Share

cover art for 2023: Topp eller flopp for flytrafikken?

På lufta

2023: Topp eller flopp for flytrafikken?

Season 1, Ep. 1

Hvordan ser flytrafikken ut for 2023? Kommer det til å bli dyrere å fly? Kommer det noen nye, spennende ruter? Og hva må eksperten alltid ha med seg når han er ute å flyr? Vi har tatt en prat direktør for trafikkutvikling i Avinor, Gaute S. Riise.  

More episodes

View all episodes

 • 10. Hvordan går det i luftfarten?

  41:51
  Hva står på konsernsjefens agenda før sommeren? Hvordan er Avinors økonomi? Hva betyr gass og brems? Hvordan ser trafikkutviklingen ut for de neste årene? Og hvordan er fremtidsutsiktene for luftfarten og for Avinor? Ja, dette og en hel andre viktige og mindre viktige ting får du svar på i denne episoden av Avinorpoden, der konsernsjef Abraham Foss og trafikkdirektør Gaute Skallerud Riise er gjester hos programleder Joachim Westher Andersen.  
 • 9. Hjælp, vi skal fly med barn. En slags reiseguide for foreldre! 

  34:04
  Hjælp, skal du ut og fly med barn i sommer? I denne episoden har vi samlet A-laget innen luftfart til en samtale som byr på alt du trenger å vite før du skal ut å reise. Sammen med Lena Fredberg i Widerøe og Monica Fasting i Avinor tar programleder Joachim Westher Andersen med seg de reisende på en artig tur med tips, triks, råd og noen artige historier om hva du bør og ikke bør gjøre før reisen med barn. Hva slags type babymat kan man ha med gjennom sikkerhetskontrollen? Finnes det ammerom? Hvor kan man varme melken etter sikkerhetskontrollen? Svarene på dette, og mye mer, får du her!
 • 8. Når flyene står stille: Slik jobbes det i kulissene

  24:48
  Hver eneste dag reiser det mange tusen passasjerer med SAS ut av en av Avinors flyplasser. Som regel går det knirkefritt. Men noen ganger oppstår det ting som gjør at det blir store avvik i flytrafikken, ombookinger og kanselleringer. Hva skjer bak i kulissene hos SAS når det snør så tett at vi blir nødt til å stenge rullebanen på Oslo lufthavn noen timer? Eller om en av SAS sine wide body fly på vei til New York har såpass store tekniske feil at det ikke kan brukes? Bli med inn i hjertet av SAS, nemlig deres “operasjonssentral” på Oslo lufthavn, hvor vi har snakket med operativ leder, Jo Bakke.  
 • 7. Flyets hemmelige språk: Hva er alle lydene om bord i flyet?

  23:37
  Ombord i et fly er det svært mange lyder. For noen setter det kroppen i alarmberedskap, mens andre ikke legger merke til det. Flynerdene blant oss synes det er spennende, mens for flytekniker i SAS, Bård Ove Hansen, er det en del av hverdagen. Han treffer du i denne episoden av Avinorpodden "På lufta", der han blant annet avslører hva «the barking dog» er.  
 • 6. Turistkampen mot nabolandene: Hvorfor velger utlendingene å reise til Norge?

  32:24
  Hva er det utlendingene synes er kult med Norge? Hvilken landsdel vinner kampen om å tiltrekke seg de kjøpesterke utenlandske turistene? Og hva er det vi konkurrerer mot når flyselskapene skal bestemme nye ruter? I denne episoden av Avinorpoden «På lufta» snakker vi med leder for ruteutvikling, Martin Langaas, og ruteutvikler Espen Hoel i Avinor om dette og en hel del annet snadder.  
 • 5. I øyet av stormen: En pilot avslører sannheten om flyging i tøft vær

  24:25
  Kan man fly i all slags vær? Hva er det verste været å fly i? Kan man for eksempel fly i lyn og torden? Alle disse svarene får du i denne episoden av "På lufta", hvor vi har fått med oss pilot i Norwegian, Lucas Sooiyamoorthy. For er det en ting Norge har hatt mye av de siste månedene så er det vær som har preget hele landet. Og vi i luftfarten har heller ikke sluppet unna. I begynnelsen av januar måtte Oslo lufthavn stenge snaut tre timer for trafikk og bare to uker senere gikk det nesten ingen fly i Nord Norge på grunn av vanvittig vind. Dette vil vi lære mer om. Hvilke vurderinger blir gjort i cockpit når det er ruskevær, hva tåler egentlig et fly av ruskevær og hvordan klarer luftfarten å holde hjula så godt i gang når det er så mye trøbbel andre steder i samfunnet. God lytting!
 • 4. Reiseåret 2024: Kaos eller kontroll?

  34:18
  Ifølge reiseekspert Odd Roar Lange har vi et turbulent år foran oss. Men frykt ikke. Hans gode råd hjelper deg også med å sikre den best mulige sommerferien.  Hvor får du mest for pengene, hvor ligger de skjulte perlene, og hvilke reisemål bør du velge bort i år? Odd Roar, også kjent som «The Travel Inspector», forteller deg hvor du får mest ut av feriebudsjettet uten at du møter naboen ved gate.
 • 3. Hvor reiser nordmenn på juleferie?   

  14:19
  I dagens episode i Avinorpoden skal vi dykke ned i nordmenns reisevaner nå i julen, få svar på de siste reisetrendene i det ganske land, og finne ut av hvor tidlig man må være ute for å få de billigste flybillettene. Samt en del annet reisesnadder. Dagens gjest er kommersiell direktør i Finn.no, Terje Berge.
 • 2. Kan Avinor gå konkurs?

  24:51
  Skal vi legge ned noen lufthavner? Er Avinormodellen truet? Og hvor ser konsernsjef Abraham Foss Avinor om ti år? Dette er noen av spørsmålene vi er innom i denne episoden av Avinors podkast «På lufta».  De siste ukene har Avinors økonomiske situasjon kommet tydelig på agendaen, både i media og gjennom et internt fokus. Derfor var det helt naturlig at dette ble tema i vår egen podkast, der programleder Joachim Westher Andersen og konsernsjef Abraham Foss samtaler.