Share

cover art for 12. Moralpsykologi: "Allt som är äckligt är fel"

Om och men

12. Moralpsykologi: "Allt som är äckligt är fel"

Season 1, Ep. 12

Ett nytt avsnitt av podcasten Om och men!


Idag pratar vi om moralpsykologi. Hur kommer det sig att människor inte håller med varandra om vad som är rätt och fel? frågar vi oss. Vi har läst Jonathan Haidts bok The Righteous Mind, som nyligen har översatts till svenska.


Bea berättar om sina kulturkrockar med de överdrivet givmilda amerikanerna. Vincent är arg på auktoritetstron.


Länk till boken på svenska:


https://www.adlibris.com/se/bok/det-rattfardiga-sinnet-om-moralens-psykologi-9789188589736?gclid=CjwKCAjw4JWZBhApEiwAtJUN0EGfAoMORrqEb0alH2NAc-44S6V15cbeSO9k-4yhj7epnYk5qt805BoC8-wQAvD_BwE


Har du förslag på ett ämne vi borde ta upp, eller vill du ge oss feedback? Hör gärna av dig på vår mejladress omochmen@gmail.com


Musik: Här kommer jag och fuckar upp - Alexander Wilde

Omslag: Cecilia Tilli


More episodes

View all episodes

 • 64. Världshistorien: "Långt ifrån slumpartad"

  54:36
  Nytt avsnitt av podcasten Om och men!!Idag pratar vi om världshistorien. Vi har läst Jared Diamonds bok Guns, Germs and Steel, så nu vet vi allt om varför vissa civilisationer utvecklades snabbare än andra. Vincent förklarar skillnaden mellan fiskar och människor. Bea har kidnappat en hund.
 • 63. Euro: "Trassel med pengarna"

  40:18
  Nytt avsnitt av podcasten Om och men!!Denna vecka pratar vi om EMU. På torsdag är det 20 år sedan omröstningen om införande av euron i Sverige. Vi uppmärksammar det med ett extremt förvirrat avsnitt.Vincent blandar som vanligt ihop de nationalekonomiska begreppen. Bea har sett en film om bilar.
 • 62. Algoritmer: "Hacka livet, fan"

  46:10
  Nytt avsnitt av podcasten Om och men.Idag pratar vi om algortimer. Vi har läst boken Algorithms to live by, så nu vet vi allt om hur man hackar livet med smarta, smarta, smarta tekniker.Vincent har beslutat att sluta försöka bli Dostojevskij. Bea är livrädd för kreditkort.
 • 61. Sommaren 2023: "Regnets återkomst"

  42:00
  Nytt avsnitt av podcasten Om och men!!Nu är Bea och Vincent tillbaka efter semestern. I säsongens första avsnitt delar de med sig av sina sommarminnen: regn, giftermål och allmän förvirring. OBS!!! Innehåller OTROLIGA teasers för kommande avsnitt!!
 • 60. Sommarlovsläsning: "Gaming the Future "

  10:00
  Nytt avsnitt av podcasten Om och men!!Den här gången har Vincent och Bea tagit sommarlov, och bjuder därför på lästips för semestern.I detta sommarlovs-avsnittet är det Bea som pratar om en bok skriven av hennes kollega: Gaming the Future av Allison Duettmann, Mark Miller, och Christine Peterson. Denna bok ger en optimistisk blick på framtiden, drivet av bioteknik, nanoteknik och AI, men lyfter samtidigt fram de risker dessa teknologier innebär för civilisationens fortlevnad. Genom att fokusera på hur vi kan främja samarbete, förbättra försvar och balansera dessa i ljuset av AI, undersöker den strategier och verktyg för att främja samarbete och skapa en bättre framtid.https://foresight.org/gaming-the-future-the-book/
 • 59. Sommarlovsläsning: "Anna Karenina"

  16:47
  Ännu ett avsnitt med boktips för sommarlovet. Vincent har fått kritik av lyssnarna för att han bara tipsar om facklitteratur, så här kommer ett hett romantips. Håll till godo, och se fram emot de ordinarie avsnitten som börjar om bara två veckor!
 • 58. Sommarlovsläsning: "Je m'appelle Agneta"

  10:52
  Nytt avsnitt av podcasten Om och men!!Den här gången har Vincent och Bea tagit sommarlov, och bjuder därför på lästips för semestern.I detta sommarlovs-avsnittet är det Bea som pratar om en av sina favoritböcker från den senaste tiden: Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg. Det är en feelgood bok om en 49-årig kvinna som heter Agneta som reser till Frankrike för att liva upp sitt liv lite (bland annat)!
 • 57. Sommarlovsläsning: "Vänsterdocenten"

  18:56
  Nytt avsnitt av podcasten Om och men!!Den här gången har Vincent och Bea tagit sommarlov, och bjuder därför på lästips för semestern.I det här avsnittet pratar Vincent om Vänsterdocenten av Torbjörn Tännsjö. I boken beskriver Tännsjö sin ungdom som radikal student under 68-rörelsen, hur han intresserade sig för normativ etik och hur han kom att bli övertygad om den hedonistiska utilitarismen.Vincents omdöme: Tännsjö är en galen extremist som vill förstatliga allt, även banker och företag, men han skriver väldigt intressanta böcker!
 • 56. Sommarlovsläsning: "When the Heavens Went on Sale"

  14:21
  Nytt avsnitt av podcasten Om och men!!Den här gången har Vincent och Bea tagit sommarlov, och bjuder därför på lästips inför semestern.I det första sommarlovs-avsnittet är det Bea som pratar om en spännande bok hon precis läst: When the Heavens Went on Sale: The Misfits and Geniuses Racing to Put Space Within Reach av Ashlee Vance. Boken beskriver den nya rymdkapplöpningen där privata företag, inte NASA eller stater, leder loppet. Med företag som Astra, Firefly, Planet Labs och Rocket Lab på frammarsch, blir raketuppskjutningar lika vanliga som hamburgare på McDonald's, och yttre rymden blir nästa stora affärsarena.https://www.amazon.com/When-Heavens-Went-Sale-Geniuses/dp/0062998870