Plan B-podden

Share

#5 Barn, blöjor & befolkning

Season 1, Ep. 5

Det här med barn i förhållande till klimatkrisen är en komplex nöt att knäcka. Vissa säger att det värsta vi kan göra för klimatet är att bli föräldrar, men stämmer det verkligen? Maria Soxbo och Emma Sundh vänder och vrider på barn & klimat-frågan och snackar allt från ohållbara nyköpsnormer bland småbarnsföräldrar till befolkningsfrågan ur ett globalt perspektiv, rätten till preventivmedel och kraften som finns hos de som verkligen, verkligen vill utöka sin familj. Vi pratar också om barnens rätt att vara barn, samtidigt som de behöver få veta vad som händer med klimatet.


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


I #5: Barn, blöjor & befolkning pratar vi om barnens rätt till en vettig framtid, om att aldrig, aldrig ge upp när ens barn är i fara och hur vi som föräldrar kan ge nästa generation en smooth resa in i livet inom planetens gränser genom att vänja dem tidigt vid en hållbar livsstil. Vi får verktyg till klimatsnacket med kidsen med hjälp av Frida Berry Eklund som skrivit boken "Prata med barn om klimatet" och så tar våra egna barn över poddmikrofonerna för en stund.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER Hyber, som är en hyrtjänst för gravid- och barnkläder och andra barnrelaterade produkter. Hyber hjälper oss föräldrar att spara pengar, förrådsutrymme och att se oss själva som användare istället för ägare – hurra!


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)


More Episodes

12/9/2021

#19 Bilen

Season 3, Ep. 19
We're not stuck in traffic. We ARE traffic. Det är utgångspunkten i detta avsnitt som är helt vigt åt bilen. Ett nödvändigt ont för en del, ett onödigt ont för andra. Emma Sundh och Maria Soxbo granskar hur samhället premierar bilister över andra trafikanter, vänder och vrider på skeva normer (ta bilen till gymmet för att springa en mil på löpband ...) och spanar in i framtidens Plan B-liv med självkörande elbilar, bokningsbar (och SNYGG) kollektivtrafik och snudd på bilfria städer utan parkeringsplatser. I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I avsnitt#19: Bilen granskar vi vår favoritplåtkostym och alla utmaningar och lösningar kopplade till den.PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNER: Our Green Car är mobilitetsföretaget som försöker minska antalet bilar på våra gator genom att göra oss mer mobila med mindre utsläpp. Förutom bilpoolslösningar som är 100% elektriska och Bra Miljöval-märkta och som riktar sig till såväl individer som företag och bostadsrättsföreningar har man också lådcyklar och elcyklar att erbjuda.MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)
11/25/2021

#18 Butiker, bageri-bilar och begagnat-gallerior

Season 3, Ep. 18
Vi lockas av begär, får poäng ju mer vi shoppar (poäng som vi kan omvandla till flygresor) och butikerna är uppbyggda för att locka till köp. I detta nybakade avsnitt kikar Emma Sundh och Maria Soxbo in i framtiden bland grönsaksbussar, refill-möjligheter, decentraliserade samhällen, omöjligt-att-göra-dåliga-val-kiosker, återbruksgallerior och matbutiker som är indelade i grönt, gult och orange (eller rött) efter WWF:s guider.I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I avsnitt#18: Butiker, bageri-bilar & begagnat-gallerior synar vi butikerna och spånar framtidens lösningar. PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNER: PBX är en ny sorts kiosk i ständig förändring. PBX är ett living lab där nya koncept testas med målet att skala upp de lyckade resultaten. Tanken är att du ska kunna gå in i en PBX-kiosk och slippa göra ett dåligt val. PBX testar en mängd spännande lösningar, exempelvis att erbjuda ett sortiment fritt från palmolja, läsk på kran, närproducerat bröd och så skippar de ciggen. PBX står för Pressbyrån X, och drivs av Reintan som också äger Pressbyrån och 7eleven. MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)