Share

Perspektiv - med Per Grankvist

Hjälper dig se aktuella ämnen på ett nytt sätt.

Lär dig att se på aktuella ämnen på nya sätt. Lyssna när Per Grankvist pratar med en expert som ger oväntade perspektiv på ämnen som präglar vardagen. En av Sveriges populäraste vetenskapspoddar. Följ / prenumerera nu!
1/1/2023

102. Om hyperprocessad mat och vad det gör med oss. Med Ann Fernholm.

Ep. 102
Vi äter mer än någonsin men får i oss mindre än tidigare. Ja, ungefär så kan man beskriva svenskarnas matvanor nuförtiden. Samtidigt som vi debatterar hur många ägg man kan äta varje dag eller hur farligt potatis är för oss glömmer vi bort att prata om hur vår mat förändrats de senaste decennierna. Alltså inte bara i termer av fetthalter och sockerhalter, utan i hur det är mer adekvat att beskriva vår mat som konstruerad snarare än tillagad. Vad gör det med oss? Hur påverkas våra kroppar av denna moderna mat som är så långt ifrån naturens råvaror som den tycks kunna komma?Någon som jag hoppas kan hjälpa mig svara på den frågan är Ann Fernholm. Hon disputerade en gång i tiden i molekylär bioteknik vid Uppsala Universitet innan hon sadlade om och blev vetenskapsjournalist. Hon har skrivit mycket om hyperprocessad mat och förra året kom hon ut med boken “Fejkmaten: så blir vi vilseledda” som fick välförtjänt mycket uppmärksamhet. Så jag kontaktade henne för ett samtal om sönderslagen mat, jakten på stärkelse, lightprodukter och funktionell mat - vad är det egentligen? Och så bad jag henne summera alla världens mirakelkurer - vad har alla de folkgrupper som lever längst och mår bäst gemensamt i matväg?Bokrekommendationer:Dopamine Nation - Anna Lembke Tyst hav - Jakten på den sista matfisken - Isabella Lövin Den odödliga Henrietta Lacks - Rebecca Skloot Lidandets konung : historien om cancer - Siddhartha Mukherjee Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
12/18/2022

101. Till mörkrets försvar - med Johan Eklöf

Ep. 101
En gång i tiden var mörkret naturligt, något som accepterades utan vidare tanke. När solen gick ner genomgick dagen en metamorfos i tre steg och blev natt. Att gnälla på mörkret eller den mörka årstiden hade varit främmande och märkligt. Kanske hade det också tolkats som något självcentrerat eftersom mörkrets inträde inte är riktat mot någon enskild person - det är bara hur saker är.Idag blir det aldrig riktigt mörkt. I städerna jagar gatlyktor bort mörkret och fasadstrålkastare tycks skydda kända byggnader från nattens rov. Överallt har vi belysning. Gatubelysning, parkbelysning, fasadbelysning, trädgårdsbelysning och nattbelysning. Det här får oönskade konsekvenser på naturen, djuren och inte minst på oss människor. Det konstaterar Johan Eklöf, fladdermusforskare och författare till boken Mörkermanifestet som jag nyligen läste.Så jag bjöd in honom för att prata om vad ljuset gör med oss, varför vi behöver mörkret och hur övergången mellan dag och natt innehåller så många fler nyanser än vi anar. Visste du att det finns tre olika skymningar? Inte jag heller, men det och mycket mycket annat intressant talade vi om.Bokrekommendationer:Nattens historia : nordiskt mörker och ljus under tusen år - Gunnar Broberg.The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light - Paul Bogard.Ut ur mörkret - Jan Garnet.Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.