Share

cover art for Solparker inntar Norge – bare NVE sier ja

Økonominyhetene

Solparker inntar Norge – bare NVE sier ja

Hvorfor vil Hydro, Eidsiva og Energeia bygge store solparker på landbruksjord i Innlandet? Her er et gjenhør med intervjuet vi gjorde 20. november med Energeia-sjef Viktor Jakobsen. Han forteller om hvordan NVE har endret på reglene som gjør at det vil ta enda mer tid før man kan sette i gang, om kapitalbehovet i selskapet og hva slags muligheter han ser i Nederland med solparker som sliter med dyr gjeld.

Programleder er Marius Lorentzen. Produsent er Lars B. Schram.

More episodes

View all episodes

 • «Gladnyhet» fra Brussel, Norbit-sjefen om store vekstplaner og Zaptec-aksjen i bøtta

  23:53
  Teknologikonsernet Norbit bare vokser og vokser. Toppsjef Per Jørgen Weisethaunet kommer til studio og forteller hvordan de skal nå målet om en dobling frem mot 2027. Vi ser også nærmere på beslutningen fra Brussel om en spansk mobilfusjon som kan sette fart i gamle drømmer hos både Telia, Telenor og andre europeiske teleselskaper om fremtidige giftermål.
 • Zaptec vokser med underskudd og Carnegies sjømatanalytiker om Bakkafrost og Grieg

  26:21
  – En av de mest interessante selskapene i sektoren, sier Carnegies sjømatanalytiker Philip Scrase om Bakkafrost etter deres tallslipp. Vi diskuterer dem og Grieg Seafood, som slipper tallene sine torsdag. Det blir også mer om elbilladeselskapet Zaptecs vekst og underskudd, SolarEdge som varsler et kraftig fall i salget av omformere til solanlegg og mer av dagens andre nyheter.
 • Oslo Børs svakt ned - batteriaksje rett opp

  31:16
  Hovedindeksen på Oslo Børs var svakt ned tirsdag, delvis drevet av lavere oljepris og Equinor som var svakt ned. Seks selskaper la frem kvartalstall, deriblant Ensure Micropower og BlueNord. Ensurge-aksjen fortsatte opp og har med det nær tredoblet seg på en uke. Styreleder Terje Rogne i selskapet var gjest i Økonominyhetene tirsdag. BlueNord-aksjen var også blant vinnerne, etter å ha presentert utbytteplanene for de kommende tre årene. Adm. dir. Euan Shirlaw i BlueNord var gjest i Økonominyhetene tirsdag.
 • Oslo Børs svakt ned - vinneren opp 30 prosent

  34:18
  Oslo Børs åpnet ned 0,3 til 0,4 prosent tirsdag. Ensurge Micropower suste opp 30 prosent, mens Kid falt 2,0 prosent etter at Gjelsten Holding meldte at det hadde solgt resten av aksjene i selskapet. Adm. dir. Harald Fotland i Odfjell og adm. dir. Gustav Line i SmartCraft var gjester i Børsmorgen.
 • Equinor med 15-årig indisk gassavtale, Hegnar om Norwegian-festen og lønnsoppgjøret

  18:48
  Norwegian leverer resultater som bare det, men man bør kanskje ta ting litt rolig nå, advarer Trygve Hegnar og peker på risikoen det er ved å investere i fly. Mer om det, hva LO kan komme til å kreve i lønnsvekst i år og hvilken ny avtale Equinor har inngått med India blir det mer om i denne sendingen.
 • Nvidia-vors, Torstein Hagen mot børs og den nye Capsol-sjefen forteller om USA-planer

  30:47
  Vi sparker i gang en ny uke og får besøk av Wendy Lam, ny toppsjef i karbonfangstselskapet Capsol Technologies. Blir næringen påvirket av det kraftige fallet i kvoteprisen i EU? Vi diskuterer det, emisjonen og USA-satsingen. Vi varmer også opp til ukens Nvidia-tall med aksjekommentator Karl Johan Molnes og vi ser nærmere på cruiseindustrien nå som Torstein Hagens Viking Cruises snuser på en børsnotering i USA.
 • Rigg og oppkjøp spiste av seismikk i fjor: TGS-sjefen tror 2024 blir bedre

  19:05
  15.02.2024TGS-sjef Kristian Johansen er ute med kvartalstall samtidig som kommende ektefelle PGS. De to skal slå seg sammen innen sommeren og vi diskturer hvordan utsiktene ser ut – for mens «alle» i oljenæringen snakker om økende behov for investeringer opplevde TGS vekst og PGS fall i inntektene i året som har gått. Vi spør om det skurrer litt i veksthistorien, hvorfor oljeselskapene prioriterte pengebruk på rigg fremfor seismikk i fjor og om ryddejobben i PGS-balansen er ferdig eller ei.
 • Carnegies analysesjef om aksjemarkedet, høye renter og misnøyen med Akers Solutions’s sparekonto

  28:09
  Forsikringsbransjen jekker opp prisene sine i et voldsomt tempo, men skadefrekvens og -kostnader spiser opp såpass at det kan bli et krevende år. Krevende kan det også bli for bankene nå som rentetoppen trolig er nådd og lønnsveksten er høy. Det sier analysejsef Johan Ström i Carnegie. Vi diskuterer også Crayon, temperaturen i kapitalmarkedet og Aker Solutions.
 • Vinterferie og nordmenns reiselyst, nye tall for lønnsoppgjøret og Kina-nei på havvind

  19:44
  TBU er ute med tall som vil prege årets lønnsoppgjør. Mer om det, hvilken kinesisk aktør som ikke får bygge havvind i Norge og reiseliv blir det mer om i denne sendingen. For samtidig som Norwegian slipper kvartalstallene sine starter vinterferien. Hvor vi drar på ferie og hvorfor vi ikke kutter mer i pengebruken på reiser når renten har økt så mye spør vi Virkes bransjedirektør for reiseliv, Audun Pettersen.