Share

cover art for ZOMERSPECIAL #1 | Judea en Nabatea

Oudheid

ZOMERSPECIAL #1 | Judea en Nabatea

Season 1, Ep. 57

We starten deze zomer vol specials met het nieuwe onderzoeksproject van dr. Ayhan Aksu, die ons eerder in seizoen 1 al uitgebreid vertelde over de Dode Zeerollen. Ayhan is momenteel verbonden aan de KU Leuven en doet daar onderzoek naar de relaties tussen Joden en Nabateeërs in de Oudheid, onder andere door de Nabatese Dode Zeerollen te bestuderen.


Zomerspecials

Deze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.


Shownotes

📱 Volg Oudheid op Instagram

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)

🎧 Luister naar de aflevering met Ayhan over 'De Dode Zeerollen' en de bijbehorende bonusaflevering.

🎤 Timo Epping


Support de show

💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid


Zelf een (historische) podcast maken?

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)


Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)

More episodes

View all episodes

 • 61. ZOMERSPECIAL #5 | Huilen met Homerus

  31:35
  De vijfde zomerspecial brengt ons tranen: Homerische tranen. Leonie Henkes MA van de Universiteit Leiden praat ons uitgebreid bij over haar onderzoek naar de rol van tranen en huilen in de beroemde werken van Homerus - de Ilias en de Odyssee - en in een selectie van klassieke tragedies. Huilen helden eigenlijk? En, indien bevestigend, hoort dat wel? Leonie toont ons een klassiek tranendal!ZomerspecialsDeze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 60. ZOMERSPECIAL #4 | Vervalste documenten onder keizer Constantijn

  25:09
  In de vierde zomerspecial neemt Indira Huliselan MA van de Universiteit Leiden ons mee in haar onderzoek naar vervalste documenten uit de tijd van keizer Constantijn. Waarom werden er in de vierde eeuw documenten gemanipuleerd door christenen en niet-christenen? Hoe herken je die manipulaties als wetenschapper? Waar gaat Indira de komende tijd precies mee aan de slag?ZomerspecialsDeze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 59. ZOMERSPECIAL #3 | Mythische zomerleestips - Medea

  14:41
  In de derde zomerspecial deelt dr. Jacqueline Klooster van de Rijksuniversiteit Groningen haar mythische zomerleestips met ons!ZomerspecialsDeze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de aflevering met Jacqueline over 'Moderne hervertellingen van klassieke mythen'📗 Leestips Medea: 'Medea, Stimmen' van Christa Wolf, 'Medea' van Rosie Hewlett, 'The Heroines' van Laura Shepperson, 'Savage Beasts' van Rani Selvarajah en 'Bright Air Black' van David Vann📗 Extra leestips Medea (niet besproken): 'Medea' van Eilish Quin en een graphic novel van Nancy Peña en Blandine Le Callet🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 58. ZOMERSPECIAL #2 | Tacitus en het proces tegen Libo Drusus

  27:27
  In de tweede zomerspecial neemt dr. Renske Janssen van de University of Edinburgh en de Universiteit Leiden ons weer mee in het rechtsdenken van Tacitus. In het eerste seizoen spraken we daar al uitgebreid over, waarna we in een bonusaflevering een casus uit zijn werk bespraken. En op veler verzoek is Renske terug met een nieuwe casus: het proces tegen Libo Drusus!Het in deze aflevering besproken onderzoek maakt deel uit van het project 'More laws, more problems? The role of (Roman) law in society according to Cornelius Tacitus' (projectnummer 019.212SG.010) dat wordt gefinancierd door het Rubicon programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).-- In deze zomerspecial komt het thema zelfmoord in de Oudheid aan bod. Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl --ZomerspecialsDeze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de aflevering met Renske over 'Tacitus: denken over het recht in Rome' en de bijbehorende bonusaflevering📗 Lees hier Tacitus in vertaling🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 56. Zomerupdate: specials en seizoen 2!

  04:33
  Het eerste seizoen van 'Oudheid' is afgesloten... maar toch niet helemaal! Luister naar deze korte update voor nieuws over de serie korte zomerspecials (vanaf 19 juni) en een eerste update over seizoen 2 (vanaf 4 september).Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 55. Moderne hervertellingen van klassieke mythen

  48:22
  Medea, Circe, Medusa, Klytaimnestra: wie kent ze niet uit oude of nieuwe verhalen? Dr. Jacqueline Klooster van de Rijksuniversiteit Groningen neemt ons mee in haar onderzoek naar een reeks boeken die de afgelopen jaren zijn verschenen: hervertellingen van mythen uit de Klassieke Oudheid, maar dan specifiek verteld vanuit vrouwelijk perspectief. Hoe doe je daar als classicus onderzoek naar? Hoe moeten we dit fenomeen duiden en hoe verhouden de nieuwe verhalen zich tot die oude mythen?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? We spraken over 'Circe' van Madeline Miller, 'Wake, Siren. Ovid Resung' van Nina MacLaughlin, 'Medea' van Rosie Hewlett en de website 'archiveofourown'.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 54. Het neolithicum van Turkije

  51:29
  In deze aflevering gaan we verder terug in de tijd dan ooit in 'Oudheid': prof. dr. Bleda Düring, hoogleraar Archeologie van West-Azië aan de Universiteit Leiden, neemt ons mee naar het neolithicum van Turkije. Van de opkomst van landbouw, domesticatie van dieren en planten tot het beroemde Göbekli Tepe - wat weten we eigenlijk en welke ontwikkelingen binnen het onderzoek naar deze periode en regio hebben zich de afgelopen jaren voorgedaan?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Bleda tipte dit artikel ter voorbereiding op het opnemen van deze aflevering.🎧 Luister naar de aflevering over 'Isotopen en de Oudheid' met dr. Lisette Kootker.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 53. De slag bij Chaironeia (2/2)

  41:25
  Het gesprek met dr. Roel Konijnendijk van de University of Oxford ging verder: in dit tweede deel over de slag bij Chaironeia vertelt Roel ons wat de (schaarse) bronnen ons vertellen over de slag en over de nasleep. Daarnaast bespreken we de mogelijke rol van de zoon van Philippos II: de jonge Alexander III. En wat waren de gevolgen van de Macedonische overwinning voor de Griekse poleis?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de eerste aflevering met Roel over 'De slag bij Chaironeia'.📗 Meer lezen? Bestel hier het boek 'Classical Greek Tactics' van dr. Roel Konijnendijk. Tip: lees de klassieker 'Philip of Macedon' van George Cawkwell.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)