Share

cover art for #16 Bomull, bralla & bra villkor – del 1

Plan B-podden

#16 Bomull, bralla & bra villkor – del 1

Season 3, Ep. 16

Nu ska det snackas mode! Vi svenskar shoppar i snitt ett nytt plagg i veckan. Vi konsumerar som att det inte fanns en morgondag, och who can blame us? Att shoppa och "gå på stan" är en vanlig-mys-grej, all världens mode kan nås via vår ficka, billigt och att följa trender visar att vi har koll.

Så, vad är problemet? Förutom att modebranschen gått banans, vi överkonsumerar å det grövsta och vi ständigt matas med att vägen till lycka är via en basgarderob. Gärna en hållbar basgarderob.

Men hur påverkar modebranschen klimatet? Och vem bär ansvar? Och finns det något som kan kallas hållbart mode?


I detta dubbelavsnitt av Plan B-podden djupdyker Emma Sundh och Maria Soxbo ner i ämnet mode. Båda har varit deep down insyltade i modebranschen, flugit till modeveckor, skrivit trendrapporter och varit en stor del av problemet. Hur tänker de i dag? Och hur ser Plan B-livet ut? Det göttiga (påklädda) livet efter omställningen?

Lyssna på detta dubbelavsnitt där vi går igenom utmaningarna, snackar normer, tar reda på hur förhållandena ser ut på fabrikerna som syr våra kläder och tar ett snack med Johanna Leymann, expert på hållbart mode.


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


Avsnitt #16: Bomull, bralla & bra villkor – del 1


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER: Fair action jobbar för bättre villkor och mer transparens i modebranschen. Just nu driver Fair action på för få till en skarp lagstiftning inom EU som ser till att företag måste ta ansvar för mänskliga rättigheter. Rimligt, eller hur? Men förändring kräver muskler. Så bli medlem i Fair action så de kan fortsätta granska modebranschen och skipa rättvisa åt de underbetalda kvinnor som syr för våra begär.


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

More episodes

View all episodes

 • 29. #29 Bästsverige & framtidens destinationer

  01:34:29
  Hur ser en hållbar semester ut? Vilka blir framtidens destinationer – och vad ska vi göra på våra lediga dagar?I det här avsnittet om semester – inför semestern – vänder och vrider vi på konceptet semester. Det blir en liten historielektion om poängen med semesterveckor och det blir en intervju med turismforskaren Robert Pettersson som inte bara ger oss semestertrender och berättar hur vi blir en hållbar turist, utan också kommenterar Taylor Swifts besök i Sverige. Och så åker vi faktiskt på semester! Vi tar tåg och elbil till klimatsmarta destinationer med vår samarbetspartner Turistrådet Västsverige och hinner med bokstavligen både slott och (väldigt cool) koja, kvällsdopp, KRAV-märkt mat, ett otroligt loppismecka och prisbelönta bullar. Vi tar förstås också ett snack med Turistrådet Västsverige som berättar om sin satsning på klimatsmart semester.I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I det livsnjutande avsnittet #28 Bästsverige & framtidens destinationer pratar vi om perfekta semestrar på en välmående planet.PODDARE Emma Sundh & Maria SoxboKONTAKT Mail, Facebook & Instagram.SAMARBETSPARTNER: Turistrådet Västsverige har en mäkta bra satsning på klimatsmart semester, för att uppmärksamma hållbart resande och lyfta de destinationer och företag som jobbar med planetkompatibel turism.MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)
 • 7 snabba: Om bondeuppror, tåg & schweiziska tanter

  32:54
  I de här kortare avsnitten av Plan B-podden lyfter vi 7 snackisar just nu. Det kan vara nyheter, trender eller ämnen som borde få mer uppmärksamhet.I detta avsnitt snackar vi bland annat om bondenuppror, tåg vs flyg och schweiziska tanter. Missa inte!I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?
 • Bonus: Bråkstaken Greta

  49:26
  Greta har blivit en snackis den senaste tiden. Den tidigare så hyllade klimataktivisten har blivit kritiserad för att ha blivit allt för radikal och den nya typen av engagemang avhandlas i så väl nyhetsprogram, i debattprogram som i krönikor och på kultursidorna. Några vill läxa upp henne och säga att hon gör fel, andra tar rygg på Greta och säger att detta är rätta vägen att gå. Så vad tycker vi som driver Plan B-podden – Emma Sundh och Maria Soxbo? I detta avsnitt djupdyker vi i ämnet Greta, klimataktivism och civil olydnad. Vi diskuterar det allt mer bekymmersamma samhällsklimatet och lyfter också rädsla för att säga vad en tycker. Välkomna till bonusavsnittet "Bråkstaken Greta" – ett avsnitt om Greta Thunberg!I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?
 • 7 snabba: Tågfluencer, Frankrikes nya lag och nytt favoritland: Danmark!

  16:37
  Premiär för en ny typ av avsnitt! 7 snabba! I de här kortare avsnitten av Plan B-podden lyfter vi 7 snackisar just nu. Det kan vara nyheter, trender eller ämnen som borde få mer uppmärksamhet.I detta avsnitt snackar vi bland annat om konceptet tågfluencer, Frankrikes nya lag och hyllar Danmark! Lyssna loss och tyck gärna till om vad du tycker om denna typ av korta avsnitt. I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?
 • Bonus: Brad Pitt & bostadskarriär

  43:53
  Vad är status 2024? Vilka klimathaltande statusmarkörer slavar vi efter? Vilka nya statusmarkörer borde finnas för att omställningen ska ta fart? I detta avsnitt dyker vi (lätt trevande) ner i ämnet status och identitet, snackar loss om statusmarkörer som vi själva strävat efter, vänder och vrider på hur svårt det kan vara att göra annorlunda och försöker få i hop bilden av oss själva. Det blir också listor på statusmarkörer som vi gärna säger good bye till, och de statusmarkörer som vi vill se i dess ställe. Välkomna till bonusavsnittet "Brad Pitt & bostadskarriär" – ett avsnitt om status!I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?
 • Bonus: Plan B-poddens nyårskarameller

  55:16
  2023 börjar gå mot sitt slut, och Emma och Maria sammanfattar ett ganska rövigt år klimatmässigt (men bättre på det personliga planet!). Det blir också en spaning in i nästa år, och vad som väntar i form av nya spännande lagar, en fransk uppvisning, ett kritiskt val och förhoppningsvis en kraftsamlande allmänhet. Emma lanserar en svordom att komma undan med i välbesökta återbruksgallerior, och en förkyld Maria vet (tyvärr) var det finns vatten på torra Gotland. Gott nytt år!I bonusavsnittet "Plan B-poddens nyårskarameller" summerar vi 2023 (på gott och ont) och utforskar sedan 2024. I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?
 • #28 Begagnat, jul & bättre normer

  01:16:20
  Voffor gör vi på di här viset? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Kan det vara ... normer som styr?I det här avsnittet om normer generellt och nyköpsnormen specifikt vänder och vrider vi på våra egna och svenskarnas konsumtionsmönster – inte minst så här i juletid. Varför köper vi ett nytt plagg i veckan? Och var tog traditionerna vägen när vi ratar förra årets julpynt för att det har fel färg? Och så knäckfrågan – törs man egentligen ge bort en begagnad julklapp?Vi tar ett snack med vår samarbetspartner Erikshjälpen som inte bara gör det lätt att välja rätt utan också bidrar till att förskjuta normerna med sin "Vanliga veckan" – en vecka utan hetsiga rabatter, men däremot med längre öppettider. I jul har också Erikshjälpen inte bara julklappar till alla du känner, de har också smarta paketetiketter som förtydligar värdet av en pre-älskad klapp. Och så pratar vi med Sveriges enda doktor i redesign, Anna Lidström, om varför nyköpsnormen är så stark!I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I det normförskjutande avsnittet #28 Begagnat, jul & bättre normer pratar vi om allt som är skevt i samhället, och hur vi kan hjälpas åt att förändra det.PODDARE Emma Sundh & Maria SoxboKONTAKT Mail, Facebook & Instagram.SAMARBETSPARTNER: Barnrättsorganisationen Erikshjälpen – som också driver ideell secondhandverksamhet – hjälper till att konvertera konsumenter till cirkulenter och har infört "Vanliga veckan" för att visa att pre-älskat borde vara norm.MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)
 • #27 Bantad ekonomi & heatflation

  57:55
  Vad kostar egentligen mest? Att ställa om hela samhället – eller att låta bli, och betala för konsekvenserna?I det här avsnittet om världs- och privatekonomi i klimatförändringarnas spår snackar hållbarhetsprofilerna Emma Sundh och Maria Soxbo om kostnaderna för stormen Hans och alla översvämningar, om hur en lågkonjunktur påverkar utsläppen och om nya begrepp som heatflation. Vi funderar kring hur smart det egentligen är att bromsa in klimatpolitiken om EU står runt hörnet med feta böteslappar, och skenande el- och matpriser som en konsekvens av klimatkrisen. Mikael Malmeus, nationalekonom och miljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, berättar hur en lågkonjunktur spelar in och hur vi egentligen ska räkna på omställningen.Och så pratar vi privatekonomi – och vad våra pengar gör när vi sover. Vår samarbetspartner Ekobanken – Sveriges enda transparenta bank som ständigt rankar högst när Fair Finance Guide granskar våra bankar – berättar hur det kommer sig att deras kunder alltid kan känna sig trygga med att deras pengar bidrar till en bättre värld. Ekobanken lånar inte ut en endaste krona till fossilindustrin!I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I det pengadoftande avsnittet #27 Bantad ekonomi & heatflation pratar vi om kostnaderna för omställningen vs kostnaderna för att betala för klimatkrisens konsekvenser.PODDARE Emma Sundh & Maria SoxboKONTAKT Mail, Facebook & Instagram.SAMARBETSPARTNER: Den transparenta banken Ekobankens vision är att ställa kapital till förfogande för den hållbara omställning som världen behöver nu och framöver. Banken vill driva på för att skapa ett finansiellt system där pengarna är till för människan och planeten.MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)
 • #26 Bra, bättre, FÖRST

  52:07
  Hur balanserar man copy with pride och att slippa uppfinna hjulet, med PR-värdet i att gå först? Hur behåller man ledartröjan på när resten av flocken börjar förbättra, finslipa och utveckla det man en gång var först med? Och hur skulle din hemstad se ut om Emma Sundh var borgmästare?I det här avsnittet om att vara först snackar hållbarhetsprofilerna Emma Sundh och Maria Soxbo om preskriberade modeminnen, briljanta reklamkampanjer och Sveriges extremt tveksamma strategi just nu (att gå först med att riva upp redan gjorda klimatframsteg). Vi pumpar Greenpeaces kreativa chef Gustav Martner på PR-kunskap och lär oss ett nytt ord – Overton Window (ja, det är två ord, vi vet). Vår samarbetspartner Leksands Knäckebröd berättar genom knäckebrödsfamiljens egen Sund – Annika – om sina klimatsmarta satsningar (hallå, de värmde bageriet med spillvärme från ugnen redan på 1950-talet!) och firar tio år som fossilfria! Grattis!I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?I det något storhetsvansinniga avsnittet #26 Bra, bättre, FÖRST pratar vi om pionjärerna som banar vägen för omställningen – och önskar oss fler av den varan!PODDARE Emma Sundh & Maria SoxboKONTAKT Mail, Facebook & Instagram.SAMARBETSPARTNER: Familjeföretaget Leksands Knäckebröd bakar sitt bröd enligt samma recept som för flera generationer sedan och går först både genom att våga behålla det som alltid funkat, och att hushålla med resurser och tänka hållbart. Heja!MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)