Share

Oppgradert

Bli smartere med Oppgradert - Flinke folk forklarer verden ved hjelp av forskning


Latest episode

 • 3. Snapchat og Facebook har mye makt, so what?

  19:51
  Hver dag gir vi fra oss masse data til Snapchat og Facebook, noe som gir disse teknologigigantene enorm makt. Men trenger vi bry oss? I denne episoden snakker vi om påvirkningen denne typen selskaper har på livet vårt, og hvilke reguleringer som trengs for å få igjen makten i et samfunn med stadig mer teknologi. Gjester i studio er Tore Tennøe, Direktør i Teknologirådet, og Harald Øverby, Prorektor ved BI.

More episodes

View all episodes

 • 2. Human rights in a world of digital surveillance

  22:06
  China has a social credit system that can control and punish citizens for everything they do. In this episode, we talk to Gerald Folkvord, Political advisor at Amnesty International Norway, and Samson Yoseph Essays, Associate professor at the Department of Law and Governance at BI. Are there any similar surveillance systems in the western world and how are they problematic for our human rights?
 • 1. Pauser fra prestasjonspress – lær fra en elitespiller

  19:06
  Fotballspillere på elitenivå må levere på høyt nivå over tid. Kan det å engasjere seg i sosialt arbeid gi verdifulle pustepauser fra prestasjonspresset? Vi hører erfaringene til tidligere elitespiller Jonas Grønner, mens doktorgradsstipendiat Ann-Mari Lilleløkken forklarer hvorfor hennes forskning på pro-sosialt arbeid hos fotballspillere, er interessant for alle. 
 • 6. Fritt frem å ytre dritt?

  24:36
  Alle kan ytre seg i kommentarfeltet, men bør alle slippe til? I studio har vi med oss Tor Bang fra BIs Institutt for kommunikasjon og kultur, og Gunnar Stavrum sjefsredaktør i Nettavisen. Vi snakker om hvorfor mediehus har valgt å stenge kommentarfeltene og hvorfor Stavrum syns det er bedre å få drapstrusler på mail.
 • 5. Data er den nye oljen

  27:25
  I dag samles det enorme mengder data om alt mulig, men hva brukes den til? I studio har vi med oss Sondre Ronander i Google Norge og Erlend Aune, førsteamanuensis ved BIs Institutt for datavitenskap og analyse. Sammen snakker vi om hvordan virksomheter bruker data i utviklingen av gode løsninger, samtidig som vi tar opp de mer problematiske sidene av data. 
 • 4. SMARTE forretningsmodeller, hva er det?

  21:28
  En forretningsmodell handler om hvordan en virksomhet skaper og kaprer verdi. Askeladden & Co avslører hva de har fokusert på når de har utviklet forretningsmodellene for blant annet Dr.Dropin, Verd og Squeeze, alle utfordrere i hver sin bransje. Sammen med Martin Schutt, CO-Founder av Askeladden & Co og Peder Inge Furseth professor innen innovasjon på BI, snakker vi om hvordan lage smarte forretningsmodeller.
 • 3. Hvorfor trenger vi flere kvinnelige gründere?

  25:02
  Norge har færre kvinnelige gründere sammenlignet med flere europeiske land. Sammen med Tine Austvoll Jensen, administrerende direktør for Google Norge og Heidi Wiig, professor i Innovasjon på BI snakker vi om hvilke utfordringer kvinnelige gründere står ovenfor. Hva skal til for at flere kvinner tar gründerspranget?