Share

Praat erover

Een chronische ziekte is geen taboe


Latest episode

 • 1. Cathrien: een leven met psoriasis, so what? 

  23:15
  Als jongvolwassene merkt Cathrien de eerste tekenen van psoriasis op haar huid. Ze probeert van alles om het te doen verdwijnen, ook alternatieve oplossingen, tot ze op een dag biotherapie ontdekt. Inmiddels heeft Cathrien de oplossing voor een gezonde huid gevonden, maar ze zegt dat ze zich nooit voor haar ziekte heeft geschaamd. 

More episodes

View all episodes

 • 2. Kurt: “Je lijf is je eerste dokter”

  19:50
  Kurt lijdt al bijna zijn hele leven aan psoriasis, zonder het te weten. Na een leven tegen 100 per uur in de horecasector trekt zijn lichaam aan de alarmbel: het is tijd om op de rem te staan. Op zijn vijfenveertigste krijgt hij van een dermatoloog te horen dat hij niet aan eczeem lijdt, zoals hij altijd dacht, maar wel aan psoriasis. Hij probeert dan verschillende behandelingen om weer een gezonde huid te krijgen. Met zijn artistieke levensstijl valt dat niet mee, maar toch krijgt hij de ziekte onder controle. 
 • 3. Dr Heykants: een hoopvol bericht aan mensen die leven met psoriasis

  17:03
  Dr. Heykants is gespecialiseerd in dermatologie. Haar missie? Haar patiënten helpen om het verhoopte resultaat voor hun huid te bereiken. In het geval van psoriasis gaat dat nog een stap verder: de ziekte kan immers ook de gewrichten of andere delen van het lichaam aantasten. In deze aflevering bespreekt dr. Heykants de verschillende mogelijke vormen van psoriasis en de ontwikkelingen in de behandeling van de voorbije jaren. Haar boodschap aan de patiënten is helder: geef de moed niet op en raadpleeg een arts, ook voor jou is er wellicht een nieuwe oplossing. 
 • 4. Ad: levenslang ziek 

  19:35
  Ad leeft al meer dan 40 jaar met de ziekte van Crohn. Toen hij de diagnose kreeg, bestond er nog geen internet en was het moeilijker om informatie te vinden. Geleidelijk aan besefte hij dat de ziekte hem nooit meer zou loslaten. Als huisvader en nu ook grootvader blikt hij terug op de belangrijkste fasen in zijn leven. Hij legt uit hoe hij de grenzen van zijn lichaam heeft leren aanvaarden. 
 • 3. Lies: een jeugd die anders verloopt

  17:24
  Lies heeft het gevoel dat ze altijd al buikpijn heeft gehad. Op haar zeventiende vertelt ze over haar leven als tiener met colitis ulcerosa en hoe ze soms een afstand ervaart tot haar vrienden, net in een periode waarin je het liefst gewoon 'zoals alle anderen bent'. Toch kijkt Lies vol vertrouwen naar de toekomst en is ze niet van plan om haar levenskeuzes te laten dwarsbomen door de ziekte. 
 • 2. Daisy: accepteren dat je leeft met colitis ulcerosa

  20:47
  Daisy leeft met colitis ulcerosa. Op het moment van de diagnose zat ze met heel veel vragen, waar ze maar mondjesmaat een antwoord op kreeg. Door de ziekte moest ze als het ware opnieuw leren leven en haar dagelijks leven aanpassen. Ze deelt met ons haar dromen en vertelt hoe ze nieuwe passies ontdekte, zich inzet om ook andere patiënten te steunen en uiteindelijk haar weg vond naar aanvaarding van de ziekte. 
 • 1. Verena: "Ik ben veel meer dan alleen mijn ziekte“

  25:06
  Verena lijdt aan de ziekte van Crohn. Maar dat belet haar niet om een actief leven te leiden: ze doctoreert, en sport en muziek spelen een grote rol in haar leven. De jonge vrouw vertelt hoe ze omging met de diagnose en de gevolgen voor haar studie en privéleven. Van een vorm van ontkenning tot een aanvaarding van haar toestand: de getuigenis van Verena klinkt positief en hoopvol, zonder taboes.