Perspektiv - med Per Grankvist

Share

103. Om placeboeffekten - med Karin Jensen

Ep. 103

Tro, hopp och förväntningar kan ge effekter på beslut och uppfattningar av vår omvärld och de kan också påverka våra kroppsliga funktioner. Det gör att preparat som i medicinsk mening borde vara overksamma ändå kan ha en effekt. Frågan är bara hur?


Karin Jensen är är en av världens främsta placeboforskare. Hon är verksam vid på Karolinska Institutet i Stockholm och har intresserat sig för smärta och placebo. Hon är nära knuten till Program in Placebo Studies vid Harvard Medical School i Boston (USA) och är sedan 2016 invald i styrelsen för internationell placeboforskning, tillsammans med ledamöter från många andra länder. Förra året gav hon ut boken “Hoppets anatomi” som är en fascinerande resa i detta låtsasland med mycket verkliga effekter.


Vi bjöd in henne till studion för ett samtal som kom att handla om likheterna mellan trolleri och placebo, åt varför självbedrägeri kan fungera och om placebokirurgi - alltså när man skär i andra men inte utför något. Bland mycket annat.


Jensens rekommendationer:

Besök Hagströmerbiblioteket i Stockholm

Gå och se en riktigt bra trollerikonstnär eller kolla in roliga illusionstrick på Youtube.


Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden


"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning.


More Episodes

3/26/2023

114. Hur blir relationen mer jämställd, Maria Farm?

I alla förhållanden intar man olika roller, medvetet eller omedvetet. Någon är den som alltid sköter alla räkningar, som har koll på att tekniken funkar i hemmet, som kommer ihåg att förbereda barnens matsäckar. Någon annan kanske alltid handlar maten, kommer ihåg att skicka tackkort och är den som servar gräsklipparmotorer.Sedan jag intervjuade Anna Laestadius Larsson om de första feministerna och därmed också de första antifeministerna har jag funderat på det här arvet som jag har, som man och som den jag är. Min far skötte alltid företaget, min mor skötte familjen. Hur mycket kan de ha präglat mig? Och hur vet man om man lever jämställt, egentligen?Den som kan svara på det är Maria Farm. Hon är psykolog och psykoterapeut och hon har skrivit en intressant bok om just jämställdhet i praktiken, kallad “Han är så bra på att ta egentid : Jämställdhet i praktiken”. Så vi började samtalet där, med att försöka förstå varför män är bättre än kvinnor på att ta egentid och vilket ansvar kvinnorna kan ha? Vilken är skillnaden mellan självkänsla och självmedkänsla? Och hur vet man om man duger?Farms bokrekommendationer:Ett eget rum - Virginia Woolf Genus - om det stabilas föränderliga former - Yvonne hirdman Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet - Katrine Marcal Programledare: Per Grankvist. Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. "Perspektiv" är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning. #perspektivpodden
3/19/2023

113. Varför har Sverige så många uppfinnare, Eva Krutmeijer?

Det sägs att inget annat land har lika många innovationer som Sverige, sett till vår relativt begränsade folkmängd. Vi har hört talas om snilleföretagen där en ensamt snille uppfinner något fantastiskt som slår igenom över hela världen. Skiftnyckeln, klippfyren, telefonen. Men det finns förstås också många innovationer som inte kräver patent eller teknik, utan som i grund och botten är en affärsinnovation, som att Spotify kom på att man ju lika gärna kan hyra tillgång till musiken som att äga den.Att vi är stolta över våra innovationer är begripligt och i samband med det svenska ordförandeskapet i Europeiska Unionen har det producerats en bok som heter “Svenska innovationer som förändrat världen” i vilken författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer berättar om 50 omvälvande innovationer.Jag bjöd in Eva Krutmeijer till studion för att prata om varför Sverige haft så många innovationer och höra henne berätta om några av sina favoriter, däribland några för mig okända kvinnor som står bakom väldigt välkända uppfinningar.Krutmeijers bokrekommendationer:Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris  - Ingrid Carlberg Ingenjörerna - Gunnar WetterbergHetta - Ian McEwanProgramledare: Per Grankvist. Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. "Perspektiv" är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning. #perspektivpodden