Share

Regionpodden

För dig med hjärtat i norra Sverige


Latest episode

 • Livepodd: Hur skapar vi ett gott liv åt alla?

  22:22
  För den som lever med en funktionsvariation är det långt ifrån självklart att få ett gott liv. Det är många som berättar att även om alla instanser gör rätt i sak, så blir det ändå fel för individen. Orsaken är oftast att det saknas samordning. Istället är det föräldrarna som får stånga sig blodiga i kampen om det goda livet för sitt barn, rätten att få till en bra skolgång och en meningsfull fritid. Vi ställer oss frågan, hur kliver vi ur stuprören och börjar samverka? Livepodd från Mötesplats Stöcke under hållbarhetsveckan 2023.GästerJenny Bergkvist, enhetschef för social hållbarhet Länsstyrelsen VästerbottenJonas Karlberg, (v) regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhetSofie Edberg, ordförande Funktionsrätt Västerbotten.

More episodes

View all episodes

 • Almedalen Livepodd: Norra Sverige och om möjligheterna och svårigheterna med grön omställning

  32:59
  Regionpodden livepoddar från vår scen i Visby under årets Almedalsvecka.Gäster Peter Larsson, regeringens samordnareKristina Sundin Jonsson Kommunchef Skellefteå KommunSamtalsledareAnnika Dopping, Senior Advisor, Visionär, katalysator och kommunikatör,
 • Almedalen Livepodd: Samverka, påverka och förflytta

  30:12
  Regionpodden livepoddar från vår scen i Visby under årets Almedalsvecka. Idag pratar vi påverkansarbete och regionalt utvecklingsarbete. Gäster: Anders Byström, TF regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten Anders Sellström, Strateg externa relationer och strategisk platsutveckling Region VästerbottenLotta Rönström, Senior Adviser in European Affairs, North Sweden European OfficeProgramledare: Ebba Lindsö
 • 16. Det börjar med ett besök

  35:48
  Besöksnäringen har gått från kuriosa till samhällsbärare, och det första besöket kan vara avgörande för att locka såväl nya invånare som arbetskraft. I Skellefteå har besöksnäringen tagit en helt annan roll. Gäster: Maria Broman, VD Visit Skellefteå och Annika Sandström, regionturismchef Region Västerbotten.
 • 15. Vems ansvar är landsbygden?

  38:25
  Arbetskraftsinvandring krävs om problemet med bristande arbetskraft ska kunna lösas. Det menar Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (kd). Samtidigt måste regioner och kommuner själva ta ett stort ansvar och inte bara lita på staten anser statssekreterare Dan Eriksson. Det här avsnittet spelades in under Mötesplats Lycksele. Gäster: Roland Sjögren (kd), kommunstyrelsens ordförande i Lycksele och Dan Eriksson, statssekreterare för landsbygdsministern.
 • 14. Var finns pengarna?

  33:08
  Minst tusen miljarder kronor ska investeras i norra Sverige de närmsta 10-15 åren. De stora företagen inom grön industri drar investerare och kapital. Men hur ska små och medelstora företag stå sig i konkurrensen och vilka pengar finns att tillgå för den som vill expandera?I det här avsnittet möter vi Jonas Nordin, regionchef på Företagarna Västerbotten och Björn Kärnebro, som jobbar med finansieringsfrågor och lån på Almi Nord.
 • 13. En fjärde grön revolution eller ett spektakulärt misslyckande?

  39:51
  Livepodd från Umeå universitet. Vi ställer oss frågan om norra Sverige nu är i början av den fjärde industriella revolutionen eller om samhällsomvandlingen riskerar att bli ett stort misslyckande. Vad är det för bild som just nu skapas av norra Sverige, kan vi leva upp till det och vilka drivkrafter är det som egentligen ligger bakom utvecklingen. Gäster: Madeleine Eriksson, docent i Kulturgeografi och Magnus Lindmark, professor i ekonomisk historia.