Share

cover art for 131. Är dagens extremväder morgondagens normalväder? Klimatforskaren Erik Kjellström har svaret.

Perspektiv - med Per Grankvist

131. Är dagens extremväder morgondagens normalväder? Klimatforskaren Erik Kjellström har svaret.

Ep. 131

Vi gläds åt fint sommarväder, åt klara blåa himlar och åt att värmen inte sjunker på kvällen när vi ska sitta ute. Det är nämligen varmare nu för tiden än det varit tidigare om åren. 

Det gör också att extremväder är allt vanligare, från stora skyfall till långvarig torka med sinande brunnar. Men frågan är hur mycket vanligare det är? Om det vanliga vädret blir mer extremt, hur mycket mer extremt måste då det mer extrema vädret bli? Och vad kan vi förvänta oss i framtiden.


När jag funderade över detta visste jag att jag ville prata med Erik Kjellström om den här saken. Han är professor i klimatologi på SMHI i Norrköping, och arbetar därmed med kunskapen om vad som styr klimatet, hur det varierar och hur det kan simuleras med avancerade klimatmodeller.


Det blev ett samtal om tidsserier och växthusgaser, om varför råden till gamla måste klimatanpassas och hur vi nu börjar se att försäkringsbolagen vägrar att försäkra vissa skador. Och så frågade jag honom hur han ser på sannolikheten att vi håller oss inom 1,5 grader och om klimatet kommer bli “normalt igen” inom vår livstid.


Kjellströms rekommendationer:

Monitor - En varmare värld - Claes Bernes . 

IPCC:s sjätte utvärderingsrapport (AR6) och de tre huvudrapporterna. 1. Den vetenskapliga grunden. 2. Att begränsa klimatförändringarna. 3. Effekter-anpassning och sårbarhet.

Sammanfattning för beslutsfattare + gemensam rapport från IPCC/IPBES + KVAs Vetenskapen säger: om klimatet

Vår tid är nu – 10 hoppfulla perspektiv på klimatkrisen - Svante Axelsson


“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som gör dig allmänbildad inom aktuella ämnen - med minimal ansträngning. Ta del av tusentals förklaringar och quiz på vadvivet.se eller @vadvivet

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. Avsnittet är en repris från 2022.



More episodes

View all episodes

 • 147. 147. Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Överläkare Katrin Skogberg Wirén förklarar.

  49:51
  Ena stunden deprimerad och andra stunden manisk. Är det så det svänger och hur fort går det egentligen? Eller går det att leva ett alldeles vanligt liv med bipolär sjukdom?  I avsnitt 147 av Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv” gästas vi av Katrin Skogberg Wirén, överläkare och ordförande i Svenska sällskapet för bipolär sjukdom. Tillsammans med regissören Henrik Wahlström, som för några år sedan själv diagnostiserades med sjukdomen, har hon skrivit boken “Uppochner - en överlevnadshandbok för bipolär sjukdom”.“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios. 
 • 146. 146. Är all PR bra PR? PR-experten Karin Wahlén om hur man får utrymme i media.

  52:43
  I dagens avsnitt av Perspektiv pratar vi om PR och det man behöver veta för att bli bra på det. Det brukar sägas att alla alltid säljer något: varor, tjänster, idéer. Men i stor utstäckning försöker vi också påverka andra människor. Vi önskar att arbetsplatsen skulle fungera annorlunda, att fler skulle besöka vår affär, att samhället borde organiseras på annat sätt. Och i någon mån är det faktiskt pr vi ägnar oss åt då.PR är i grunden ingen ny företeelse. Premiärminister Tony Blairs kommunikationschef Alastair Campbell sa en gång att “PR har alltid funnits. Läs bibeln för guds skull!”Idag är det pr som människor arbetar med när de medvetet försöker bygga ett personligt varumärke. Många egenföretagare ägnar mycket tid åt den saken, av lite olika skäl, liksom de som arbetar med konstnärligt skapande som teater, konst och litteratur.Vi bjöd därför in Karin Wahlén, PR-konsult inom kultursektorn och författare till den nyutkomna boken “All PR är bra PR” för att förklara det många inte förstår om PR, i avsnitt 146 av Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv” Bokrekommendationer:Stjärnor utan svindel av Louise Boije Av GennäsDen kvinnliga enucken av Germaine GreerBokens folk: en civilisationshistoria från papyrus till pixlar av Joel Halldorf“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 145. 145. Kan man sova sig till ett bättre liv, sömnforskare Christian Benedict?

  01:06:45
  Under dagen samlar vi på oss intryck och lärdomar likt pusselbitar. Under natten bearbetar och befäster vi dessa samtidigt som vi lägger pusslet och fogar samman våra nya pusselbitar med gamla bitar i en kontext. Men gör detta att vi sover bättre?I avsnitt 145 av Vad Vi Vets allmänbildande podd "Perspektiv" pratar Per Grankvist med sömnforskare Christian Benedict om sömnens påverkan på vår hjärna och om det faktiskt går att sova sig till ett bättre liv. 
 • 144. 144. Är hunden är en oxytocinbomb, professor Kerstin Uvnäs Moberg?

  01:06:50
  Beröring är viktigt för oss människor - och förmodligen också för hundar. Beröring ger upphov till oxytocin som är ett hormon som ofta beskrivs som “belöningshormonet”. Samtidigt är vår förståelse för oxytocin fortfarande bara i sin linda. På senare år har allt fler studier pekat på att oxytocinet spelar en central roll i vad man numera kallar för lugn- och ro-systemet, ett system som utgör en motvikt till kroppens system för stress, rädsla och oro.Under sin tid på Karolinska Institutet bidrog professor Kerstin Uvnäs Moberg till grundläggande kunskaper kring de fysiologiska effekterna av oxytocin - det är hennes forskningsrön från 1980-talet om oxytocinets förmåga att minska inflammationer, förbättra läkning och dämpa smärta som banat väg för många av de nya slutsatser som dagens forskare presenterar.Hon har också intresserat sig för just djurens förmåga att höja vårt oxytocin, och kom nyligen ut med boken “Hundstund”.Det var därför givet att bjuda in henne till podden och det blev ett samtal om oxytocin - inte minst om varför det är fel att bara se det som ett belöningshormon. Och förstås en massa om hundarnas läkande kraft.Bokrekommendationer:Hundstund av Kerstin Uvnäs MobergFärskt vatten till blommorna av Valérie PerrinSälarnas hemliga liv på SVT Play.“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 143. 143. Ida Hult om att fastna i gamla hjulspår

  45:03
  Man brukar skämtsamt säga att alla älskar förändring - så länge någon annan börjar! Det är både sant och inte sant. Vi förändrar oss ju på olika sätt hela tiden eftersom världen förändras - och vi med den.Men vi förändras inte alls lika mycket som vi talar om förändring. På alla arbetsplatser är detta ett ständigt aktuellt ämne. Saker ska omorganiseras, man ska ta nya tag, man ska agera annorlunda och på nya sätt.Ändå blir det sällan så. Vad är det egentligen med vår fäbless för förändring, eller i alla fall att tala om den? Både på jobbet och privat ägnar vi oproportionerligt mycket tid åt att prata om omvälvande förändringar som en gång för alla ska lösa det.En som funderat på det här är Ida Hult. Hon är etnolog och har verkat i näringslivet i många år där hon hjälpt organisationer förstå framtiden, men kanske allra mest: sig själva. För ett par år sedan kom hon ut med boken Ärvda Svar som handlar om gamla sanningar, slitna ord och redan tänkta tankar som hon menar håller oss fast när allt vi vill är att röra oss.Lyssna på avsnitt 143 av Vad Vi Vets allmänbildande podd “Perspektiv” för att höra mer om det förrädiska i att leva i känslan av förändring snarare än den faktiska förändringen och mycket mer. Bokrekommendationer:Kulturanalys - 1980-tal av Billy EngrenJa-sägarna:medlöpare och nickedockor kring Gyllenhammar, Karl XII, Kreuger och andra furstar av Åke ortmarkGood strategy bad strategy av Richard Rumelt“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 142. 142. Joel Halldorf läsning förr och nu

  58:19
  De senaste åren har vi översköljts av larmrapporter om att vi läser både mindre och sämre. Särskilt ungas läsförmåga oroar. Det är dock en sanning med modifikation för de flesta av oss läser mer än våra förfäder. Läsningen har inte minskat, däremot har den förändrats. Vi läser i andra format: mindre i tryckta böcker och tidningar och mer på våra skärmar. Vi tar emot pushnotiser och sms i våra telefoner där vi också läser sociala medieinlägg, nyhetsartiklar och till och med böcker.Den här förändringen är ingen banal formsak. Den stöper om vår civilisation i grunden, något som bland annat Joel Haldorff påpekat. Han är professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm, medarbetare på Expressen Kultur och författare till “Bokens folk: en civilisationshistoria från papyrus till pixlar”, en bok som bäst beskrivs som som kulturhistorisk exposé om läsandets, skrivandets och böckernas betydelse. Den hjälper oss att förstå vilka vi är, och vad den digitala revolution som vi just nu genomlever egentligen betyder.Det blev ett samtal om den tryckta boken som teknologi, om att läsa fort och långsamt, om när läsningen tystnade på medeltiden och vårt förhållande till läsning i stort.Bokrekommendationer:BibelnMörkrets hjärta av Joseph Conrad Sagan om Ringen av J. R. R. Tolkien“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 141. 141. Så kan du stötta någon som snart ska dö. Med dödsdoulan Susanne Nilsson

  01:00:37
  Om man vet att någon snart ska dö, hur ser man då till att göra den sista tiden i livet så värdig som möjligt? Det vet Susanne Nilsson är en av Sveriges första legitimerade dödsdoulor, och har därmed varit en följeslagare under livets slutskede för många människor. Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt, person som tjänar och är omvårdande. En dödsdoula agerar som en specialutbildad medmänniska som kan fungera som länken mellan sjukvården och de anhöriga, ständigt med den döendes behov och önskningar som ledstjärna. Jag ville prata med Nilsson eftersom jag märkt att det här är ett område som många känner är en lucka i deras allmänbildning och för att hon har en lång erfarenhet av att hjälpa människor att förbereda sig för att förlora en anhörig och bearbeta sin sorg. Hon driver Spirio sorgcenter i Malmö där hon hjälper både barn och vuxna i deras sorgearbete, och innan dess arbetade hon som pedagog i många år.Det här blev ett samtal som hjälper dig att hantera döden på ett bättre sätt. Vi pratade om det praktiska, om vad som händer rent medicinskt, när någon dör, och om varför det kan vara välgörande för sorgeprocessen att låta släktingar se den döda kroppen. Det blev också ett samtal om att förhålla sig till döden, om hur man gör den sista tiden så bra som möjligt, hur man förbereder sig själv på att någon man älskar snart inte finns, och hur man pratar med barn om att en förälder har en obotlig sjukdom eller att en älskad farfar snart ska dö. Varför ska man undvika omskrivningar och varför får man absolut inte beklaga någons sorg? Det är bara några av de saker du får lära dig i det här avsnittet.Nilssons bokrekommendationer:Döden är livsviktig - Elisabeth Kübler-RossDen tibetanska livs- och dödsboken - Sogyal RinpocheSå länge vi lever - Peter Strang “Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.
 • 140. 140. Hur känns det att bli gammal? Professor Sven-Eric Liedman, 84, förklarar.

  01:04:31
  När någon frågar hur gammal jag är svarar jag ett antal år, men jag har aldrig tänkt på mig själv som gammal alls. Genom livet har jag ofta varit den yngste, den nye, någon som förknippas med en viss ungdomlighet. Så är det inte längre.Hur känns det i kroppen att bli gammal? Och hur känns det att bli betraktad som gammal av samhället? Sven-Eric Liedman och är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria och verksam vid Göteborgs universitet sedan fyra decennier. Han har skrivit många böcker och bland annat belönats med Augustpriset. En av de senaste är en volym i vilken han samlat essäer som alla förhåller sig till åldrande och att befinna sig i livets November, i livets slutskede och den heter just “I november - om åldrandet”. Han är med andra ord bokstavligt talat en klok gubbe, som fyllt åttiofyra. Jag bjöd därför in honom att tala om hur det känns att vara gammal och hur han förhåller sig till det, han som ständigt slagit vakt om sin nyfikenhet och utforskandelusta och därför på många sätt är en förebild för mig, och hur jag hoppas vara när jag fyller åttio.Det blev ett samtal som växlar mellan känslan av att ha hunnit leva ett helt liv, att bli gammal med någon man levt i femtio år med, om insikten om att en del människor blir gamla för unga, att kunna känna igen sig i alla generationer, men också om hur han ser på moderna företeelser, exempelvis korta erotiska äventyr eller att prioritera barn före jobb. Och blir man förresten någonsin färdig i sin bildning? Att få tala om de här sakerna med en klok gubbe var ett mycket givande samtal för mig, och jag tror att du också kommer att tycka det.Liedmans bokrekommendationer:Oändligt underbart - Marjaneh BakhtiariSolitär : en biografi om Annette Kullenberg - Anna Hedenmo  I apokalypsens skugga - Carl Cassegård & Håkan Thörn“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios. 
 • 139. 139. Hur håller man sig frisk? Läkaren Anders Wallenstam svarar.

  01:02:34
  Hur ska man göra för att leva så länge och hålla sig så frisk som möjligt? En sak är klar. Hälsa handlar inte bara om en sak: om motion eller kost. Vill man leva hälsosamt måste man ha koll på helheten, hur allt påverkar varandra. Och kanske är det också så som de välfärdssjukdomarna som plågar oss ska förstås? Att de är ett resultat av att vi lever i ett liv som på många sätt inte är i synk med vad våra kroppar och hjärnor är anpassade till.Någon som funderat mycket på hur olika faktorer påverkar vår hälsa är Anders Wallensten. Han är läkare och epidimolog, specialiserad på allmänmedicin och folkhälsa. I boken “Hälsogåtan” gör han ett försök att ta ett grepp på vår hälsa påverkas på olika sätt, och jag bjöd därför in honom till studion.Men om du tror att du ska få veta exakt hur många gram socker du kan äta eller hur många minuter du ska röra dig så har du fel! Det här är inte ett sådant samtal alls, men vad det däremot kan ge dig är en insikt om vilket förhållningssätt som du behöver ha till din egen hälsa. Och vill du veta hur man ska sålla i alla de forskningsrön som också verkar bombardera oss, ja då är det här definitivt ett avsnitt du ska lyssna på från början till slut.Wallenstens bokrekommendationer:Vete, vapen och virus - Jared Diamond Böcker av Ernest Hemingway  Shuggie Bain  - Douglas Stuart “Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.seProgramledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.