Share

cover art for Paestum – Stad van godinnen

Paestum – Stad van godinnen


Latest episode

  • Paestum – Stad van godinnen

    01:05|
    Het Rijksmuseum van Oudheden maakt bij de tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen een zesdelige podcastserie. Conservator Ruurd Halbertsma en diverse andere experts nemen de luisteraars mee op een boeiende reis door het oude Paestum.De eerste twee afleveringen zijn vanaf vrijdag 19 april overal te beluisteren. Abonneer je nu alvast op deze nieuwe podcast in jouw favoriete podcastapp!TentoonstellingDe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen is van 25 april t/m 25 augustus 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.Socials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 MuziekMusic by Pixabay (Gregor Quendel)

More episodes

View all episodes

  • 1. Stad van godinnen

    18:18||Ep. 1
    In het Rijksmuseum van Oudheden is in de zomer van 2024 de tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen te zien. In deze eerste aflevering neemt conservator Ruurd Halbertsma je mee achter de schermen in de voorbereidingen van de tentoonstelling. Wat maakt deze antieke stad in Italië zo boeiend en bijzonder? Hoe zijn de tentoonstellingsmakers in het lange verleden van de stad gedoken en hoe breng je de uitkomsten van het onderzoek over op het publiek? TentoonstellingDe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen is van 25 april t/m 25 augustus 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.Socials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 MuziekMusic by Pixabay (Gregor Quendel)
  • 2. Magna Graecia

    42:06||Ep. 2
    Voor het ontstaan van de nederzetting Poseidonia, het latere Paestum, moeten we naar de ontwikkelingen in het zuiden van Italië vanaf de 8ste eeuw v. Chr.: Griekse migranten arriveren in een gebied dat later bekend kwam te staan als 'Magna Graecia' of 'Μεγάλη Ἑλλάς'. In deze aflevering bespreken we het traditionele beeld van Grieken die "kolonies stichtten" en "beschaving brachten". Hoe denken we daar nu over? Wat bracht de Grieken naar Zuid-Italië en hoe reageerden lokale groepen mensen daarop?TentoonstellingDe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen is van 25 april t/m 25 augustus 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.Socials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 MuziekMusic by Pixabay (Gregor Quendel)
  • 3. Grieks Poseidonia

    33:00||Ep. 3
    In de eerste fase van Poseidonia, het latere Paestum, staat de nederzetting bekend als 'Grieks'. Maar is dat begin aan te wijzen als een stip op de tijdlijn? Hoe ontwikkelde de nederzetting zich vervolgens in die eerste fase? Daarnaast aandacht voor tempels, godinnen en religie in de 'stad van godinnen'.TentoonstellingDe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen is van 25 april t/m 25 augustus 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.Socials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 MuziekMusic by Pixabay (Gregor Quendel)
  • 4. De Lucaanse stad

    34:30||Ep. 4
    Rond 420 v. Chr. vond er een machtswisseling plaats in de stad: de Grieken verloren hun dominante positie aan de Lucaniërs. In de volgende fase van de geschiedenis van Poseidonia, het latere Paestum, spreken we dan over een 'Lucaanse stad'. Maar wie waren de Lucaniërs? En was er sprake van een abrupte overgang van de Griekse naar deze Lucaanse periode? Conservator Ruurd Halbertsma en de andere experts gaan uitgebreid in op deze vragen.TentoonstellingDe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen is van 25 april t/m 25 augustus 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.Socials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 MuziekMusic by Pixabay (Gregor Quendel)
  • 5. Paestum – Romeinse kolonie

    36:16||Ep. 5
    Na de Samnitische Oorlogen wordt Poseidonia vanaf 273 v. Chr. een Romeinse kolonie en verandert de naam van de stad naar ‘Paestum’. De nieuwe status bracht veranderingen met zich mee, maar ook een zekere continuïteit na de Griekse en Lucaanse periodes van de stad. Wat er precies veranderde en wat dit betekende voor de bewoners en het uiterlijk van de stad, wordt in deze aflevering uitgebreid besproken. Uit deze periode komt ook een interessante groep objecten naar voren in de archeologie: votieven (geschenken) in de vorm van baarmoeders. In Paestum zijn honderden van deze objecten gevonden en dit wordt uitgebreid besproken door archeoloog Kristel Henquet.TentoonstellingDe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen is van 25 april t/m 25 augustus 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.Afbeelding objectenAfbeeldingen van de votieven, de 'baarmoeders', zijn hier te bekijken.Socials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 MuziekMusic by Pixabay (Gregor Quendel)
  • 6. Overgeleverd aan de elementen

    33:18||Ep. 6
    In de laatste aflevering van onze podcastserie onderzoeken we hoe de ooit bloeiende stad Paestum tot haar einde kwam in de Romeinse periode. Conservator Ruurd Halbertsma neemt de luisteraars mee naar de laatste eeuwen van bewoning in Paestum. Ook vertelt hij over de hernieuwde interesse in de stad, die vanaf de achttiende eeuw ontstaat, en het hedendaagse onderzoek naar haar verleden.Tot slot delen enkele eerder geïnterviewde experts hun persoonlijke anekdotes en bijzondere herinneringen aan Paestum.TentoonstellingDe tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen is van 25 april t/m 25 augustus 2024 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.Afbeelding objectenAfbeeldingen van het kurkmodel van de tempel zijn hier te bekijken.Socials➡️ RMO op Instagram➡️ RMO op Facebook➡️ RMO op X🎵 MuziekMusic by Pixabay (Gregor Quendel)