Share

cover art for Hur behandlas utmattningssyndrom?

Patric på Dolor pratar utmattning, depression och smärta

Hur behandlas utmattningssyndrom?

Ep. 5

Och så då över till det man kan tänka sig att de allra flesta som besväras intresserar sig av - Hur behandlas utmattningssyndrom?


I slutet av förra avsnittet så kom jag in på att det i mångt och mycket bygger på problemlösning. Det är ofta så jag känner. Oavsett om det är "terapi" där man ser till känslor, tankar och beteenden, livscoaching (vad det nu innebär?), relationer eller någon slags vardagspussel man känner att man rotar i så blir det i stor utsträckning att man försöker problemlösa det som inte fungerar. Med det sagt så är det såklart inte att hela livet är ett problem som är till för att lösas, men det är ändå de faktiska problemen i livet vi försöker lösa tillsammans jag och dem jag ägnar mig åt. 


I länkarna nedanför hittar du lite mer om stress, utmattning och hur det behandlas - ännu mer hittas i boken på https://mbdolor.com/sv/bok-om-utmattningssyndrom/

https://mbdolor.com/sv/utmattningssyndrom/

https://mbdolor.com/sv/tidigare-utmattade-klienter/

https://mbdolor.com/sv/behandla-utmattningssyndrom/

https://mbdolor.com/2021/09/09/the-big-three-what-is-burnout/

https://mbdolor.com/2021/09/09/why-do-we-get-burnout/

https://mbdolor.com/2021/09/10/treating-burnout/

More episodes

View all episodes

  • 50. En ung kvinnas berättelse om - och perspektiv på - psykisk ohälsa.

    01:15:45
    Ett väldigt viktigt avsnitt.Tidigare har jag försökt dela med mig av andras perspektiv i hopp om att bidra med insikt... Så jag fortsätter med det även här.I avsnittet kring att fråga om hjälp om det inte funkar så nämnde jag någon som fortsatt leta efter hjälp år ut och år in. Här tänker jag att jag berättar lite av och om hennes historia.Ett lite längre avsnitt där hon delat med sig i ett antal texter som hon vill att jag delar med mig av. Här reflekterar jag lite efter varje enskild del också, så det blir något av en dialog med hennes och mitt perspektiv.Innehållsförteckningen från bloggposten ser ut så här. Så teman och rubriker här är:En ung kvinnas berättelse om - och perspektiv på - psykisk ohälsa.En berättelse om depression, ångest med självskadebeteende, utmattningssyndrom och en ambivalent längtan efter döden.Depression är inte att vara dyster.Patric har ordet:Jag var det konstiga barnet.Patric har ordet:Varför jag tog steget och började med terapin på DolorPatric har ordet:Kampen att bli tagen på allvarMin uppväxt gav mig fler ärr än de på hudenPatric har ordet:Tidsperspektiv när inget, eller allt, spelar rollPatric har ordet:Att klättra upp ur en brunnPatric har ordet:Ett väldigt viktigt avsnitt, känner jag, som täcker mycket. Det är mobbing, depression, ångest, självmord, vård - brist på vård - och mycket annat. Barndom, trauma, beteenden från lärare och föräldrar och reflektioner och uppmaningar.Något som många borde höra, oavsett om de är föräldrar, lärare, jobbar inom vården, barn, kvinnor eller män.
  • 49. Från grå och gråtandes till gul och glad

    28:43
    Ett väldigt viktigt avsnitt. Här är tanken att dela insikt och för att andra ska kunna relatera.För ett par avsnitt sedan så nämnde jag någon som gått från grå och gråtandes till gul och glad. Så vi kanske kan ta en sagostund med någon annans perspektiv istället för att det bara är mitt perspektiv. Här gör vi då en liten tillbakablick på en tillbakablick. Men det får väl gå bra det!För en tid sedan blev jag klar med en klient som efter att vi avslutat skrev en liten text om resan från praktiskt taget förstörd, grå och gråtandes till gul och glad som jag uttryckte det vid ett av de sista tillfällena hon kom in genom dörren i en gul somrig klänning och nyplockade solrosor. Hon kom till mig i början av året som bra förkrossad, men med mycket möda och stort besvär en hejdundrans massa ändrande och rotande har uppnått förträffliga resultat.Och det är väl ett bra skäl till varför hon ville skriva av sig lite. Skrivandet är för all del också något vi implementerat i stor utsträckning under perioden, så det har hon gott fått vänja sig vid – och fått ut mycket av, verkar det som.Så här kommer hennes perspektiv...På bloggen ser innehållsförteckningen ut så här:Från grå och gråtandes till gul och gladSå... Här kommer hennes perspektiv:För sex månader sedanIdagHur jag kom ditHur når man fler?Patric igen:
  • 48. Vi lider allihop.

    20:10
    Vi lider allihop. Livet är svårt, det består av många saker och det är alltid någonting som kan gå helt åt skogen. Det är inte konstigt, eller ovanligt att tycka att någonting är helt pest och pina. Det verkar höra till. Man får aktivt hålla bort det som är dåligt för att slippa. Nu är jag kanske lite vinklad i mitt tyckande när jag ägnar mig åt elände väldigt aktivt hela dagarna, snarare än att försöka undvika elände och ägna mig åt blommor och rosa grejer.Man får AKTIVT hålla bort det som är dåligt - och med det menar jag att man får anstränga sig för att det ska bli bra. Förhållandevis mycket går åt skogen om man låter det göra det. Ingenting löser sig självt. Man måste anstränga sig... och det kan vara jobbigt - men också värt det, många gånger.
  • 47. Fråga efter hjälp om det inte funkar.

    07:51
    Det är rimligt att fråga efter hjälp. Men inte alltid helt naturligt. Jag lyssnade på Kalle Wahlströms podd I väntan på katastrofen för några dagar sedan där han pratade om att hans lada brunnit ner och det blev resonemang kring att hjälpas åt, be om hjälp och de här bitarna.Be om hjälp är svårt. Man ber inte gärna om hjälp. Det är lite skamligt. Man borde kunna själv. Man har väl för fan ordning och reda?Men... Man orkar inte allt själv. Man kan inte allt själv och saker är svårt. Ibland kan folk dessutom absolut tänka sig att hjälpa till. Bara de vet att det är önskvärt.I det här avsnittet nämner jag också den här textsnutten på samma tema: https://mbdolor.com/sv/varfor-jag-tog-steget/
  • 46. Vad är TERAPI?

    17:15
    Jag ägnar mig åt mycket som är både terapi... och inte.Ordet terapi kommer från grekiskan, såklart, där ursprunget är ungefär therapeia och betyder betjäning, vård eller botande - om du vill ha svar på hela frågeställningen omedelbart. I avsnittet utvecklar jag vidare kring det hela i relation till Personlig Träning, som väl till synes kanske inte är terapi... Fast det många gånger är det. Sen kommer jag också in på samtalsTERAPI, Kognitiv BeteendeTERAPI, MassageTERAPI och laserTERAPI som väl åtminstone borde vara det - helt självklart. Och... allt som oftast, när jag gör det - absolut. Eller så är det också förvirrat.Är det rörigt? Inte nödvändigtvis. Lyssna gärna så kanske det blir tydligt ändå.
  • 45. Är coaching för dig?

    43:46
    "Before you heal someone ask him if he's willing to give up the things that make him sick." blir relevant här...Undrar du om coaching är för dig? I det här fallet är det ju också då "min coaching" som avses. För de flesta människorna i allmänhet är svaret sannolikt nej. Om du är målgruppen för hela det här och en av dem jag vänder mig till så är det förstås mycket mer sannolikt att det är för dig.Coaching används främst för att coacha, hjälpa och informera personer som:Har utsatts för för mycket stress under för lång tid, vilket har lett till utmattningssyndrom eller utbrändhet. När det är huvudproblemet är det ofta nödvändigt att använda någon form av livscoaching eller stresscoaching och titta på vad som är viktigt i livet. Du kan behöva lära dig mer om dina värderingar och varför du stressar dig sjuk för att kunna göra något åt det.Du försöker bekämpa depression och får inte tillräckligt bra resultat när du bara använder medicin. När det är huvudproblemet ger kognitiv beteendeterapi, en bio-psyko-social syn på hela dig tillsammans med behandling av stress och smärta om det finns någon, vanligtvis fantastiska resultat.Du lider av långvarig smärta och behöver ett bredare angreppssätt än att bara ta hand om de fysiska delarna eller läkemedel. Smärtvetenskapen är alltför ofta försummad vid behandling av smärta. För att bli bättre från långvarig smärta är det ofta nödvändigt att använda det bio-psyko-sociala synsättet och behandla allt som stör dig och hitta glädje i livet. Om man bara fokuserar på smärta, depression och stressande händelser kommer smärtan att öka långt utöver vad som är nödvändigt.Men det är inte allt. Det blir också stora krav på den som vill bli coachad, för att det ska bli någonting bra av det. Mer om det i avsnittet!
  • 44. Vad är coaching?

    22:24
    Vad är coaching? ... är svårt, för jag kan tänka mig att det varierar från person till person ganska mycket... och samtidigt blandar jag ju också där jag går från ren terapi till delar som är mer kring drömmar och ambitioner, där coachingen många gånger snarare är.Det verkar kunna vara lite olika beroende på perspektiv. Coachen kan vara något av en vägvisare. Jag har hört en jämförelse där coaching är som en blandning av konsulttjänster och terapi, och jag håller verkligen med i det fallet, så det är så jag tänker på coaching nuförtiden.Lyssna här, så delar jag med mig lite av mitt perspektiv!
  • 43. Patrics Syfte

    37:12
    Har du någonsin sett Pixar-filmerna Soul eller Onward?När jag har sett dem så har det känts som om de i viss utsträckning lär ut samma saker som jag har som ambition att göra.Så... Det låter ju lätt. I avsnittet här redogör jag lite till.
  • 42. Behandla utmattningssyndrom, depression och smärta.

    33:09
    Någon mailade mig en fråga som var så bred som "Vad jobbar du med?" häromdagen. Behandla utmattningssyndrom, depression och smärta, är svaret i kort.Men jag kanske borde förtydliga det lite, om det nu gått någon förbi. För då är det uppenbarligen är det inte helt självklart även om jag tycker att jag inte tjatar om annat. Så om man KAN ha missat det så ser vi om jag kan förtydliga det ännu bättre, och samtidigt se om jag kan redogöra lite struktur kring hur man kan gå igenom en sån här rehabprocess, som det ju ändå rätt ofta är prat om.Med lite tur klargör det kanske för någon om delar som kan vara viktiga för dem att få med i sin väg framåt.