Share

cover art for 94. Rättsväsendets osakliga övertro på minnet. Med Julia Korkman.

Perspektiv - med Per Grankvist

94. Rättsväsendets osakliga övertro på minnet. Med Julia Korkman.

Ep. 94

I över hundra år har vi vetat att minnet till sin natur är formbart, nyckfullt och lätt att påverka. Ändå tar man ingen hänsyn till det i rättegångar utan behandlar det som om det vore lika mycket värt som teknisk bevisning, trots att det inte på långa vägar behandlas lika varsamt som DNA-bevis eller fingeravtryck.


Veckans gäst är expert på minnets roll i rättsprocesser. Hon heter Julia Korkman och är legitimerad psykolog och docent i rättspsykologi Hon är också författare boken “Minnets makt” där hon beskriver ett stort antal rättsfall, från 1600-talets häxprocesser till kända fall från senare tid, som mordet på Olof Palme och terrordådet på Drottninggatan. 


I podden kan du höra henne prata om hur mycket vi egentligen minns, varför vi glömmer saker så fort och hur vittnesmålen i rättegångarna borde fungera.


Bokrekommendationer:

Sinun, Margot - Meri Valkama. 

On the Witness Stand: Essays on Psychology and Crime - Hugo Munsterberg. 

Handbok i rättpsykologi - Pär Anders Granhag, Leif Strömwall, Karl Ask, Sara Landström. Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.


More episodes

View all episodes

 • 160. 160. Sexolog Kalle Norvald om de vanligaste svenska sexmyterna

  01:12:47
  Sex är ett ämne omgivet av spekulationer och myter. Det är också ett ämne som säljer, det märker man om man bläddrar i kvällstidningar eller hamnar på någon av tidskrifternas hemsidor. Så här vet du om… det ena. Eller så här gör du för att få mer.. det andra. Det är artiklar om hur mycket och ofta andra har sex, och det är artiklar om hur man borde ha sex.Så vad vet vi egentligen? Vilka är de stora myterna som präglar och ibland kanske plågar vårt förhållande till sex?I avsnitt 160 av Vad Vi Vets allmänbildande podd "Perspektiv" pratar Per Grankvist med Kalle Norwald, auktoriserad socionom med grundläggande utbildning i psykoterapi och är auktoriserad sexolog om de vanligaste sexmyterna.Norwalds bokrekommendationerMakt och privilegier i psykoterapi - Malin ForsSexologi - P O Lundberg och Lotta Löfgren-MårtenssonGirl Power - Spice Girls“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 159. 159. Sveriges äldsta cold case - med Clara Alfsdotter, forensisk arkeolog

  50:53
  Forensisk arkeologi är inget pinfärskt forsknings- och verksamhetsområde, även om det är tämligen nytt i Sverige. Det växte fram internationellt på 1970-talet, när arkeologer kallades in som expertis i utredningar av folkmord och massmord. En av de som arbetar med detta intressanta område är Clara Alfsdotter, forensisk arkeolog, som är anställd hos Polisen som expert på detta område. Där arbetar hon bland annat med att studera nedbrytning av kroppar över tid för att både bistå i kriminologiska utredningar och för att skaffa kunskap som gör att polisen blir bättre på att förstå vad de ska leta efter när de söker efter försvunna kroppar utomhus.Hon är också med och utreder Sveriges äldsta cold case, den 1 500 år gamla massakern i Sandby borg på Öland som upptäcktes för ett tiotal år sedan och som är en mycket märkvärdig och fascinerande historia.Alfsdotters bokrekommendationDeath Decay and Reconstruction - A. Boddington“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 158. 158. Vad är grejen med generation Z, generationsforskare Anders Parment?

  01:01:49
  Boomers, Generation X, Y, Z och Millenials. Alla har vi hört talas om dem, de olika generationer vi delar in oss i. Men finns det egentligen ett värde i att dela in oss i olika generationer? En som intresserat sig för just detta är generationsforskare Anders Parment Stockholms universitet.I avsnitt 158 av Vad Vi Vets allmänbildande podd "Perspektiv" pratar Per Grankvist med generationsforskare Anders Parment om hur alla generationer är barn av sin tid, att det finns något att lära av alla generationer och varför millenials tycker att det är en självklarhet att få veta vad som sägs på ledningsgruppsmöten.Parments bokrekommendationerMig äger ingen - Åsa LinderborgFreiheit Statt Kapitalismus - Sara WagenknechtNo Logo - Naomi Klein“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 157. 157. Annie Lööf, hur är vardagen som partiledare egentligen?

  54:45
  En av de saker vi aldrig lyckats förklara på ett bra sätt är vad politiker gör om dagarna. Utspelen i media är bara toppen på ett isberg av vad de gör, men likväl: vad gör man om man exempelvis är minister eller partiledare? Och hur gör man för att inte förlora sig själv?Annie Lööf var tidigare partiledare för Centerpartiet och hennes självbiografi heter “Också Annie”, som en påminnelse om att det finns en person bakom ämbetet och uppdragen. Den ger samtidigt en insikt om hur det är att ha ämbetet och uppdragen, om vardagen som minister, vardagen som partiledare. Det är den vi är intresserade av, och det var därför vi bjöd in henne till podden, för att prata om just det.“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 156. 156. Vad är det för ett land vi saknar, statsvetare Katarina Barrling?

  01:05:28
  Det finns något negativt laddat kring att vara nostalgiker idag. “Det var bättre förr” säger vi bara ironiskt menat och att vara konservativ är inte direkt något positivt i vårt land.Vilken tid är det då egentligen vi menar när vi antyder att det var bättre förr? Katarina Barrling, docent i statsvetenskap och en av författarna till boken “Saknad: på spaning efter landet inom oss”, är en av dem som har forskat kring ämnet.I avsnitt 156 av Vad Vi Vets allmänbildande podd "Perspektiv" pratar Per Grankvist med statsvetare Katarina Barrling om varför vi i Sverige gärna sätter etiketter på allt, att tiden vi saknar är den när världen var förutsägbar och att Sverige nu befinner sig i en existentiell kris.Bokrekommendationer:Drömmar om rosor och eld - Eyvind JohnsonÄr svensken människa - Henrik Berggren, Lars Trädgårdh Dikten “Vårens tid” - Verner von Heidenstam“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 155. 155. Om poesins möjlighet att ge nya perspektiv med poeten Pia Eriksson

  39:14
  Vad är lyrik? Frågan hamnade på andra plats när Google sammanfattade de populäraste sökningarna i Sverige 2023, vilket förvånade många. En orsak till detta kan bero på det nationella provet i maj, tror Google själva.Svaret är att lyrik är poesi, skaldekonst, dikt eller vers. Litterära verk avsedda att reciteras eller läsas och skiljer sig från prosa, skrift eller tal genom att det är bundet av till exempel versmått, rim eller bara hur orden är uppställda - vilket sällan är löpande.En intressantare fråga än vad lyrik är för något, är frågan vad lyrik kan göra för oss och hur man närmar sig det? Pia Eriksson har svaret, för hon är poet och känd för en större krets som kvinnan bakom korsdragspoesi, ett instagramkonto där hon publicerar sina egna korta alster, mitt i flödet, mitt i tiden.Det här blev ett samtal om vad poesi är och kan vara, och vad det har varit, om varför hon låter känslorna svalna innan hon skriver om det och inte minst, de nya perspektiv på livet som poesin gett henne och många andra.“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 154. 154. Är utbrändhet bara en kvinnosjukdom, professor Hedvig Söderlund?

  58:38
  De senaste decennierna har allt fler bränt ut sig. Ökningen av sjukskrivningar är så kraftig att den är svår att förklara. Är den ett resultat av ökade krav, av orimliga krav eller att människor inte längre är redo att bita ihop? Vad som historiskt sett kanske betraktats som ett individuellt problem är i praktiken ett samhällsproblem. Samtidigt verkar fler kvinnor än män drabbas - så är det kanske i huvudsak ett kvinnoproblem vi har att göra med?Hedvig Söderlund är professor i psykologi och har forskat på minnet och hur hjärnan fungerar i många år. Hon gästade avsnitt 130 för att prata om demens och om att leva med demens i sin närhet. När vi skulle spela in berättade hon om en annan personlig paradox, nämligen att hon som forskat så mycket på hjärnan och hur den reagerar, drabbades av utmattningssyndrom hösten 2016 och blev sjukskriven i ett års tid.I vårt samtal om utmattning försökte vi vidga perspektivet för att prata om hur man kan förstå det ur ett samhälleligt perspektiv och hur utvecklingen kan bromsas. Men också vad man själv kan göra åt det som drabbad eller som anhörig.Inspirerande rekommendationer:Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert Dokumentär: BikramCyanidkvinnan - Rättegångspodden“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 153. 153. Hur hittar man motivationen, världsmästare Magdalena Forsberg?

  45:29
  Alla har vi nog upplevt att det är svårt att “komma igång” med saker lite då och då. Det beror förstås på att motivationen tryter, på att man inte vill eller orkar göra saker.Och då är det ändå oftast mindre saker i vardagen det gäller, som att byta en glödlampa eller boka om den där tandläkartiden. För de flesta av oss handlar det inte om att bestämma sig för att vinna världscupen i skidskytte för fjärde gången.Men det gjorde Magdalena Forsberg. Och i sitt samtal med Per Grankvist om att hitta motivation ger hon en mer komplex förklaring till vad som motiverar oss människor. Hon berättar bland annat att hon tror att allt börjar i jaget, och att må bra och att du för att må bra måste landa i känslan av att “jag är jag och jag duger”.Bokrekommendationer:Hjärnstark av Anders Hansen Låt tistlarna brinna av Yasar Kemal Vildplockat: ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen av Niki Sjölund “Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios. 
 • 152. 152. Vad är grejen med dopaminfasta, beroendeterapeut Patrik Wincent?

  51:07
  Det är klart att det alltid är roligare att göra roliga saker och att det alltid är tradigt att göra tradiga saker, men som vuxna människor måste vi kunna hantera båda tillstånden. Vi kan inte alltid göra det som ger oss mest dopamin, men samtidigt tycks många delar av vår vardag vara riggad för att engagera oss, suga oss in i saker på ett sätt som gör att vi ibland skäms för vårt eget beteende.Patrik Wincent är beroendeterapeut och har skrivit boken Dopaminfasta, helt enkelt om att träna sig själv till att avstå från kickarna. Men som du snart kommer att höra är detta ett samtal om sunda och osunda dopaminkickar. Om vikten av att inse att man har ett beteende som inte är önskvärt och samtidigt: att inse att det går att ändra om man vill. Bokrekommendationer:Hjärnstark - Anders HansenDistraherad - Sissela NutleyThe Shallows - Nicolas Carr“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.