Share

cover art for Gåsjakt

På Jakt med Svenska Jägareförbundet

Gåsjakt

Season 2, Ep. 11

En lyckad gåsjakt kräver sin jägare. Här behövs noga förberedelser och förmåga att tänka snabbt, att vara redo att ändra planer på studs och inte minst ett säkert skytte i ofta obekväma positioner. För den som blir biten är det här en jakt som aldrig slutar utmana och fascinera! Ulf Lindroth och Susanne Sandberg, båda erfarna gåsjägare, ger oss en inblick i en jaktform som allt fler får upp ögonen för.

More episodes

View all episodes

 • Hur mår viltet?

  01:16:10
  För många är 2023 året då de för första gången hörde talas om afrikansk svinpest (ASF). Men för många jägare har afrikansk svinpest funnits på radarn i flera år. Vad få vet är att jägarna i 75 års tid bidragit till övervakningen av smittor genom det som kallas viltsjukdomsövervakningen. Med avstamp i Sveriges första utbrott av afrikansk svinpest, gör vi en djupdykning i ämnet bakom 75-årsjubileumet. Vad innebär viltsjukdomsövervakning? Hur går det egentligen till? Vilka sjukdomar bevakas och varför? Vilken betydelse har jägarnas insats och vad skulle konsekvenserna kunna bli utan den? Tillsammans med Bodil Elmhagen, forskningssamordnare på Svenska Jägareförbundet, och Erik Ågren, viltpatolog på SVA, lägger vi fokus på en del av jägarnas arbete som pågår i det tysta, men som har stor betydelse för samhället.
 • 12. Björnjakt

  01:12:54
  Jaktvärldens kanske mest spännande jaktpremiär är björnjakten i augusti. Det är en unik och utmanande jaktform och kräver en enorm prestation från både jägare och hund. För många jägare är denna jakt en vildmarksdröm! Tony Kristoffersson och Stefan Schön ger oss en inblick i vad som krävs för att få en lyckad björnjakt.
 • 10. En älgstam i fritt fall

  55:51
  I avsnitt 10 av podden ”På Jakt” med Jägareförbundet tar vi oss an diskussionen om älgstammen. Oron över den snabbt minskande älgstammen är tydlig över hela landet. Om inget görs nu har vi då en älgstam i framtiden? Johan Stedt och Matilda Söderqvist jaktvårdskonsulenter på Jägareförbundet svarar på frågor om älgstammens utveckling, hur du och ditt jaktlag kan påverka älgstammen i rätt riktning och mycket mer!
 • 9. Eftersök

  01:22:11
  En av förutsättningarna för att vi ska få jaga i Sverige är att vi inte utsätter viltet för onödigt lidande. Men vilket ansvar har vi egentligen när olyckan är framme? Vad innebär en ”särskild tränad eftersökshund” och vad ska den klara av? I avsnitt 9 gör vi tillsammans med Erica Lindquist och Daniel Ligné en djupdykning i eftersök.
 • 8. 8. Säl

  01:05:50
  Sverige omfamnas av vatten och har en lång kustlinje där gråsäl, knubbsäl och vikare har ökat i antal. Men hur mår sälen egentligen? I detta avsnitt gästas vi av Martin Hahne och Anna-Carin Westling som delar sin kunskap och syn på sälens mående och berättar hur licensjakt på säl går till. Missa 
 • 7. 7. Fjälljakten

  48:39
  Hur står det till med fjälljakten i Sverige idag? Efter en omtalad dom i Högsta domstolen fick Girjas sameby i Norrbotten ensamrätt att upplåta småviltjakt och fiske på statlig mark. Hur kommer denna dom påverka jägarnas möjligheter att jaga i fjällvärlden? Hans Geibrink och Gun Fahlander från Jägareförbundet svarar på detta och mycket mer i avsnitt 7 - Fjälljakten
 • 6. 6. Fältvilt

  01:14:18
  I avsnitt 6 av podden ”På Jakt” med Jägareförbundet ger vi oss in i fältviltets värld. Karl-Johan Brindbergs, fältviltansvarig på Jägareförbundet och Dan Persson viltmästare och förvaltare på en av Jägareförbundets demogårdar, svarar på frågor kring fältviltets mående, framtid, önskvärda biotoper, etik, utsättning av fågel, jaktformer och mycket mer!
 • 5. 5. Jakthunden

  53:16
  I avsnitt 5 av ”På Jakt” med Jägareförbundet pratar vi om vår bästa vän jakthunden. Vi får besök av Peter Ledin som är hundansvarig på Svenska Jägareförbundet samt Björn Eek, sakkunnig i jakt och jakthundsfrågor på Svenska Kennelklubben. Vad ska du tänka på innan du väljer ras? Hur förbereder du din hund på bästa sätt inför jakten? Det här och mycket mer får du svar på i detta avsnitt. Vi ringer också chefsveterinär Åsa Vilson som bland annat ger råd om hur du förebygger skador hos jakthundar.