Plan B-podden

Share

Bonus: Greenwashing

Season 2

Hur enkelt är det att leva hållbart när vi varje dag blir bombarderade med vilseledande budskap? Greenwashing är ett eskalerande problem eftersom många företag drar nytta av konsumenternas allt större törst efter bra alternativ, och passar på att "sälja mer till fler" genom att slå på den gröna trumman.

Men får man det? (Svar: Nej.) Vad händer om man gör det ändå? Och hur löser vi detta?


I det här bonusavsnittet vänder och vrider vi på det olycksaliga fenomenet greenwashing. Vi går till botten med varför det är så dåligt, vad som behöver göras för att komma till rätta med det och så intervjuar vi hållbarhetsexperten Yrsa Lindberg som driver instagramkontot @greenwashingisverige. Dessutom berättar vi om den nya kampanjen #StoppaGreenwashingenNU!


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I bonusavsnittet "Greenwashing" tar vi en titt på vad som händer om marknaden börjar vilseleda oss in på fel stigar i omställningen.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT MailFacebook & Instagram.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)


More Episodes

9/2/2021

#14 Bygd, beredskap & banbrytande mat

Season 3, Ep. 14
Vi älskar tanken på lokalproducerad mat och en levande landsbygd, men till vår egna middag är varannan tugga importerad. Sverige som land har goda förutsättningar att odla mat, men antalet arealer som brukas minskar liksom antalet grödor som vi är självförsörjande på.Vad händer när andra länder (som vi är beroende av i dag) får ett för varmt klimat? Och vad ställs för krav på Sverige när klimatförändringarna ritar om odlingskartan?I ett nybakat avsnitt Plan B-podden –Bygd, beredskap & banbrytande mat– knådar Emma Sundh och Maria Soxbo tanken om lokalproducerad mat, drömmen om den levande landsbygden, känslan av att allt är bättre någon annanstans och tar reda på vad vi odlade förr.I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?Avsnitt#14: Bygd, beredskap & banbrytande mat handlar om varför vi bör välja lokalproducerad mat, om Sveriges roll i matproduktionen och i ett förändrat klimat.PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNERLeksands knäckebröd bakat bröd på lokalt odlad råg och vatten från egen källa, i sex generationer. Det är inte bara hantverket som har en anrik historia – även resurs- och lokaltänket. Innan det blev hippt och hänga-med-igt att snacka sustainability och lokalproducerat hade Leksand knäckebröd återanvänt spillvärme,blivit med fossilfri el, tagit vara på baksvinn ochköpt rågen från bonden nästgårds. Och nu lanserar de klimatberäkningar på sina förpackningar.MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)