Perspektiv - med Per Grankvist

Share

102. Om hyperprocessad mat och vad det gör med oss. Med Ann Fernholm.

Ep. 102

Vi äter mer än någonsin men får i oss mindre än tidigare. Ja, ungefär så kan man beskriva svenskarnas matvanor nuförtiden. Samtidigt som vi debatterar hur många ägg man kan äta varje dag eller hur farligt potatis är för oss glömmer vi bort att prata om hur vår mat förändrats de senaste decennierna. Alltså inte bara i termer av fetthalter och sockerhalter, utan i hur det är mer adekvat att beskriva vår mat som konstruerad snarare än tillagad. Vad gör det med oss? Hur påverkas våra kroppar av denna moderna mat som är så långt ifrån naturens råvaror som den tycks kunna komma?


Någon som jag hoppas kan hjälpa mig svara på den frågan är Ann Fernholm. Hon disputerade en gång i tiden i molekylär bioteknik vid Uppsala Universitet innan hon sadlade om och blev vetenskapsjournalist. Hon har skrivit mycket om hyperprocessad mat och förra året kom hon ut med boken “Fejkmaten: så blir vi vilseledda” som fick välförtjänt mycket uppmärksamhet.


Så jag kontaktade henne för ett samtal om sönderslagen mat, jakten på stärkelse, lightprodukter och funktionell mat - vad är det egentligen? Och så bad jag henne summera alla världens mirakelkurer - vad har alla de folkgrupper som lever längst och mår bäst gemensamt i matväg?


Bokrekommendationer:

Dopamine Nation - Anna Lembke 

Tyst hav - Jakten på den sista matfisken - Isabella Lövin 

Den odödliga Henrietta Lacks - Rebecca Skloot 

Lidandets konung : historien om cancer - Siddhartha Mukherjee 


Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.


More Episodes

3/26/2023

114. Hur blir relationen mer jämställd, Maria Farm?

I alla förhållanden intar man olika roller, medvetet eller omedvetet. Någon är den som alltid sköter alla räkningar, som har koll på att tekniken funkar i hemmet, som kommer ihåg att förbereda barnens matsäckar. Någon annan kanske alltid handlar maten, kommer ihåg att skicka tackkort och är den som servar gräsklipparmotorer.Sedan jag intervjuade Anna Laestadius Larsson om de första feministerna och därmed också de första antifeministerna har jag funderat på det här arvet som jag har, som man och som den jag är. Min far skötte alltid företaget, min mor skötte familjen. Hur mycket kan de ha präglat mig? Och hur vet man om man lever jämställt, egentligen?Den som kan svara på det är Maria Farm. Hon är psykolog och psykoterapeut och hon har skrivit en intressant bok om just jämställdhet i praktiken, kallad “Han är så bra på att ta egentid : Jämställdhet i praktiken”. Så vi började samtalet där, med att försöka förstå varför män är bättre än kvinnor på att ta egentid och vilket ansvar kvinnorna kan ha? Vilken är skillnaden mellan självkänsla och självmedkänsla? Och hur vet man om man duger?Farms bokrekommendationer:Ett eget rum - Virginia Woolf Genus - om det stabilas föränderliga former - Yvonne hirdman Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet - Katrine Marcal Programledare: Per Grankvist. Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. "Perspektiv" är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning. #perspektivpodden
3/19/2023

113. Varför har Sverige så många uppfinnare, Eva Krutmeijer?

Det sägs att inget annat land har lika många innovationer som Sverige, sett till vår relativt begränsade folkmängd. Vi har hört talas om snilleföretagen där en ensamt snille uppfinner något fantastiskt som slår igenom över hela världen. Skiftnyckeln, klippfyren, telefonen. Men det finns förstås också många innovationer som inte kräver patent eller teknik, utan som i grund och botten är en affärsinnovation, som att Spotify kom på att man ju lika gärna kan hyra tillgång till musiken som att äga den.Att vi är stolta över våra innovationer är begripligt och i samband med det svenska ordförandeskapet i Europeiska Unionen har det producerats en bok som heter “Svenska innovationer som förändrat världen” i vilken författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer berättar om 50 omvälvande innovationer.Jag bjöd in Eva Krutmeijer till studion för att prata om varför Sverige haft så många innovationer och höra henne berätta om några av sina favoriter, däribland några för mig okända kvinnor som står bakom väldigt välkända uppfinningar.Krutmeijers bokrekommendationer:Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris  - Ingrid Carlberg Ingenjörerna - Gunnar WetterbergHetta - Ian McEwanProgramledare: Per Grankvist. Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. "Perspektiv" är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning. #perspektivpodden