Share

cover art for 63. Lisa Nilsson - "Himlen runt hörnet" låt-för-låt

Hitfabriken

63. Lisa Nilsson - "Himlen runt hörnet" låt-för-låt

2022 fyller Lisa Nilssons hitalbum "Himlen runt hörnet" 30 år! Det ska vi fira genom att gå igenom låt för låt på plattan och låta Lisa berätta om låtarna och vi får höra hemligheterna bakom text och musik. Hur var kemin mellan Lisa och låtskrivaren Mauro Scocco och hör om det svåra valet mellan vilka låtskrivarteam hon skulle välja på i sitt nästa stora steg i karriären. Vi pratar om kärlek och tunga bakslag, om hur hon älskar Melodifestivalen, om mäns stora inflytande och om hennes ovilja att spela in låten som skulle bli en av hennes absolut största hits. Inte minst berättar hon om hur skivan spelades in på engelska och den internationella satsningens bakslag, den dåliga magkänslan och det bedrövliga i en bransch som lite för länge hade haft lite för mycket pengar.

More episodes

View all episodes

 • 80. Galenskaparna & After Shave topp 10 - Claes Eriksson

  01:52:01
  Hjärnan bakom Galenskaparna & After Shaves alla låtar och hits; Claes Eriksson har fått lista 10 av sina favoritlåtar från sin stora katalog. Han berättar också om diskussionerna om att ha ETT gemensamt namn på gruppen, Bert Karlsson-bandet som hotade Mackens största hit, om satiriska texter om kyrkan, att memorera text, självkritiken mot Macken-filmen, relationen till Mello och om hans kreativitet klingat av. Hör också om musiken gjort honom rik, om politiken i musiken och vad hände när deras popularitet dalade? Och varför har han ingen mobiltelefon?
 • 79. Army of Lovers - Alexander Bard

  01:30:18
  Army of Lovers bildas i slutet av 80-talet. Hör om medlemsbyten, kontroverser, eviga bråk, extravaganza och en rad klassiska hits! Skaparen och låtskrivaren Alexander Bard berättar om varför det nu blir ännu en comback, om varför han slutade med musiken, Eva Dahlgrens fula fans, hur gruppen nobbades av svenska skivbolag, låtarna från andra albumet som tar världen med storm men också om de omedelbara slitningarna i gruppen. Han berättar också om livsfarliga stalkers, USA-satsningen som kom av sig, de hårda kontroverserna med Camilla Henemark och om att känna sig våldtagen av Stina Dabrowski. Du får också höra om när MTV bojkottade gruppen, enorma spelningar i östeuropa, om Mellofloppen 2013, om att bli nobbad av Swedish House Maffia, hans mest underskattade låtar och om varför han dissar Madonna. (Camilla Henemark har tyvärr tackat nej till att medverka och bemöta det Alexander berättar och ge sin syn på det som hände i bandet.)
 • 78. Robin Bengtsson

  01:10:32
  Jag satte mig ner med Robin och pratade Idol, Mello, Eurovision, Let´s Dance och skvallerjournalistik. Vi pratade också om varför han tyckte han var så dålig under Idol-tiden, varför han tycker många av hans låtar är dåliga, om att ha ett day-job och om den tysta tiden efter Idol. Han avslöjar också sitt trick att ta sig in på radio-spellistorna, vi redde ut hans bråk med vinnaren av Eurovision året han själv tävlade för Sverige och kom femma och vad är det som gör att så många bildar par under eller efter Let´s Dance? Hör också om varför det bär honom emot att kalla sig influencer, hans mångmiljonomsättning, nya album, om skvallertidningsjournalisten han vill ge en käftsmäll och vem som är Robins största konkurrent.
 • 77. Louise Hoffsten - "Rhythm and blond" låt-för-låt

  01:19:06
  2023 är det 30 år sedan Louise Hoffstens genombrottsalbum "Rhythm and blond" släpptes. Det ska vi fira med att gå igenom låt för låt på det hitspäckade albumet ihop med Louise. Hon berättar om hennes dåliga självförtroende inför att plattan skulle släppas, om hitlåten som fick inspiration av Bingolotto och "Loket", feministiskt låtskrivande och varför hennes publik består av pensionärer och punkare. Hör också hennes starka historia om låten som skildrar hur hon blev utnyttjad av en man, hur albumet spelades in i Polarstudion, vassa piken mot hemstaden Linköping, missnöjet med albumbilden och om sonens tårar och oro för mammas missbruk. Vad hade hon för tankar på internationell karriär, hur mådde Freddie Wadling under inspelningen, hur är hennes relation till munspel och hur är det att köra el-rullstol istället för bil?
 • 76. Min pappa Povel Ramel

  01:07:48
  Povels dotter Lotta Ramel har för första gången valt ut åtta av sina favoritlåtar ur sin pappas enormt stora musikskatt. Vad hade hon för relation med pappa Povel, gjorde hennes pappa Sveriges första rap och hur har hans musik och texter åldrats? Hör om hennes samarbete med pappa på scenen och om låten som fick henne att kissa på sig! Med en så produktiv pappa undrar jag också om han hann vara just pappa..? Och hur var det att växa upp som kändisbarn på Lidingö? Inte minst pratar vi om festerna förr, om fördomarna om hennes familj och om den ny-resta Povel-statyn som fått godkänt av kungen.
 • 75. Min mamma Siw Malmkvist

  01:05:58
  För första gången har Siw Malmkvist dotter Tove Mårtensson valt ut sina favoritlåtar med sin mamma. Tove berättar hur hon räckte ut tungan mot personer som tittade extra på stan på hennes kända mamma. Hur mycket har hon präglats av mammas musik, uppväxten i Helsingfors, traumat att få besök av Arga Snickaren, om att ta hem kompisar som hellre ville hänga med mamma än henne. Hon berättar också om sitt dåliga samvete mot Siw och om varför hon inte valt mammas bransch och om konserten som slutade i ett fullkomligt fiasko.
 • 74. Min före detta flickvän Marie Fredriksson

  01:15:39
  Hits, sex, svek och uppbrott. Maries ex, rockräven, Lasse Lindbom har fått välja ut sina favoritlåtar från Marie Fredrikssons stora låtkatalog. Hör hur de träffades och blev ett par. Hur gick det att samtidigt jobba ihop och hör om sveket och det dramatiska triangeldramat som gjorde att de tillslut gick skilda vägar. Det blir en låt som handlar om ett tragiskt självmord och en riktig sexlåt om alla stadierna i ett samlag. Lasse berättar också om en låt som är ett fullständigt mysterium, om hur han tog Maries sjukdomsbesked och så får vi veta vad Lasse Lindbom gör idag.
 • 73. Nordman

  01:03:43
  Nordman bildades 1993 och består av Håkan Hemlin och Mats Wester. De har varit en av Sveriges mest framgångsrika grupper med flera hits som "Vandraren", "I Lågornas Sken" och "Be mig". Med en musikalisk blandning av pop och folkmusik har de blivit otroligt framgångsrika och folkkära. Under sin karriär har Nordman släppt flera album och vunnit flera priser, inklusive två Grammis. De har också spelat på flera stora festivaler i Sverige och turnerat internationellt. Hör hur deras karriär kantats av succéer men också av Håkan Hemlins missbruk, uppbrott, tid i fängelse och comebacker. Hur mkt har de buntats ihop med rasistiska band eller vit makt-musik? Vi snackar också om de intressanta med Håkans röst ihop med flöjt, om att få permis från fängelset för att spela in hitlåtar, hur Håkans kriminella liv påverkat karriären, om att vara en superlögnare och om comebacken och alla tre Mello-låtarna. Och speciellt om rabaldret kring att de brände en häxa på melloscenen och slog ut queen of mello; Carola.
 • 72. ABBA Voyage - Ludvig Andersson

  01:18:21
  Det här programmet handlar om världens dyraste scenupplevelserna genom tiderna, ABBA Voyage i London har kostat svindlande 175 miljoner dollar! Medans pappa Benny Andersson står på scen som avatar är det hans son Ludvig Andersson som är producent för showen. Hör om hur de lyckades hålla projektet så hemligt, hur sönderlyssnad han är på ABBA, vilken relation han har till ABBAs musik och om han kan hålla sig objektiv inför deras verk. Hur växte showen fram, var hittade de inspiration, hur tuffa var inspelningarna av materialet med Björn, Benny, Frida och Agnetha och varför användes också body doubles, vilka är det egentligen man ser på scenen? Ludvig berättar också om varför de behövde bygga en helt egen arena och hur ABBA helt obemärkt kan röra sig i arenan utan att bli igenkända. Han avslöjar också hur låtarna som är med valdes ut, varför några av de största hitsen inte är med och att det finns mer material inspelat och vilka några av de låtarna är. Du får också höra hur showen nu ska sättas upp på fler platser i världen men hur långt kan man ta fenomenet ABBA, är det slut nu?