Share

cover art for (BONUS) Plato en de politiek

Oudheid

(BONUS) Plato en de politiek

Season 1, Ep. 6

Het gesprek met dr. Bert van den Berg (Universiteit Leiden) over Plato ging verder. Het werk 'Politeia', of 'Staat', is wellicht het beroemdste werk van Plato. Maar het is ook berucht... en actueel? Waarom dook Plato in 2016 bijvoorbeeld op toen Trump president werd? Een fascinerende verkenning van het werk van Plato in relatie tot de politiek, toen en nu.


Shownotes

📱 Volg Oudheid op Instagram

📮 Stuur een mail

📗 Lees de transcriptie van deze aflevering

🎧 Luister naar de aflevering 'Plato - Leven, werken en Ideeënleer'

📗 Bestel het boek 'De mythen van Plato'

🎤 Timo Epping


Support de show

💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid


Zelf een podcast maken?

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)


Music by https://www.zapsplat.com

More episodes

View all episodes

  • 49. Centrum van een wereldrijk (2/2)

    25:16
    Het gesprek met dr. Miko Flohr van de Universiteit Leiden ging verder: er is veel discussie onder wetenschappers hoe innovatief het Romeinse Rijk was. Miko gaat in op enkele ontwikkelingen - innovaties - in de eeuwen dat het rijk een wereldrijk wordt.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de eerste aflevering: 'Centrum van een wereldrijk'📗 Meer lezen? Bekijk hier de publicaties van dr. Miko Flohr🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 48. Centrum van een wereldrijk (1/2)

    49:45
    Met dr. Miko Flohr van de Universiteit Leiden kijken we uitgebreid naar wat er gebeurt in het centrum van het Romeinse Rijk op het moment dat het een wereldrijk wordt, vanaf de tweede eeuw v. Chr.Hoe wordt de inkomende rijkdom verdeeld in centraal Italië? Ontstaan er sociale verschillen binnen stedelijke gebieden en zijn die zichtbaar in de archeologie? Welke mensen uit de samenleving in die periode krijgen we in beeld als we kijken naar Pompeii, Ostia, Herculaneum en Paestum?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Bekijk hier de publicaties van dr. Miko Flohr🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 47. De Akropolis - De klassieke wederopbouw (2/2)

    36:28
    Tijdens de Week van de Klassieken 2024 neemt dr. Janric van Rookhuijzen van de Radboud Universiteit ons twee weken mee naar de Akropolis in het oude Athene. In de tweede aflevering neemt hij ons uitgebreid mee door de ontwikkelingen tijdens de klassieke periode, met bijzondere aandacht voor zijn onderzoek naar en artikel (2019) over de Parthenon. We sluiten af met de Hellenistische en Romeinse periode en een blik op de toekomst.Het onderzoek van Janric is mede mogelijk gemaakt door een onderzoeksstipendium van de Gerda Henkel Stiftung.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de eerste aflevering: 'De Akropolis - Hoe de Akropolis verwoest werd'📗 Meer lezen? Bestel hier het boek 'De Akropolis van Athene' van dr. Janric van Rookhuijzen en prof. dr. Eric M. Moormann🎤 Timo Epping-- Opnamelocatie met dank aan LUCASSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 46. De Akropolis - Hoe de Akropolis verwoest werd (1/2)

    40:11
    Tijdens de Week van de Klassieken 2024 neemt dr. Janric van Rookhuijzen van de Radboud Universiteit ons twee weken mee naar de Akropolis in het oude Athene. In de eerste aflevering verkennen we de vroegste geschiedenis van de rots, spreken we over een mogelijke Mykeense burcht op die plek en Janric neemt ons mee langs de tijdlijn tot het einde van de archaïsche periode.Het onderzoek van Janric is mede mogelijk gemaakt door een onderzoeksstipendium van de Gerda Henkel Stiftung.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Bestel hier het boek 'De Akropolis van Athene' van dr. Janric van Rookhuijzen en prof. dr. Eric M. Moormann🎤 Timo Epping-- Opnamelocatie met dank aan LUCASSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 45. (BONUS) Satricum - De Nederlandse opgraving

    19:07
    Het gesprek over het antieke Satricum met emeritus prof. dr. Marijke Gnade van de Universiteit van Amsterdam ging verder. We spraken nog door over de Nederlandse opgraving, waar Marijke al meerdere decennia zelf bij betrokken is, over lokale politiek en betrokkenheid van 'locals' uit Borgo Le Ferriere bij de zoektocht naar het verre verleden van Satricum.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de eerste aflevering: 'Satricum'📗 Meer lezen? Lees hier meer over het opgravingsproject📗 Of bezoek de website van de Vereniging Vrienden van Satricum (en steun het project!)💻 Online meer zien? Bekijk dan hier een prachtige film over de Nederlandse opgraving van de Romeinse villa in Satricum🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 44. Satricum

    49:59
    In deze aflevering neemt emeritus prof. dr. Marijke Gnade van de Universiteit van Amsterdam ons mee naar het antieke Satricum, 60 kilometer ten zuiden van Rome. Van het Nederlandse opgravingsproject dat daar sinds 1977 actief is tot de tempels van Mater Matuta. Ook neemt Marijke ons mee in een historisch overzicht van Satricum tussen de 9de eeuw voor Christus en de Middeleeuwen - twee millennia in een notendop.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Lees hier meer over het opgravingsproject📗 Of bezoek de website van de Vereniging Vrienden van Satricum (en steun het project!)💻 Online meer zien? Bekijk dan hier een prachtige film over de Nederlandse opgraving van de Romeinse villa in Satricum🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 43. Titus Livius als verteller

    40:47
    Met Imme Laseur, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, kijken we uitgebreid naar de Romeinse schrijver Titus Livius - meer specifiek naar Livius als verteller. Wat weten we eigenlijk over hem, over zijn leven en over zijn beroemde 'Ab Urbe Condita'? Wat hebben we over van dat werk en, ook interessant, wat niet? En welke passages uit dat werk lezen en vertalen de leerlingen die dit jaar Centraal Examen Latijn doen in Nederland? Daarnaast laat Imme ons kennismaken met Livius als verteller: met cliffhangers, het landschap als instrument en meer.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Imme Laseur tipt 'Livy on the Hannibalic War' van D.S. Levene en 'Livy's Women' van P. Keegan🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 42. (BONUS) Taal en schrift van de Etrusken

    17:14
    Het gesprek met dr. Koen Wylin van de Universiteit Gent ging door: in deze bonusaflevering kijken we uitgebreid naar de Etruskische taal en het schrift van de Etrusken. Wat weten we daar eigenlijk over? En wat niet?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar de eerste aflevering: 'De Etrusken'📗 Meer lezen? Dr. Koen Wylin tipt 'Zikh Rasna' van Rex Wallace📗 Om luchtig verder te lezen: 'Etrusken. De mythe achterna' van Willebrord Nieuwenhuis of 'Schimmenrijk' van Rosita Steenbeek💻 Online meer zien en lezen? Kijk dan hier of hier voor meer achtergrondinformatie of hier voor Etruskische kunst🎤 Timo Epping-- Opnamelocatie met dank aan LUCASSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 41. De Etrusken

    51:31
    In deze aflevering laat dr. Koen Wylin van de Universiteit Gent ons kennismaken met de Etrusken. Van de discussie over de herkomst van de Etrusken, een blik op de samenleving binnen de verschillende Etruskische stadstaten, een historisch overzicht tot religie in het oude Etrurië.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Dr. Koen Wylin tipt 'Zikh Rasna' van Rex Wallace📗 Om luchtig verder te lezen: 'Etrusken. De mythe achterna' van Willebrord Nieuwenhuis of 'Schimmenrijk' van Rosita Steenbeek💻 Online meer zien en lezen? Kijk dan hier of hier voor meer achtergrondinformatie of hier voor Etruskische kunst🎤 Timo Epping-- Opnamelocatie met dank aan LUCASSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)