Perspektiv - med Per Grankvist

Share

101. Till mörkrets försvar - med Johan Eklöf

Ep. 101

En gång i tiden var mörkret naturligt, något som accepterades utan vidare tanke. När solen gick ner genomgick dagen en metamorfos i tre steg och blev natt. Att gnälla på mörkret eller den mörka årstiden hade varit främmande och märkligt. Kanske hade det också tolkats som något självcentrerat eftersom mörkrets inträde inte är riktat mot någon enskild person - det är bara hur saker är.


Idag blir det aldrig riktigt mörkt. I städerna jagar gatlyktor bort mörkret och fasadstrålkastare tycks skydda kända byggnader från nattens rov. Överallt har vi belysning. Gatubelysning, parkbelysning, fasadbelysning, trädgårdsbelysning och nattbelysning. Det här får oönskade konsekvenser på naturen, djuren och inte minst på oss människor. Det konstaterar Johan Eklöf, fladdermusforskare och författare till boken Mörkermanifestet som jag nyligen läste.


Så jag bjöd in honom för att prata om vad ljuset gör med oss, varför vi behöver mörkret och hur övergången mellan dag och natt innehåller så många fler nyanser än vi anar. Visste du att det finns tre olika skymningar? Inte jag heller, men det och mycket mycket annat intressant talade vi om.


Bokrekommendationer:

Nattens historia : nordiskt mörker och ljus under tusen år - Gunnar Broberg.

The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light - Paul Bogard.

Ut ur mörkret - Jan Garnet.


Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden


"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.

More Episodes

3/19/2023

113. Varför har Sverige så många uppfinnare, Eva Krutmeijer?

Det sägs att inget annat land har lika många innovationer som Sverige, sett till vår relativt begränsade folkmängd. Vi har hört talas om snilleföretagen där en ensamt snille uppfinner något fantastiskt som slår igenom över hela världen. Skiftnyckeln, klippfyren, telefonen. Men det finns förstås också många innovationer som inte kräver patent eller teknik, utan som i grund och botten är en affärsinnovation, som att Spotify kom på att man ju lika gärna kan hyra tillgång till musiken som att äga den.Att vi är stolta över våra innovationer är begripligt och i samband med det svenska ordförandeskapet i Europeiska Unionen har det producerats en bok som heter “Svenska innovationer som förändrat världen” i vilken författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer berättar om 50 omvälvande innovationer.Jag bjöd in Eva Krutmeijer till studion för att prata om varför Sverige haft så många innovationer och höra henne berätta om några av sina favoriter, däribland några för mig okända kvinnor som står bakom väldigt välkända uppfinningar.Krutmeijers bokrekommendationer:Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris  - Ingrid Carlberg Ingenjörerna - Gunnar WetterbergHetta - Ian McEwanProgramledare: Per Grankvist. Producerare: Andrea von Essen. Klippning: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. "Perspektiv" är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning. #perspektivpodden