Share

cover art for Amning på neo - med Ulrika Casselbrandt

Okrystat

Amning på neo - med Ulrika Casselbrandt

Ep. 54

17/11 är Prematurdagen och vad passar inte bättre då än att vi gästas av Ulrika Casselbrant som jobbar på neonatalen och är aktuell med "En liten bok om amning på neo".

More episodes

View all episodes

 • 90. Föda i vatten

  01:01:43
  Vatten och födande går hand i hand. Det är självklart inte för alla men också otänkbart att vara utan för vissa. Vilka får föda i vatten? Vad är fördelarna och vilka är nackdelarna? Vad är viktigt att tänka på och hur var våra egna erfarenheter av att föda i vatten? Det och lite till i veckans avsnitt. Enjoy!
 • 89. Psykisk ohälsa under graviditeten och tiden efter - med Mamma till Mamma

  01:01:30
  Vi får besök av Julia Werneholm som jobbar inom den ideella föreningen Mamma till mamma. Vi diskuterar hur deras organisation hjälper de som drabbats av psykisk ohälsa under graviditeten, postpartum, även som anhörig. Hur kan den hjälpen se ut och vad kan en göra för att förebygga ångest, depression och psykos den första tiden postpartum. Julia delar också med sig av sin egen erfarenhet av postpartumpsykos som hon drabbades av för tre år sedan efter att hon fött hennes son.
 • Fullt hus på räls

  16:23
  Ska börja med att säga att avsnittet är inspelat i ett rum och inte i en studio så ljudet är inte optimalt, men innehållet är desto bättre.Nu börjar vår tågluff lida mot sitt slut. Vi var 12 personer som tillsammans lämnade Stockholms Centralstation och nu är vi 15 i Mandello del Lario, Italien. Hur har det varit att åka tåg genom Europa med så många? Vad har gått oväntat bra och vad har varit dåligt? Opo delar med sig av lite tips för dom som är sugna på att åka på en egen tågsemester och Asabea berättar om hennes familjs tågplaner framöver.Avsnittet är short but sweet. Enjoy!
 • 87. Vad hände med intuitionen?

  41:25
  Vi pratar om hur introduktion av mat och alla frågor, pekpinnar och riktlinjer som följer kring det skapar stor oro hos framförallt förstagångsföräldrar. Hur hittar vi tillbaka till tilliten hos oss som föräldrar. Spelar förlossningen en roll i det? Vad har vården för roll i det hela? Plus ett par kängor till storföretagen som gärna vill få oss att tro att vi behöver hålla dem i handen om vi ska göra rätt.
 • 86. Om hudvård och graviditet - Med Glowaddictons

  54:26
  Vi pratar hudvård! Ett ämne Opokua och Asabea kan pinsamt lite om men Lina "Glowaddictions" Livias kan desto mer om. Hon svarar på våra och era frågor om allt från SPF, retinol, pingmentförändringar till bristningar.
 • 85. Att amma "äldre" barn

  45:33
  Att det är bra att amma en nyfödd det kan de flesta skriva under på (även om alla inte väljer att göra det, vilket också är ok), men att amma ett barn över ett år, eller till och med äldre, kan vara dessto snårigare. Asabea berättar om en väldigt otrevlig kommentar och Opokua resonerar kring eventeullt amningsavslut med sin 2 åring. Vad är fördelarna med att amma så länge som en själv och barnet vill? Vad säger WHO och gäller deras rekommendationer alla? Finns det några nackdelar med att fortsätta amma efter året och hur hanterar en kommentarer om att det är onödigt, konstigt eller till och med äckligt? Det om en massa annat hinner vi avhandla i veckans avsnitt.Avsnittet är tillägnat den fantastiska Camilla! En stjärna i livet och i döden.
 • 84. Differentierad förlossningsvård i Uppsala - med Unn Harsem

  01:00:00
  Vi gästas av politikern Unn Harsem (C) som nyligen varit med och drivit igenom en historisk reform för förlossningsvården i region Uppsala. År 2026 ska regionen ha både barnmorskeledd enhet och regionfinansierad hemfödsel. Vi intervjuar Unn om beslutet och hur det har mottagits.
 • 6. Okrystat svar: Tankar om debatten kring Uppsalas beslut om differentierad förlossningsvård

  22:50
  Födande har blivit lyssnde på och politikerna i region Uppsala jobbar aktivt för att fler skall få föda på den plats de önskar. Responsen har varit skarp från delar av läkarkåren och i veckans minisode delar vi våra tankar kring debatten.Notering:Avsnittet spelades in innan beslutet klubbats igenom.
 • 83. Tågluffa med familj - Tips och trix

  49:56
  Snaaart är det dags för systrarna att åka ut på deras sommaräventyr genom Europa. Opokua har landat sitt drömsamarbete med Europarunt och tillsammans med dom så har hon planerat tågresan för alla 11 passagerare. Många, inklusive Asabea är sugna på att resa mer med tåg, men hur kommer en igång? Hur ska en tänka med packning? När är det bäst att åka? Och vilka saker ska en se upp med? Det och mycket annat avhandlas i veckans avsnitt. Målet är att väcka intresse och informera tillräckligt för att fler ska våga sig ut på rälsen framöver. ENJOY!