Share

cover art for Sjukdom

Opraktiskt

Sjukdom

Season 2, Ep. 2

Vad är mer opraktiskt än sjukdom? Varför blev just jag sjuk? Och vad händer när sjukdomen flyttar in i ens liv och bestämmer sig för att stanna? I det här avsnittet samtalar filosofen Eva Schwarz med Ylva Skogh, leg. sjuksköterska och njursviktskoordinator på Njurmottagningen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala och med etnologen Martin Gunnarson om sjukdomens mening om hur smärterfarenheter både kan avbryta ens livspraktik och öppna upp för nya sätt att leva. De talar om olika stadier av en sjukdomsprocess, om förnekelse, acceptans, och om förståelsen av en möjlig ”ny hälsa” i sjukdomen. Till slut reder de ut vad Nietzsche menar med att ”hälsa är en fördom, en feghet och kanske ett utslag av subtilaste barbari och efterblivenhet.” 

More episodes

View all episodes

  • 1. Teknikstrul

    58:58
    Opraktiskt möter MKV-podden. Vi talar teknikstrul med vår gäst Edmond Bacchus AV-tekniker vid Södertörns högskola. Vi läser Steven Jacksons Rethinking Repair (2014). Edmond kommer tänka på I love the way you are breaking my heart med Peggy Lee.
  • 4. Djur

    55:26
    I avsnittet pratar samtalsledaren Eva Schwarz med filosoferna Jonna Bornemark och Krystof Kasprzak om vad man kan lära sig av att umgås med icke-mänskliga djur och om djurens emotionella arbete. Vi försöker reda ut vad Donna Haraway menar med att vänskapen kan överskrida artgärnserna och varför idén med hundens ovillkorlig kärlek är en myt. Eva läser en dikt av hennes favorit poet Ernst Jandl, Ottos Mops, - opraktiskt nog på österrikiska. Avsnittet avslutas som vanligt med ett misslyckande.. 
  • 3. Praktisk kunskap

    42:00
    Kan praktisk kunskap vara opraktiskt? Vilken roll spelar praktisk klokhet, fronesis, i den effektiviserade välfärden? Finns det för många filosofer i ämnet? Världspremiär och panelsamtal! Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola firar 20 års jubileums och Eva Schwarz och Jonna Lappalainen, både verksamma på CPK, samtalar i ett panelsamtal med eminenta praktiker i den praktiska kunskapens teori: Ingela Josefson, professor i praktisk kunskap som har startat upp Centrumet, Krystof Kasprzak filosof och Fredrik Svenaeus, filosof och professor i praktisk kunskap. De börjar med en självrannsakan och diskutera sedan den praktiska kunskapens dåtid, nutid och framtidens revolutionär potential. Samtalet inleds med en världspremiär när Das opraktische Orchester (med Ulf Larsson, Martin Gunnarsson, Pontus Juth och Simon Karlsson) framför jingeln live. Avsnittet sändes live från Midsommargården, Stockholm den 12 november 2012Producenter: Ulf Larsson och Anna Bergström, SH-Medieproduktion/MT-Talks
  • 1. Motstånd

    49:20
    Vad är vardagsmotstånd? Hur gör människor som jobbar i välfärdsyrken motstånd mot ett system som intresserar sig mera för effektivitet och ekonomi istället för vård, hälsa, bildning eller rättvisa? Vad finns det för förutsättningar för motstånd? Vilka strategier?  Varför lyder vi för det mesta? Är motstånd ”mot systemet” alltid bra? Vad eller vem är systemet? När är motstånd politiskt?   I säsongens första avsnitt diskuterar samtalsledaren Eva Schwarz, läkaren och forskaren Mani Shutzberg och Roland Paulsen, skribent och forskare i sociologi på Lunds Universitet. Samtalet inleds med en text skriven av läkaren Leila Tamaddon om den "Sjuke vårdcentralen" och avslutas med ett Adorno citat som samtalsledaren misslyckas med att förklara.
  • 3. Vänskap

    44:25
    I tredje avsnittet av Opraktiskt samtalar Eva Schwarz med Jonna Lappalainen, docent i Den praktiska kunskapens teori och polisen Monika Harnesk, som är verksam som lärare på Södertörns högskolas polisutbildning. Veckans podd handlar om gemenskapens och vänskapens betydelse i yrkeslivet.
  • 2. Döden

    01:11:42
    Finns det något mer opraktiskt än döden? Att livet tar slut? Poddens andra avsnitt handlar om bemötandet av döden som en del av yrkeskunnandet och yrkesvardagen. Podden gästas av Karin Herber som arbetar som sjuksköterska på Södertälje sjukhus med palliativvård i hemmet och filosofen Fredrik Svenaeus som forskar om existentiella dimensionen i vården och dödshjälps-debatten. Tillsammans med samtalsledaren Eva Schwarz pratar de om erfarenheten av att dö som ett sista "livsrum" där kroppen träder fram och vikten av att inte dö ensam. 
  • 1. Opraktiskt: Humor

    42:57
    I första avsnitt samtalar Virginia Librado Gallego från Clowner utan gränser, som jobbar bland annatmed asylsökande, och filosofen Stina Bäckström som forskar om humorns existentiella och kunskapsteoretiska sidor. Tillsammans diskuterar de humorns roll i arbetslivet och för att känna sig som en människa. Experten i lådan är Immanuel Kant.