar de förutsättningar för utveckling, infrastruktur och tillväxt. 


Gäster:

Tomas Norvoll, fylkesrådsordförande i Nordlands Fylkeskommun och ordförande i NSPA

Mikael Janson, chef på North Sweden European Office

Jukka Teräs, projektledare för Artic Investment Platform

Rickard Carstedt, regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten

More episodes

View all episodes

 • Livepodd: Hur skapar vi ett gott liv åt alla?

  22:22
  För den som lever med en funktionsvariation är det långt ifrån självklart att få ett gott liv. Det är många som berättar att även om alla instanser gör rätt i sak, så blir det ändå fel för individen. Orsaken är oftast att det saknas samordning. Istället är det föräldrarna som får stånga sig blodiga i kampen om det goda livet för sitt barn, rätten att få till en bra skolgång och en meningsfull fritid. Vi ställer oss frågan, hur kliver vi ur stuprören och börjar samverka? Livepodd från Mötesplats Stöcke under hållbarhetsveckan 2023.GästerJenny Bergkvist, enhetschef för social hållbarhet Länsstyrelsen VästerbottenJonas Karlberg, (v) regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhetSofie Edberg, ordförande Funktionsrätt Västerbotten.
 • Almedalen Livepodd: Norra Sverige och om möjligheterna och svårigheterna med grön omställning

  32:59
  Regionpodden livepoddar från vår scen i Visby under årets Almedalsvecka.Gäster Peter Larsson, regeringens samordnareKristina Sundin Jonsson Kommunchef Skellefteå KommunSamtalsledareAnnika Dopping, Senior Advisor, Visionär, katalysator och kommunikatör,
 • Almedalen Livepodd: Samverka, påverka och förflytta

  30:12
  Regionpodden livepoddar från vår scen i Visby under årets Almedalsvecka. Idag pratar vi påverkansarbete och regionalt utvecklingsarbete. Gäster: Anders Byström, TF regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten Anders Sellström, Strateg externa relationer och strategisk platsutveckling Region VästerbottenLotta Rönström, Senior Adviser in European Affairs, North Sweden European OfficeProgramledare: Ebba Lindsö
 • 16. Det börjar med ett besök

  35:48
  Besöksnäringen har gått från kuriosa till samhällsbärare, och det första besöket kan vara avgörande för att locka såväl nya invånare som arbetskraft. I Skellefteå har besöksnäringen tagit en helt annan roll. Gäster: Maria Broman, VD Visit Skellefteå och Annika Sandström, regionturismchef Region Västerbotten.
 • 15. Vems ansvar är landsbygden?

  38:25
  Arbetskraftsinvandring krävs om problemet med bristande arbetskraft ska kunna lösas. Det menar Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (kd). Samtidigt måste regioner och kommuner själva ta ett stort ansvar och inte bara lita på staten anser statssekreterare Dan Eriksson. Det här avsnittet spelades in under Mötesplats Lycksele. Gäster: Roland Sjögren (kd), kommunstyrelsens ordförande i Lycksele och Dan Eriksson, statssekreterare för landsbygdsministern.
 • 14. Var finns pengarna?

  33:08
  Minst tusen miljarder kronor ska investeras i norra Sverige de närmsta 10-15 åren. De stora företagen inom grön industri drar investerare och kapital. Men hur ska små och medelstora företag stå sig i konkurrensen och vilka pengar finns att tillgå för den som vill expandera?I det här avsnittet möter vi Jonas Nordin, regionchef på Företagarna Västerbotten och Björn Kärnebro, som jobbar med finansieringsfrågor och lån på Almi Nord.
 • 13. En fjärde grön revolution eller ett spektakulärt misslyckande?

  39:51
  Livepodd från Umeå universitet. Vi ställer oss frågan om norra Sverige nu är i början av den fjärde industriella revolutionen eller om samhällsomvandlingen riskerar att bli ett stort misslyckande. Vad är det för bild som just nu skapas av norra Sverige, kan vi leva upp till det och vilka drivkrafter är det som egentligen ligger bakom utvecklingen. Gäster: Madeleine Eriksson, docent i Kulturgeografi och Magnus Lindmark, professor i ekonomisk historia.
 • 12. Norra Sverige på lika villkor

  27:32
  Den 4-5 maj är det dags för Europa Forum norra Sverige och i år med temat Norra Sveriges gröna omställning - hur lockar vi fler? Men hur viktigt är egentligen ett forum som detta, i vilka frågor görs det skillnad och vad är prioriterade frågor just nu? Gäst: Åsa Ågren Wikström (m), vice ordförande i Europa Forum
 • 11. Är samhällsomställningen i norra Sverige hållbar?

  42:09
  Det sker en samhällsomställning i norra Sverige, det är något som nog inte undgått någon. Men är den så grön och hållbar som den borde och kan vara? Detta pratar vi om med miljöpartisterna Emma Lindqvist, regionråd i Västerbotten och Elin Söderberg, riksdagsledamot från Västerbotten.