Share

cover art for Kan man vara tolerant mot de intoleranta?

Radio Bulletin

Kan man vara tolerant mot de intoleranta?

Ep. 13

Ur Leo Strauss kritik av den boken landar de i slutsatsen att tolerans fungerar bara när man själv tror på något, när man själv står trygg i sin egen uppfattning. Av samma skäl är tron på att vi måste förneka den svenska kulturen för att bli mer välkomnande mot främlingar nonsens. Det är tvärt om när vi själva är trygga i det vi är - svenskheten eller något annat, beroende på vem man är - som vi kan vara toleranta och öppna mot andra.


Som avslutning bjuds vi på ett gapskratt av den skådespelare som för första gången spelade Ibsens ”Peer Gynt” på scen 1876.


God lyssning önskar Radio Bulletin.



Producenter: Hampus Widlöf och Jesper Lindström.

More episodes

View all episodes

  • 22. Samhällets lilla fiende nummer ett

    01:11:25
    I en policy brief från statliga Delmi utpekas Per som ett hot mot demokratin och spridare av rasistiska tankefigurer. Om detta handlar veckans podd, lämpligen illustrerad med Johnny Bodes insjungning av "Samhällets lilla fiende nummer ett". Som avslutning får vi höra hur det låter när någon sprutar citronsaft i en kornett under pågående spelning.Som avslutning får vi höra hur det låter när någon sprutar citronsaft i en kornett under pågående spelning.Trevlig lyssning önskar Radio Bulletin.
  • 20. Radio Bulletin med betongsossen Jan Emanuel Johansson

    01:07:13
    Denna vecka gästas vi av Jan Emanuel Johansson, en betongsosse, vilket enligt honom är en socialdemokrat som tänker lite längre än till nästa val. Socialdemokrati är att ta ansvar, vilket är något partiet svikit. Det är tragik. Det är inte värdigt att låtsas att ett regeringsskifte innebär nazism. Partiet har övergett sina arbetarväljare och kärnväljarna utgörs i dag i stor utsträckning av ”sistagångsväljare” och socialbidragstagare. Morgan Johansson beskrivs som en ”politisk transvestit”.
  • 19. Vad skapar fattigdom eller rikedom?

    19:27
    Per avslöjar att han som ung var socialist, radikal och husockupant. Han beskriver hur han kom fram till att människans naturtillstånd är fattigdom. Frågan är alltså hur man skapar rikedom, frihet och lycka. Man konstaterar att både höger och vänster i politiken strävar mot liknande mål; att utplåna lidande och skapa lycka, men man har olika redskap i verktygslådan. Vi diskuterar den industriella revolutionen orsaker, varför u-landshjälp fortsätter på samma sätt som förut, trots att den visat sig så misslyckad, och vad det är som skapar kärlek. Är u-landshjälp en form av storhetsvansinne eller sekulär mission? Med anledning av schlagerfestivalen spelar vi en skiva med kompositören Fred Winter, som sjunger "Konsten att göra en schlager" från 1929. När vi ser vad som skapar välstånd märker vi att det är sällsynta och ömtåliga fenomen, som vi borde vårda och skydda. Per berättar om en resa till Cuba, vilket fick honom att konstatera att socialism är värre än kolonialism. Till sist får vi höra världens förmodligen äldsta skratt som finns bevarat, grammofonens uppfinnare Emile Berliner skrattar på en skiva från 1889.
  • 18. Vill vi ha intellektuella politiker, eller har vi de politiker vi förtjänar?

    13:01
    I sin youtube-kanal provar Annie Lööf semlor och uppenbarligen gillar många människor hennes politik, eftersom hon har stort väljarstöd. Bör en politiker vara intellektuell? Dan berättar om Ernst Wigforss, som i sina texter blandar tänkare som Karl Marx, Alexis de Tocqueville och Edmund Burke och själv översätter deras skrifter till svensk från de tyska, franska och engelska originalen. Veckans skiva är ett politiskt tal som Wigforss talade in på biografen "Solna" 1930, som utkom på skivmärket Imperials billighetsetikett "Oliver Record". Per berättar om sitt arbete som pressekreterare åt Ebba Busch, en politiker som uppenbarligen inte själv behärskar den litterära kanon hon vill att svenska barn skall lära sig, men som har en otrolig förmåga att få saker och ting gjorda. Dan berättar om Jonathan Haidts forskning, som visar att högre utbildning dövar vissa av människans "moraliska smaklökar", så kanske bör en politiker inte vara för högt utbildad om denne vill förstå vanligt folk? Som avslutning får vi höra Thor Modeens bullrande skratt i "Skrattvisan" ur revyn "Ping Pong" 1925
  • 17. Om Norge och nationell känsla

    17:39
    För att lyssna på hela versionen av detta avsnitt så behöver du en Plusprenumeration.Per och Dan pratar om Norge inför nationaldagen den 17 maj. Dan menar att det finns en sund nationell känsla i Norge som vi skulle behöva mer av i Sverige. Han berättar om sin fars fosterbror Samuel Steinmann och dennes berättelse från deportationen av de norska judarna 1942. Tutta Rolf sjunger "Månestrålen", en sång som en kvinna sjöng för fångarna medan båten på väg mot Stettin i månljus tuffade ner längs Bohuskusten.God lyssning önskar Radio Bulletin. Producent: Hampus Widlöf
  • 16. Så fungerar politisk PR

    17:23
    Efter SVT Agendas partiledardebatt publicerade SD en meme i sociala medier där texten ”Kvinnovåldet är ett importerat problem” står över en bild av Jimmie Åkesson. Det var så hans uttalande tolkades av de andra partiledarna med Annie Lööf i spetsen. Hur smart är det att SD:s egen kommunikationsavdelning instämmer i förenklingen? Som svar bjuder Per oss på en initierad skildring av ett politiskt partis strategiska verkstad. Vi får veta hur mycket arbete det ligger bakom en partiledardebatt. Dan bjuder på exempel ur historien på en dålig svensk kvinnosyn, schlagern ”Det är ingen idé ida’ Ida” (1930).I Sverige har ihärdigt arbete från feministiskt håll förändrat kvinnosynen, men varför har man så svårt att erkänna den framgången? Per spår att genom att lyfta frågan om våld mot kvinnor kan vänstern ta tillbaka allmänhetens stöd i frågor om lag och ordning. Om högern är dåligt förberedd kommer vänstern att vinna. Slutligen diskuterar vi Borås Tidnings magplask i krönikan om Ebba Buschs klänning och frånvaron av kritik om strategin mot Covid19 i partiledardebatten. Och vad vore livet utan skratt? Grammofoncharmören August Svensson bjuder avslutningsvis oss på en skrattvisa ur operetten Geishan inspelad i Stockholm 1904.God lyssning önskar Radio Bulletin Producent: Hampus Widlöf
  • 15. Är Sverige ett rikt land tack vare eller trots välfärdsstaten?

    38:58
    I veckans avsnitt talar Per och Dan med utgångspunkt i Valborg och 1 Maj och frågar sig om Sveriges framgång beror på välfärdsstaten eller om välfärdsstaten beror på på Sveriges framgång. Dan söker välfärdsstatens rötter i femtonhundratalets Geneve och Per redogör för Nima Sanandajis bok ”Debunking Utopia” (2016). De gamla svenska dygderna att arbeta hårt och vara skötsam och sparsam har betytt oerhört mycket för framgången. Varför är svenskar i USA mer framgångsrika än svenskar i Sverige? Varför är somalier mer framgångsrika i USA och England än i Sverige? Och varför är eritreaner så påfallande framgångsrika i Sverige i jämförelse med somalier, trots att länderna geografiskt ligger nära varandra? Dan avslöjar en socialdemokratisk sida och bjuder på två skivor: ”Fest hos Gustafssons” med komikern Kalle Nämndeman, inspelad i Solna 1928 och ”The laughing song” med George Washington Johnson inspelad i New York 1901.
  • 14. Leder wokeism och identitetspolitik till en totalitär diktatur för åsikter? Del1

    36:02
    Denna vecka gästas Radio Bulletin av Alexander Bard, som inte skräder orden i sin kritik av wokeism och identitetspolitik. Det leder till en totalitär diktatur för åsikter, men en mångfald i utseenden. Alla företag som traskar runt i woketräsket kommer att ångra sitt självhat. Vi diskuterar skillnaden i lika förutsättningar för alla och lika utfall för alla. Inga bögar går i prideparaden längre, säger Alexander, för den har tagits över av andra. Vi borde totalt mörda rasbegreppet, förbjuda R-ordet som är värre än N-ordet. Vi diskuterar framgångsrika folk och Alexander menar att de folk som har sunda värderingar och tar till sig bra kultur och ger sina barn bra uppfostran är de som lyckas.God lyssning önskar Radio Bulletin. Producent: Hampus Widlöf

Comments