Plan B-podden

Share

Bonus: Best of 2022!

Season 4

2022 var lite av ett "rövår" på ganska många sätt, men ingen vill skåla in det nya året ackompanjerat av en klagovisa. Så vi har vänt på varenda sten och hittat massor av BRA saker som också hände i år! Häng med på en tur genom "tymestrar", Trump-sågningar och tuffa franska beslut, och hör om en huvudstad som hittat kursen, en influencer som satte ner foten och varför det är fint att bli "brandad av staten" (?).


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I bonusavsnittet "Best of 2022" har vi samlat alla guldkorn på klimatfronten, för att ladda batterierna inför 2023!


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.

More Episodes

2/11/2023

#25 Bistånd, bidrag & en bättre värld

Season 5, Ep. 25
Vad är egentligen enprocentsmålet? Och varför har Sverige precis slopat det – trots att det är principer som den som gjort att vi är bland de bästa i världen på att ge bistånd? I det här avsnittet om bistånd – som landar precis samtidigt som jordbävningen i Turkiet tragiskt nog illustrerar hur viktigt det är att det internationella biståndet har tillräckligt med resurser och snabbt kan hjälpa till vid en katastrof – pratar klimatduon Emma Sundh och Maria Soxbo om sina egna tankar och erfarenheter av biståndsarbete, om Sveriges ansvar som rikt land och det genomvettiga i att som medborgare aktivt vilja bidra till en bättre värld. Vår samarbetspartner Diakonia reder ut sanningen kring ett antal biståndsmyter och berättar om hur bistånd kan användas för att klimatsäkra mat (odla på flottar!), och så har vi pratat med Mats Hårsmar från EBA, Expertgruppen för biståndsanalys, som berättar hur bistånd fungerar. I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I det medmänskliga avsnittet #25 Bistånd, bidrag & en bättre värld pratar vi om hur Sverige och svenskarna kan bidra till en bättre värld – och må bättre själva på köpet.PODDARE Emma Sundh & Maria SoxboKONTAKT Mail, Facebook & Instagram.SAMARBETSPARTNER: Diakonia arbetar 1966 för en rättvis, jämlik och hållbar framtid och skapar smarta och hållbara lösningar på världens stora problem. De arbetar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom – stötta gärna!MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)
1/26/2023

#24 Bäst på el-effektivisering – spara pengar & klimat!

Season 5, Ep. 24
På med yllekofta, raggsockor och buga inför the ål majti tofflorna! Att vi befinner oss i en elkris har nog få missat, men hur hänger allt ihop? Hur påverkar elkrisen klimatet? Vad kan du och jag göra? Och om en vill energieffektivisera – vad ska en satsa på först? Vad ger mest effekt? Och vad finns det för smart teknik som hjälper oss att sänka våra elkostander.Klimatduon Emma Sundh och Maria Soxbo ger sig in i sladdland och reder ut frågetecken, vaskar fram de bästa elbesparings-hacksen och gluttar in i framtiden. Hur ser det ut då?Dessutom har Maria haft en energikonsult på besök i sitt 1930-talshus och Emma bygger ett hus från grunden. Hur tänker de kring utmaningar och möjligheter. I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I det nyladdade avsnittet #24 Bäst på el-effektivisering – spara pengar & klimat får du elkoll i ett kick!PODDARE Emma Sundh & Maria SoxboKONTAKT Mail, Facebook & Instagram.SAMARBETSPARTNER: LEDVANCE erbjuder smart teknik i form av smart belysning och pluggar – som ger dig möjligheten att styra, schemlägga och mäta din elektronik.MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)