Share

cover art for ZOMERSPECIAL #8 | Romeinse masculiniteit op grafinscripties

Oudheid

ZOMERSPECIAL #8 | Romeinse masculiniteit op grafinscripties

Season 1, Ep. 64

Wat verstaan we vandaag de dag eigenlijk onder 'masculiniteit'? Wat betekende dat begrip in de Romeinse tijd en hoe doe je daar door een enorm corpus Latijnse grafinscripties te bestuderen onderzoek naar? Dat is waar Gabriël de Klerk MA, promovendus aan de Johannes-Gutenberg Universität Mainz (Duitsland), in deze achtste zomerspecial uitgebreid over gaat vertellen!


Zomerspecials

Deze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.


Shownotes

📱 Volg Oudheid op Instagram

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)

🎧 Gabriël sprak eerder in 2024 op NPO Radio 1 over de vraag 'waarom masculiniteit op Romeinse grafinscripties onderbelicht is'

🎤 Timo Epping


Support de show

💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid


Zelf een (historische) podcast maken?

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)


Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)

More episodes

View all episodes

  • 4. De stem van Lysias (2/2)

    25:27||Season 2, Ep. 4
    In het tweede deel van het tweeluik met dr. Luuk Huitink van de Universiteit van Amsterdam gaan we verder in op het werk van de redenaar Lysias. Luuk zal ons letterlijk met de tekst in de hand kennis laten maken met dat werk, maar ook met een analyse van enkele passages uit verschillende speeches van Lysias.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de eerste aflevering met dr. Luuk Huitink: 'De wereld van Lysias'📗 Meer lezen? Luuk tipt 'Lysias Pleidooien & redevoeringen' van Jeroen Bons en 'Lysiae Orationes cum Fragmentis' ed. Christopher Carey.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 3. De wereld van Lysias (1/2)

    48:40||Season 2, Ep. 3
    Met dr. Luuk Huitink van de Universiteit van Amsterdam gaan we naar de wereld van de redenaar Lysias, naar het klassieke Athene van de vijfde en vierde eeuw v. Chr. In twee afleveringen neemt Luuk ons uitgebreid mee in zijn leven, zijn omgeving en zijn werk.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Luuk tipt 'Lysias Pleidooien & redevoeringen' van Jeroen Bons en 'Lysiae Orationes cum Fragmentis' ed. Christopher Carey.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 2. (BONUS) Epigrammen van Damasus

    13:20||Season 2, Ep. 2
    Het gesprek met dr. Roald Dijkstra van de Radboud Universiteit in Nijmegen ging nog even door: Roald bespreekt nóg een epigram van Damasus. In dit geval het enige gedicht met een vrouwelijke martelaar in de hoofdrol...Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de reguliere aflevering met Roald over 'Damasus - Bisschop van Rome'📗 Meer lezen? Roald schreef met John Tholen een mooi artikel over Damasus in Hermeneus.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 1. Damasus - Bisschop van Rome

    47:45||Season 2, Ep. 1
    In de eerste aflevering van het tweede seizoen van 'Oudheid' neemt dr. Roald Dijkstra van de Radboud Universiteit in Nijmegen ons mee naar het Rome van de vierde eeuw na Chr., naar het Rome van paus Damasus. Wie was deze bisschop van Rome? Wat had hij met poëzie en epigrammen te maken? En waarom hingen (en hangen) zijn epigrammen boven graven van martelaren in de catacomben van Rome?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Roald schreef met John Tholen een mooi artikel over Damasus (verschenen in Hermeneus).🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 67. ZOMERSPECIAL #11 | Dames in Duel: vrouwelijke rivaliteit in Livius en Tacitus

    30:30||Season 1, Ep. 67
    In de elfde en laatste zomerspecial van 2024 verwelkomen we Imme Laseur MA, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, terug in Oudheid! Deze keer zal ze ons uitgebreid mee gaan nemen in haar onderzoek, waar ze recent mee gestart is, naar de invloed van Livius op het werk van andere auteurs, in het bijzonder Tacitus, in de manier waarop vrouwen in die werken geportretteerd worden.ZomerspecialsDit was de laatste zomerspecial van Oudheid in 2024! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de aflevering uit seizoen 1 met Imme Laseur MA over 'Titus Livius als verteller'📗 Meer lezen? Imme tipt 'Narratology & Classics' van Irene de Jong en 'Language in the Inner City' van William Labov over de theorie van prototypische verhaalstructuur.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 66. ZOMERSPECIAL #10 | Ambiguïteit in Vergilius' Aeneis

    35:52||Season 1, Ep. 66
    Zomerspecial nummer tien brengt ons naar het Rome van de eerste eeuw voor Christus, naar het werk van Vergilius. Met Boris Hoetjes MA, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam en docent Klassieke Talen op het Berlage Lyceum, kijken we uitgebreid naar Vergilius, zijn werk en meer specifiek naar ambiguïteit in het beroemdste werk van Vergilius: de 'Aeneis'. Dat werk staat het komende schooljaar ook centraal voor alle leerlingen die examen Latijnse Taal en Cultuur gaan doen.ZomerspecialsDeze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 65. ZOMERSPECIAL #9 | Klassieke Oudheid in fanfictie

    28:57||Season 1, Ep. 65
    In de negende zomerspecial neemt Julia Neugarten MA van de Radboud Universiteit in Nijmegen ons mee naar de wereld van de online fanfictie. Met haar promotieonderzoek richt ze zich op de duizenden verhalen die door fans - mensen van over de hele wereld - geschreven worden en online een groot publiek vinden. In haar onderzoek richt Julia zich dan op verhalen die gebaseerd zijn op de Oudheid. Ofwel: receptie en transformatie van motieven uit (meer specifiek) de Klassieke Oudheid in online fanfictie.ZomerspecialsDeze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de aflevering uit seizoen 1 met dr. Jacqueline Klooster over 'Moderne hervertellingen van klassieke mythen'📗 Meer lezen? Alle besproken verhalen zijn te vinden op de website 'archiveofourown'.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 63. ZOMERSPECIAL #7 | Etruscomanie in Europa

    29:53||Season 1, Ep. 63
    Zomerspecial nummer zeven brengt ons naar het Europa van de achttiende en de negentiende eeuw. Eline Verburg MA doet aan de Universiteit van Amsterdam promotieonderzoek naar hoe enkele musea in Noordwest-Europa in die periode Etruskische collecties verzamelden. Hoe kwamen die collecties in bijvoorbeeld het British Museum, het Louvre, de Antikensammlung en het Rijksmuseum van Oudheden terecht? Vanwaar die interesse in de Etrusken, ook buiten Italië, vanaf dat moment?ZomerspecialsDeze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Meer over horen over de Etrusken? Luister naar de aflevering van Oudheid over 'De Etrusken' en de bonusaflevering over 'Taal en schrift van de Etrusken'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)