Plan B-podden

Share

#12 Bostad, brunkol & beteende

Season 2, Ep. 12

Vi får veta att varje rum "ska ha" åtta ljuspunkter för att upplevas som mysigt, vrider upp temperaturen till goa 22 grader och sätter upp ljusförorenande fasadbelysning som stör naturens nattliga värld – och samtidigt lever en miljard (!) människor i energifattigdom utan daglig tillgång till elektricitet att laga mat med. Hur blev det så här?


I ett nytt, sprakande avsnitt Plan B-podden – Bostad, brunkol & beteende – tar Emma Sundh och Maria Soxbo ett rejält grepp om strömbrytaren och snackar om allt från hur elen vi använder produceras till vad vi egentligen borde få använda den till. Emma drömmer om elransonering och en stor (?) spak vid dörren som släcker allt, Maria vill hitta ett sexigare ord för konsumentupplysning så att fler fattar att det finns både pengar och klimat att spara på att inte dra igång diskmaskinen efter middagen. Och så lyfter vi motvilligt på locket till både dammsugarupproret och kärnkraftsfrågan.


Kristina Östman från Naturskyddsföreningen reder ut skillnaden på el och energi, förklarar varför vi inte får 100% vindkraft i eluttaget även om det är det vi köper och berättar vad som kommer att hända om alla ska ladda elbilar i framtiden.


I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?


Avsnitt #12: Bostad, brunkol & beteende handlar om el, energi och hur vi hanterar behov och begär kopplat till det.


PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo


KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.


SAMARBETSPARTNER GodEl som erbjuder 100% förnybar el märkt med Bra miljöval. GodEls vinst går dessutom till aktörer som förbättrar livet på planeten på olika sätt, som Naturskyddsföreningen, SOS Barnbyar och Läkare utan gränser.

Just nu är GodEl också aktuella med tävlingen Startup4Climate, som söker efter innovationer som kan snabba på omställningen och hjälpa världen nå 1,5-gradersmålet. Ansök, eller hjälp till att rösta fram vinnaren, fram till 1september 2021!


MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

More Episodes

9/2/2021

#14 Bygd, beredskap & banbrytande mat

Season 3, Ep. 14
Vi älskar tanken på lokalproducerad mat och en levande landsbygd, men till vår egna middag är varannan tugga importerad. Sverige som land har goda förutsättningar att odla mat, men antalet arealer som brukas minskar liksom antalet grödor som vi är självförsörjande på.Vad händer när andra länder (som vi är beroende av i dag) får ett för varmt klimat? Och vad ställs för krav på Sverige när klimatförändringarna ritar om odlingskartan?I ett nybakat avsnitt Plan B-podden –Bygd, beredskap & banbrytande mat– knådar Emma Sundh och Maria Soxbo tanken om lokalproducerad mat, drömmen om den levande landsbygden, känslan av att allt är bättre någon annanstans och tar reda på vad vi odlade förr.I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?Avsnitt#14: Bygd, beredskap & banbrytande mat handlar om varför vi bör välja lokalproducerad mat, om Sveriges roll i matproduktionen och i ett förändrat klimat.PODDAREEmma Sundh&Maria SoxboKONTAKTMail,Facebook&Instagram.SAMARBETSPARTNERLeksands knäckebröd bakat bröd på lokalt odlad råg och vatten från egen källa, i sex generationer. Det är inte bara hantverket som har en anrik historia – även resurs- och lokaltänket. Innan det blev hippt och hänga-med-igt att snacka sustainability och lokalproducerat hade Leksand knäckebröd återanvänt spillvärme,blivit med fossilfri el, tagit vara på baksvinn ochköpt rågen från bonden nästgårds. Och nu lanserar de klimatberäkningar på sina förpackningar.MUSIKElias Åkesson (frånElias & the Wizzkids)