Perspektiv - med Per Grankvist

Share

92. Varför är det så många som hatar miljörörelsen? Med Martin Hultman

Ep. 92

Öppna Facebook eller Twitter eller TikTok och hitta ett förslag från miljörörelsen; Miljöpartiet, Naturskyddsföreningen, Grön Ungdom. Kolla sedan i kommentarsfältet och du kommer hitta en förbluffande mängd hålfulla, elaka och rent hatiska kommentarer. 

För att förstå bakgrunden till den här hatströmmen bjöd vi in Martin Hultman, docent i vetenskaps- teknik- och miljöstudier vid Chalmers i Göteborg. Han har bland annat studerat vad som driver klimatförnekare, om klassisk manlighet kan förenas med hållbarhet och vad det egentligen provocerar så mycket.


Bokrekommendationer:

Hatet: en bok om antifeminism - Maria Sveland. 

Skogslandet: en granskning - Lisa Röstlund. 

Granskogsfolk - hur naturen blev svenskarnas religion - David Thurfjell. 


Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.

More Episodes

11/6/2022

98. Om vad arkiven visar och döljer. Med Emma Hagström Molin

Ep. 98
Föremålen i ett arkiv kan tyckas döda, men arkiven som sådana är levande materia. Vilka föremål som införlivas i en samling, vilken betydelse vi tillskriver dem och hur vi ser på arkiven spelar alla en roll i hur vi ser på vår gemensamma historia. Det här förklarar Emma Hagström Molin vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala Universitet. Hennes specialitet är arkivens historia, bibliotekens historia och deras hur objekten sorterats, katalogiserats och reviderats. För några år sedan skrev hon en intressant avhandling om krigsbytets biografi där hon undersökte byten i Riksarkivet, Uppsala universitetsbibliotek och Skokloster slott under 1600-talet.Lyssna till ett samtal om arkiv i allmänhet. Om hur vad som började som privata samlingar blev till allmän angelägenheter, om krigsbytenas betydelse för de museeum vi har idag och om hur arkiv blev centrala när man skapa nationella identiter under 1800-talet. Dessutom pratade vi om saker som finns i muséer borde lämnas tillbaka? Borde Storbritannien återlämna statyerna man tog på Akropolis eller bronsplaketterna man snodde i Benin, eller ska de förbli i London som ett vittnesmål över kolonial kleptomani?Rekommendationer:Ett besök på Skoklosters slottDokumentär: Återlämna? Afrikas jakt på sina stulna mästerverk (SVT Play)Dust - Carolyn Steedman. Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden