Plan B-podden

Share

#5 Barn, blöjor & befolkning

Season 1, Ep. 5

Det här med barn i förhållande till klimatkrisen är en komplex nöt att knäcka. Vissa säger att det värsta vi kan göra för klimatet är att bli föräldrar, men stämmer det verkligen? Maria Soxbo och Emma Sundh vänder och vrider på barn & klimat-frågan och snackar allt från ohållbara nyköpsnormer bland småbarnsföräldrar till befolkningsfrågan ur ett globalt perspektiv, rätten till preventivmedel och kraften som finns hos de som verkligen, verkligen vill utöka sin familj. Vi pratar också om barnens rätt att vara barn, samtidigt som de behöver få veta vad som händer med klimatet.


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I #5: Barn, blöjor & befolkning pratar vi om barnens rätt till en vettig framtid, om att aldrig, aldrig ge upp när ens barn är i fara och hur vi som föräldrar kan ge nästa generation en smooth resa in i livet inom planetens gränser genom att vänja dem tidigt vid en hållbar livsstil. Vi får verktyg till klimatsnacket med kidsen med hjälp av Frida Berry Eklund som skrivit boken "Prata med barn om klimatet" och så tar våra egna barn över poddmikrofonerna för en stund.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Hyber, som är en hyrtjänst för gravid- och barnkläder och andra barnrelaterade produkter. Hyber hjälper oss föräldrar att spara pengar, förrådsutrymme och att se oss själva som användare istället för ägare – hurra!


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)


More Episodes

12/5/2020

#4 Börs, bank & besparingar

Season 1, Ep. 4
Hur jobbar dina pengar? Gör kulorna hållbarhets-gott, främjar en vettig framtid? Eller belastar de klimatet, investeras i allt från klusterbomber, kemiska vapen till fossila bränslen – utan att du vet om det? I detta avsnittet av Plan B-podden så snackar Emma Sundh och Maria Soxbo pengar, eller ja, börs, bank och besparingar. Vilka banker rankas högst gällande hållbarhet, hur kan en påverka med pengar och så var det ju det här med pensionspengarna. Gah! Hur ska en göra ett hållbart val? I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I#4: Börs, bank & besparingarpratar vi om vad vi lägger pengar på, vilka normer vi drivs av och hur ett rättvis värld skulle kunna se ut. Hur kan det vara möjligt att en klick tjänar biljoner på en pandemi, medan 115 miljoner människor rasar ner i fattigdom och riskerar svält? Dessutom tar vi ett snack med Jakob König på Fair Finance Guide som guidar till hållbarare pengar. PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNER Ekobanken, som är en medlemsbank som toppar Fair Finance Guide lista över svenska banker. Rankningen visar hur höga krav bankerna ställer på hållbarhet enligt sina riktlinjer, och följer också upp om riktlinjerna följs. Heja Ekobanken!MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)
11/24/2020

Bonus! En hållbar jul

Season 1
Årets julklapp är ett stormkök (hur många står redan och samlar damm i svenska källarförråd?) och Årets Medvetna Julklapp är en reparation – för att få tidigare års klappar att leva längre. Men räcker en alternativ "Årets klapp" för att styra oss bort från disneygranar med paketberg under, eller kommer vi att fortsätta spendera 80 miljarder inför varje jul – klimatkrisen till trots? Och hur gör vi med köttet? Och svinnet? Och törs vi snacka klimat när släkten är samlad (om den nu kan samlas i år)?I detta första bonusavsnitt avhandlar vi julen, kort och gott. Vi funderar över varför vi blir upprörda över att lussebullarna säljs allt tidigare, men förväntar oss att det ska finnas färska jordgubbar året om. Emma avslöjar att hon tänker äta kött på julen och ställa granen utomhus, och Maria citerar Allan Svensson från "Svensson, Svensson". I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?IBonus: En hållbar julpratar vi om Årets Julklapp och Årets Medvetna Julklapp, forna tiders julslakt, hur mycket pengar vi bränner på julen i förhållande till hela Sveriges klimatbudget, hur man ger bort begagnade klappar, vad som EGENTLIGEN är viktigt och så undrar vi varför skidåkare inte hörs mer i klimatdebatten.PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNERIngen! Våra bonusavsnitt gör vi utan sponsorer. Men backa oss gärna genom Patreon, så kan vi göra fler! (När vi når 100 patreons gör vi ett exklusivt avsnitt bara för er – och ni får välja ämne!)MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)
11/5/2020

#3 Bananbröd & bäst före-datum

Season 1, Ep. 3
Samtidigt som var nionde människa går och lägger sig hungrig så slängs en tredjedel av all mat som produceras. En tredjedel!Vi svenskar slänger hutlösa 19 kilo fullt ätbar mat varje år, och spolar ner ytterligare 26 kilo i vasken. Bara så där. Varför håller vi på så här? Är vi lata, har för mycket pengar eller har vi tappat respekten för maten? Och hur minskar vi matsvinnet? Hur ser den svinnfria framtiden ut – vilka normer lever vi efter och vilken teknik har letat sig in i våra bostäder? Är krutongen en up and coming trend, kommer räddad mat bli lyx, är lagar en väg att gå och kommer vi kanske äta på mindre tallrikar? Och varför liknar Emma sin man vid en hund och önskar sig en talande vask? I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I#3: Bananbröd & bäst före-datumpratar vi om allt från doggybags, talande vaskar, matsvinns-hyllor i matvarubutiker och framtidens mattrender. Dessutom tar vi ett snack med matsvinnets posterboy Paul Svensson – och får en rad oumbärliga (och smarriga) tips!PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNERMatföretaget Matsmart, som erbjuder skafferimat som av någon anledning inte säljs i matvarubutikerna. Det kan handla om feltryckta förpackningar, trasiga streckkoder, överproduktion eller att varan närmar sig bäst-före-datum. MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)