Share

cover art for De slag bij Chaironeia (2/2)

Oudheid

De slag bij Chaironeia (2/2)

Season 1, Ep. 53

Het gesprek met dr. Roel Konijnendijk van de University of Oxford ging verder: in dit tweede deel over de slag bij Chaironeia vertelt Roel ons wat de (schaarse) bronnen ons vertellen over de slag en over de nasleep. Daarnaast bespreken we de mogelijke rol van de zoon van Philippos II: de jonge Alexander III. En wat waren de gevolgen van de Macedonische overwinning voor de Griekse poleis?


Shownotes

📱 Volg Oudheid op Instagram

📮 Stuur een mail

🎧 Luister naar de eerste aflevering met Roel over 'De slag bij Chaironeia'.

📗 Meer lezen? Bestel hier het boek 'Classical Greek Tactics' van dr. Roel Konijnendijk. Tip: lees de klassieker 'Philip of Macedon' van George Cawkwell.

🎤 Timo Epping


Support de show

💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid


Zelf een (historische) podcast maken?

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)


Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)

More episodes

View all episodes

 • 57. ZOMERSPECIAL #1 | Judea en Nabatea

  26:15
  We starten deze zomer vol specials met het nieuwe onderzoeksproject van dr. Ayhan Aksu, die ons eerder in seizoen 1 al uitgebreid vertelde over de Dode Zeerollen. Ayhan is momenteel verbonden aan de KU Leuven en doet daar onderzoek naar de relaties tussen Joden en Nabateeërs in de Oudheid, onder andere door de Nabatese Dode Zeerollen te bestuderen.ZomerspecialsDeze hele zomer verschijnt er iedere woensdag een nieuwe zomerspecial van Oudheid! Voor de agenda: seizoen 2 start op woensdag 4 september.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de aflevering met Ayhan over 'De Dode Zeerollen' en de bijbehorende bonusaflevering.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 56. Zomerupdate: specials en seizoen 2!

  04:33
  Het eerste seizoen van 'Oudheid' is afgesloten... maar toch niet helemaal! Luister naar deze korte update voor nieuws over de serie korte zomerspecials (vanaf 19 juni) en een eerste update over seizoen 2 (vanaf 4 september).Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 55. Moderne hervertellingen van klassieke mythen

  48:22
  Medea, Circe, Medusa, Klytaimnestra: wie kent ze niet uit oude of nieuwe verhalen? Dr. Jacqueline Klooster van de Rijksuniversiteit Groningen neemt ons mee in haar onderzoek naar een reeks boeken die de afgelopen jaren zijn verschenen: hervertellingen van mythen uit de Klassieke Oudheid, maar dan specifiek verteld vanuit vrouwelijk perspectief. Hoe doe je daar als classicus onderzoek naar? Hoe moeten we dit fenomeen duiden en hoe verhouden de nieuwe verhalen zich tot die oude mythen?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? We spraken over 'Circe' van Madeline Miller, 'Wake, Siren. Ovid Resung' van Nina MacLaughlin, 'Medea' van Rosie Hewlett en de website 'archiveofourown'.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 54. Het neolithicum van Turkije

  51:29
  In deze aflevering gaan we verder terug in de tijd dan ooit in 'Oudheid': prof. dr. Bleda Düring, hoogleraar Archeologie van West-Azië aan de Universiteit Leiden, neemt ons mee naar het neolithicum van Turkije. Van de opkomst van landbouw, domesticatie van dieren en planten tot het beroemde Göbekli Tepe - wat weten we eigenlijk en welke ontwikkelingen binnen het onderzoek naar deze periode en regio hebben zich de afgelopen jaren voorgedaan?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Bleda tipte dit artikel ter voorbereiding op het opnemen van deze aflevering.🎧 Luister naar de aflevering over 'Isotopen en de Oudheid' met dr. Lisette Kootker.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 52. De slag bij Chaironeia (1/2)

  53:17
  Met dr. Roel Konijnendijk van de University of Oxford, waarmee we eerder al uitgebreid over de slag bij Leuktra spraken, gaan we in twee afleveringen uitgebreid kijken naar een andere beroemde: de slag bij Chaironeia. Een slag tussen een Griekse alliantie, met name Thebe en Athene, en een nieuwe speler op het strijdtoneel in die Griekse wereld: de Macedoniërs onder leiding van koning Philippos II. Wat gebeurde er in de aanloop naar die slag? Welke bronnen hebben we om tot een reconstructie van de gebeurtenissen in 338 v. Chr. te komen?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de afleveringen met Roel over de slag bij Leuktra: deel 1 en deel 2.📗 Meer lezen? Bestel hier het boek 'Classical Greek Tactics' van dr. Roel Konijnendijk. Tip: lees de klassieker 'Philip of Macedon' van George Cawkwell.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
 • 51. (BONUS) Merktekens in Deir el-Medina

  19:47
  Vrijwel spontaan ontstond er na de opname van de reguliere aflevering met dr. Ben Haring van de Universiteit Leiden over Deir el-Medina een opname van een bonusaflevering. Daarin vertelt Ben over zijn eigen onderzoek: het gebruik van merktekens door de arbeiders in deze beroemde nederzetting in het oude Egypte.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de eerste aflevering: 'Deir el-Medina'📗 Meer lezen? Dr. Ben Haring tipte De Kunstenaars van de farao (Andreu, G. ed.) en The Tomb-Builders of the Pharaohs (M. Bierbrier)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay
 • 50. Deir el-Medina

  59:42
  Deze aflevering neemt dr. Ben Haring van de Universiteit Leiden ons uitgebreid mee naar de beroemde nederzetting Deir el-Medina, ooit in het oude Egypte de plek waar de arbeiders woonden die aan de koningsgraven in de Vallei der Koningen werkten. Wat weten we over die nederzetting en over die arbeiders? Wie woonden en werkten er, hoe en wanneer?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Dr. Ben Haring tipte De Kunstenaars van de farao (Andreu, G. ed.) en The Tomb-Builders of the Pharaohs (M. Bierbrier).🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay
 • 49. Centrum van een wereldrijk (2/2)

  25:16
  Het gesprek met dr. Miko Flohr van de Universiteit Leiden ging verder: er is veel discussie onder wetenschappers hoe innovatief het Romeinse Rijk was. Miko gaat in op enkele ontwikkelingen - innovaties - in de eeuwen dat het rijk een wereldrijk wordt.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de eerste aflevering: 'Centrum van een wereldrijk'📗 Meer lezen? Bekijk hier de publicaties van dr. Miko Flohr🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)