Share

cover art for Del 1/5: Terrorsyskonen och IS

P3 Dokumentär

Del 1/5: Terrorsyskonen och IS

Tre syskon från Göteborg reser för att göra jihad i Syrien. En av dem kommer att dömas för terroristbrott. Avsnitt 1: Hakim.

En dag när Yasmin skickar en låt till sin lillebror Hakim svarar han att det är haram, alltså förbjudet, att lyssna på musik. Det är då hon märker att han förändrats. Det är strax efter den 11 september 2001 som Hakim radikaliseras. Han går i gymnasiet och är en av Sveriges bästa juniorboxare när han ansluter sig till en extrem tolkning av islam. Sista gången Yasmin träffar sin bror, innan han försvinner iväg, är en sensommardag 2012. Vi åt och lagade mat och han pussade mig på pannan och sa jag kommer sakna dig. Jag kopplade inte varför, säger Yasmin. Några månader senare dyker Hakim upp i ett klipp från Syrien. Han sitter på en pall med en kalashnikov i knät och säger Min dröm är som alla andra muslimers drömmar att ha en islamisk stat. Av: Karwan Faraj. Producent: Rosa Fernandez. Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås. Ljudtekniker: Ludvig Jansson. Ansvarig utgivare: Silan Diljen. Syskonen Yasmin, Hakim, Nadia och Sara heter egentligen nånting annat och Saras röst är utbytt. P3 Dokumentär har varit i kontakt med syskonens pappa som valt att inte medverka i programmet. Han förnekar att det skulle förekommit våld i hemmet och säger att de som påstår det ljuger. Arkivklippen kommer från Ekot, SVT, Al Jazeera, NBC, P4 Göteborg med flera. Den här serien gjordes 2019.

More episodes

View all episodes

  • Våldtäktsfallet i Billdal

    01:04:17|
    1995 blir en flicka brutalt våldtagen på hemvägen från skolan. Fallet förblir olöst i 24 år. Precis innan brottet ska preskriberas öppnar en ny DNA-lag upp för en sista chans att spåra gärningsmannen. Det här är berättelsen om en ovanligt våldsam överfallsvåldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg. Gärningsmannen är spårlöst försvunnen, men trots att åren går så ger inte polisen upp. Ett år innan fallet ska preskriberas och gärningsmannen kan gå fri för alltid, så kommer en sista möjlighet att spåra förövaren via DNA-teknik. Medverkande:  Annika - lärarassistent. Karin Blegel - kriminalinspektör. Christina Widén - forensiker på polisens nationella forensiska centrum NFC. Kirsten Ramming Bernhardsson - utredare på polisens kalla fall-grupp. Anders Eriksson - chef för polisens kalla fall-grupp. Thomas Ahlstrand - åklagare. Av: Martina Pierrou. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Hanna Toll. År: 2020.
  • Självmordsbombaren på Bryggargatan

    01:07:57|
    I december 2010 spränger sig en man mitt i julhandeln i centrala Stockholm. Det blir det första självmordsattentatet på svensk mark. Efteråt följer en terrorutredning som ska pågå i nästan fyra år. Det är bara några veckor kvar till jul och fullt med folk på stan när 28-åriga Taimour Abdulwahab från Tranås vandrar fram och tillbaka på Drottninggatan i Stockholm. På sig har han flera kilo sprängmedel. Först exploderar hans bil som står parkerad på Olof Palmes gata. Bara minuter senare smäller det igen på Bryggargatan, ett fåtal meter från julklappsshopparna på Drottninggatan. Snart står det klart att en självmordsbombare slagit till i Sverige för första gången någonsin. Attentatet blir en stor nyhet i Sverige och internationellt. Efteråt följer en terrorutredning som ska pågå i nästan fyra år. Den stora frågan: var Taimour Abdulwahab en ensam gärningsman eller en organiserad terrorist? Medverkande: Hanna Svanström - vittne.  Agnetha Hilding Qvarnström - vice chefsåklagare i fallet.  Magnus Ranstorp - terrorexpert och forskningsledare vid Försvarshögskolan. Peter Wixtröm - fotograf Aftonbladet. Viktor - första polis på plats. Ann Lund - vittne på Bryggargatan. Per-Anders Palmér - Taimour Abdulwahabs lärare. Eddie Davidsson - Taimour Abdulwahabs kollega och vän. Gurwinder Bhogal - journalist som studerat islamistiska grupper i Luton. Farasat Latif - sekreterare i moskén Luton Islamic Centre. Ett program av: Sara Olsson. Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt. Exekutiv producent: Jon Jordås. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren. Dokumentären gjordes 2019.
  • Äventyraren Göran Kropp och dödsklättringen

    01:09:18|
    Äventyraren Göran Kropp bestämmer sig för bestiga världens högsta berg, Mount Everest, utan syrgas. I oktober 1995 påbörjar han sin resa mot Himalaya. På cykel. Vi följer Göran Kropp på hans livs äventyr, uppe på 8000 meter över havet, där marginalerna mellan liv och död är ytterst små. Medverkande: David Lagerkrantz - Författare till boken Göran Kropp 8000+. Magnus Nilsson - Klättrare och ungdomsvän till Göran. Fredrik Blomqvist - Dokumentärfilmare och vän till Göran. Renata Chlumska - Äventyrare och flickvän till Göran. Robin Trygg - Äventyrare. Erden Eruc - Äventyrare. En dokumentär av: Karolin Axelsson. Producent: David Mehr. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren. År: 2019.
  • PODDTIPS: P3 Dystopia om algoritmernas och mätandets tyranni

    01:29|
    Missa inte att lyssna på podden P3 Dystopia. Våra liv bedöms och kvantifieras allt mer i och med de digitala spår vi lämnar ifrån oss. Hur mår vi i ett samhälle där mätandet fått ett egenvärde? Det kändaste exemplet just nu på ett klaustrofobiskt förhållningssätt till statistik är väl Kina, med sitt sociala kreditsystem. Men det är långt i från det enda exemplet i vår tid på ett samhälle som är besatt av att allt ska vara möjligt att kvantifiera. P3 Dystopia borrar sig djupt ner i det så kallade mätsamhället, och pratar om allt från new public management till hur bristfälliga algoritmer, som matematikern Cathy O'Neil kallar "matteförstörelsevapen", tar allt fler viktiga beslut i människors vardag. P3 Dystopia finns där poddar finns!
  • Dubbelmordet på Ikea

    53:29|
    Ett brutalt dubbelmord inne på Ikea-varuhuset i Västerås skakar Sverige. Brottet sammanfaller med flyktingkrisen 2015 och får ett stort symbolvärde, eftersom gärningsmannen är asylsökande. En dokumentär av: Matilda Blom och Ivan Solander. Producent: Jon Jordås. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren. År: 2019.
  • Dramat på västtyska ambassaden

    01:05:40|
    DOKUMENTÄR FRÅN 2005, NU I HÖGRE LJUDKVALITET. Om fanatism, terror och ockupationen av den västtyska ambassaden i Stockholm 1975. För drygt trettio år sedan hade vänstervågen antagit nästan overkliga proportioner i Tyskland. Som ringar på vattnet spred sig rörelsen även till Sverige, och för de anställda på Västtysklands ambassad i Stockholm blev en mardröm verklighet. Nu hade terrorismen även kommit till Sverige och vi blev plötsligt brutalt påminda om omvärlden. Men vad var det som drev studenter till att bli terrorister och vilken roll spelade Vietnamkriget för 70-talets unga? P3 Dokumentär handlar om fanatism, terror och ockupationen av Västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Producerat av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. År: 2005.
  • Nätpedofilen i Husby

    01:11:20|
    När Nellie är 13 år lockas hon att skicka en lättklädd bild på sig själv till en kille som kontaktar henne på MSN. Men killen visar sig vara en nätpedofil som hotar och utpressar unga tjejer över nätet. 2013 inleder Rikskriminalens grooming-grupp en intensiv jakt som leder till en lägenhet i Husby. De lyckas spåra ett stort antal flickor som utsatts för liknande grova övergrepp i det som då är landets hittills största nätpedofilhärva. Här finns länkar dit du kan vända dig om du själv blivit utsatt eller känner någon som behöver hjälp: BRIS - Barnens rätt i samhället (har även en vuxentelefon) ECPAT Sverige - tipsa om du misstänker grooming mm 1177 - Vårdguiden Polisen Medverkande: Nellie och hennes mamma Annica Nellies syster Paulina Veronica Jonsson, ungdomsutredare vid Polisen i Lidköping Jörgen Lindeberg, kriminalkommissarie på NOA och Swedish Cybercrime Centre Emelie Källfelt, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet Caroline Engvall, författare och journalist som specialiserat sig på barns utsatthet på nätet Ett program av: Pernilla Wadebäck Producent: David Mehr Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren Producerad år: 2019
  • KOMMANDE P3 DOKUMENTÄRER

    03:47|
    Alltid nya avsnitt varannan vecka. Här berättar Ida Lundqvist vad vi får höra de kommande månaderna. 7/11: Nätpedofilen i Husby, av Pernilla Wadebäck. 21/11: Dubbelmordet på Ikea, av Matilda Blom och Ivan Solander. 5/12: Göran Kropp och dödsklättringen, av Karolin Axelsson. 19/12: Självmordsbombaren på Bryggargatan, av Sara Olsson. 2/1: Billdalsfallet, av Martina Pierrou. Vilken ser du mest fram emot? Har du tips? Kommentera gärna på våra sociala medier.
  • Tragedin i Anarisfjällen

    01:03:26|
    Åtta personer frös ihjäl och en överlevde. Anarisolyckan 1978 räknas som Sveriges värsta fjällolycka i modern tid. Händelsen inträffar i februari 1978 i Anarisfjällen, cirka 10 mil väster om Östersund. Gruppen som drabbas består av skidåkare från nykterhetsrörelsen: två tjejer i 17-årsåldern samt fyra killar i 30-årsåldern. Även ett annat sällskap, bestående av tre män med lätt packning, fastnar i samma dödligt farliga oväder. Tragedin blir en stor nyhet i Sverige under flera dagar. Hur kunde det hända? Det mediala trycket blir mycket hårt på Krister, den ende överlevande. Hur länge orkar han? En dokumentär av: Jimmy Halvarsson och Fredrik Vestberg. Producent: Jon Jordås. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren. År: 2019.