Plan B-podden

Share

Bonus: Nyårslöften

Season 1

2020 var The Year! Året då det fossila dammet skulle borstas bort, omställningen ha vind i seglen och framtidstron skulle ånga. Klimatet skulle stå i rampljuset. Ensam.

Nu blev det inte riktigt så, eftersom en pandemi lamslog världen.

Så vad hände egentligen 2020? Nuddades någon form av omställning? Hände något bra i allt det dåliga? Vilka trender dök upp i pandemins spår? Vad är förhoppningarna inför det nya året, 2021? Och hur ser våra nyårslöften ut?


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I bonusavsnittet "Nyårslöften" sammanfattar vi 2020, snackar om digitalisering, byxlösa Zoom-möten, flytt från stan, trall-febern, kallbaden och så drömmer vi om nya TV-serier som rimmar med omställningen.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)


More Episodes

12/5/2020

#4 Börs, bank & besparingar

Season 1, Ep. 4
Hur jobbar dina pengar? Gör kulorna hållbarhets-gott, främjar en vettig framtid? Eller belastar de klimatet, investeras i allt från klusterbomber, kemiska vapen till fossila bränslen – utan att du vet om det? I detta avsnittet av Plan B-podden så snackar Emma Sundh och Maria Soxbo pengar, eller ja, börs, bank och besparingar. Vilka banker rankas högst gällande hållbarhet, hur kan en påverka med pengar och så var det ju det här med pensionspengarna. Gah! Hur ska en göra ett hållbart val? I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I#4: Börs, bank & besparingarpratar vi om vad vi lägger pengar på, vilka normer vi drivs av och hur ett rättvis värld skulle kunna se ut. Hur kan det vara möjligt att en klick tjänar biljoner på en pandemi, medan 115 miljoner människor rasar ner i fattigdom och riskerar svält? Dessutom tar vi ett snack med Jakob König på Fair Finance Guide som guidar till hållbarare pengar. PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNER Ekobanken, som är en medlemsbank som toppar Fair Finance Guide lista över svenska banker. Rankningen visar hur höga krav bankerna ställer på hållbarhet enligt sina riktlinjer, och följer också upp om riktlinjerna följs. Heja Ekobanken!MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)
11/24/2020

Bonus! En hållbar jul

Season 1
Årets julklapp är ett stormkök (hur många står redan och samlar damm i svenska källarförråd?) och Årets Medvetna Julklapp är en reparation – för att få tidigare års klappar att leva längre. Men räcker en alternativ "Årets klapp" för att styra oss bort från disneygranar med paketberg under, eller kommer vi att fortsätta spendera 80 miljarder inför varje jul – klimatkrisen till trots? Och hur gör vi med köttet? Och svinnet? Och törs vi snacka klimat när släkten är samlad (om den nu kan samlas i år)?I detta första bonusavsnitt avhandlar vi julen, kort och gott. Vi funderar över varför vi blir upprörda över att lussebullarna säljs allt tidigare, men förväntar oss att det ska finnas färska jordgubbar året om. Emma avslöjar att hon tänker äta kött på julen och ställa granen utomhus, och Maria citerar Allan Svensson från "Svensson, Svensson". I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?IBonus: En hållbar julpratar vi om Årets Julklapp och Årets Medvetna Julklapp, forna tiders julslakt, hur mycket pengar vi bränner på julen i förhållande till hela Sveriges klimatbudget, hur man ger bort begagnade klappar, vad som EGENTLIGEN är viktigt och så undrar vi varför skidåkare inte hörs mer i klimatdebatten.PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNERIngen! Våra bonusavsnitt gör vi utan sponsorer. Men backa oss gärna genom Patreon, så kan vi göra fler! (När vi når 100 patreons gör vi ett exklusivt avsnitt bara för er – och ni får välja ämne!)MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)
11/5/2020

#3 Bananbröd & bäst före-datum

Season 1, Ep. 3
Samtidigt som var nionde människa går och lägger sig hungrig så slängs en tredjedel av all mat som produceras. En tredjedel!Vi svenskar slänger hutlösa 19 kilo fullt ätbar mat varje år, och spolar ner ytterligare 26 kilo i vasken. Bara så där. Varför håller vi på så här? Är vi lata, har för mycket pengar eller har vi tappat respekten för maten? Och hur minskar vi matsvinnet? Hur ser den svinnfria framtiden ut – vilka normer lever vi efter och vilken teknik har letat sig in i våra bostäder? Är krutongen en up and coming trend, kommer räddad mat bli lyx, är lagar en väg att gå och kommer vi kanske äta på mindre tallrikar? Och varför liknar Emma sin man vid en hund och önskar sig en talande vask? I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I#3: Bananbröd & bäst före-datumpratar vi om allt från doggybags, talande vaskar, matsvinns-hyllor i matvarubutiker och framtidens mattrender. Dessutom tar vi ett snack med matsvinnets posterboy Paul Svensson – och får en rad oumbärliga (och smarriga) tips!PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNERMatföretaget Matsmart, som erbjuder skafferimat som av någon anledning inte säljs i matvarubutikerna. Det kan handla om feltryckta förpackningar, trasiga streckkoder, överproduktion eller att varan närmar sig bäst-före-datum. MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)