Plan B-podden

Share

Bonus: Klimatvalet 2022

Season 4

Det är mitt i valspurten och riksdagsvalet 2022 är både en nagelbitare och ett ödesval för klimatet. Vi har mindre än åtta år på oss att vända klimatkrisen, så detta val avgör hur högt upp på agendan klimatet kommer att vara under de kommande kritiska fyra åren. Hur ser riksdagspartiernas klimatpolitik ut? Vilka partier rankar bäst i klimat- och miljöorganisationernas granskningar av politiken? Vad säger forskarna? Och hur kan vi väljare enklast få bättre koll innan vi bestämmer hur våra röster ska läggas?


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I bonusavsnittet "Klimatvalet 2022" vänder vi och vrider på valrörelsen, partiernas politik och våra egna tankar kring hur våra röster ska falla.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.

More Episodes

2/11/2023

#25 Bistånd, bidrag & en bättre värld

Season 5, Ep. 25
Vad är egentligen enprocentsmålet? Och varför har Sverige precis slopat det – trots att det är principer som den som gjort att vi är bland de bästa i världen på att ge bistånd? I det här avsnittet om bistånd – som landar precis samtidigt som jordbävningen i Turkiet tragiskt nog illustrerar hur viktigt det är att det internationella biståndet har tillräckligt med resurser och snabbt kan hjälpa till vid en katastrof – pratar klimatduon Emma Sundh och Maria Soxbo om sina egna tankar och erfarenheter av biståndsarbete, om Sveriges ansvar som rikt land och det genomvettiga i att som medborgare aktivt vilja bidra till en bättre värld. Vår samarbetspartner Diakonia reder ut sanningen kring ett antal biståndsmyter och berättar om hur bistånd kan användas för att klimatsäkra mat (odla på flottar!), och så har vi pratat med Mats Hårsmar från EBA, Expertgruppen för biståndsanalys, som berättar hur bistånd fungerar. I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I det medmänskliga avsnittet #25 Bistånd, bidrag & en bättre värld pratar vi om hur Sverige och svenskarna kan bidra till en bättre värld – och må bättre själva på köpet.PODDARE Emma Sundh & Maria SoxboKONTAKT Mail, Facebook & Instagram.SAMARBETSPARTNER: Diakonia arbetar 1966 för en rättvis, jämlik och hållbar framtid och skapar smarta och hållbara lösningar på världens stora problem. De arbetar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom – stötta gärna!MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)
1/26/2023

#24 Bäst på el-effektivisering – spara pengar & klimat!

Season 5, Ep. 24
På med yllekofta, raggsockor och buga inför the ål majti tofflorna! Att vi befinner oss i en elkris har nog få missat, men hur hänger allt ihop? Hur påverkar elkrisen klimatet? Vad kan du och jag göra? Och om en vill energieffektivisera – vad ska en satsa på först? Vad ger mest effekt? Och vad finns det för smart teknik som hjälper oss att sänka våra elkostander.Klimatduon Emma Sundh och Maria Soxbo ger sig in i sladdland och reder ut frågetecken, vaskar fram de bästa elbesparings-hacksen och gluttar in i framtiden. Hur ser det ut då?Dessutom har Maria haft en energikonsult på besök i sitt 1930-talshus och Emma bygger ett hus från grunden. Hur tänker de kring utmaningar och möjligheter. I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I det nyladdade avsnittet #24 Bäst på el-effektivisering – spara pengar & klimat får du elkoll i ett kick!PODDARE Emma Sundh & Maria SoxboKONTAKT Mail, Facebook & Instagram.SAMARBETSPARTNER: LEDVANCE erbjuder smart teknik i form av smart belysning och pluggar – som ger dig möjligheten att styra, schemlägga och mäta din elektronik.MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)