Share

cover art for Fra regneark og norsk teknologi til en nederlandsk handelsgigant

Økonominyhetene

Fra regneark og norsk teknologi til en nederlandsk handelsgigant

Etter en rekke roller i Aker-systemet, entreprenørselskapet Implenia og Christen Sveaas-systemet gikk Tone H. Bachke raskt til topps i Telenor som finansdirektør. Etter fem år i telegiganten pakker hun nå kofferten for å gå inn i toppledelsen i det litt anonyme, men samtidig store, nederlandske handelskonsernet SHV. Med 50.000 ansatte og virksomhet innen alt fra dyremat til oljefelt og private equity blir det ikke rolige dager fremover for den norske næringslivslederen. I denne praten deler hun refleksjoner over tiden i Telenor, hvordan man som finansdirektør klarer å se løfte blikket fra regnearkene og ikke minst hvordan jobbmuligheten på kontinentet åpnet seg.

Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.

More episodes

View all episodes

 • USA-inflasjon skaper bølger + Bain-topp med handelskrig-råd

  34:22
  Ferske tall viser en kjøligere prisvekst enn ventet i USA i mai, bare timer før landets sentralbank kommer med en rentebeskjed. Mer om tallene, dagens nyheter fra Hurtigruten, Orklas salg av Lilleborg og Nels debut av fyllestasjonselskapet Cavendish på børs blir det mer om her. Til studio kommer Hernan Saenz i konsulentselskapet Bain & Co, som har møtt norske næringslivsledere for å snakke om hvordan man skal rigge seg i en verden der man må planlegge produksjon, leveranser og sin verdikjede samtidig som man skal ha kontroll på kostnader, klimautslipp, geopolitikk og nærhet til kunder.
 • Cavendish-krasj, Apple-AI og rigg er ikke for drømmere

  38:22
  – Det er få drømmere og få uten regneark som kjøper rigg, sier Paretos Bård Rosef som er gjest i studio. Vi diskuterer nykommeren på Oslo Børs Ventura Offshore og Vantage som sier de er på vei, samt hvordan det egentlig står til i riggnæringen om dagen. Det blir også mer om børsdebuten til Nel-spinoff Cavendish. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også gjort seg noen tanker rundt Apples voldsomme U-sving etter AI-lanseringen som sørget for at Apple igjen er mer verdt enn AI-giganten Nvidia.
 • Oslo Børs falt, shippingaksjer falt og Andreassens nye finansielle eventyr

  34:19
  Oslo Børs falt tirsdag og shippingsaksjene gikk på en liten smell. Hva var det som skjedde? Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen fortalte finansielle eventyr og Trygve Hegnar forklarte hva som skjer i shipping.
 • Tesla-utbytte, positive funn for Ultimovacs, og børsnykommer gjør opptreden

  26:05
  Tesla Norway tar ut utbytte på over 600 millioner kroner for første gang, Ultimovacs rapporterer om sterke funn i studien på kreftvaksinen UV1, og Nykode melder om lovende resultater i den seneste studien knyttet til sin APC-rettet neoantigen-vaksine. Samtidig får vi den nye sjefen i Nels spinn-off, Cavendish Hydrogen, på besøk i studio. Selskapet gjør sin entre på Oslo Børs onsdag.
 • Oljeprisen over 80 dollar, inflasjonen som ventet, Oslo Børs svakt ned og fall i bilfraktaksje

  25:39
  Oslo Børs var svakt ned mandag ettermiddag, mens oljeprisen stanget over 80 dollar igjen. Wallenius Wilhelmsen-aksjen falt, mens XXL steg etter at Frasers Group kjøpte 49,5 millioner A-aksjer i selskapet. Napatech steg på nyheten om At Jan Petter Sissener tror aksjen kan mangedoble seg. Questerre-aksjen falt etter foirrige ukes oppgang på over 35 prosent. Fredagens makrotall fikk flere til å avblåse sommerens ventede rentekutt i USA. Hva er det som skjer? Kan det bli renteheving i stedet? Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets var dagens gjest i Økonominyhetene mandag.
 • Oljeprisen klatrer, dårlig nytt for grønne aksjer og krypto-sjef peker på kommende markedsdrivere

  33:08
  Oljeprisen snuser på 80-tallet, bilskipsrederi gjør milliardnedskriving, og prisveksten faller for femte måned på rad. Aksjekommentator Karl Johan Molnes vender derimot øynene fra Norge til Europa, og spår dårlig nytt for grønne aksjer bassert på mulige valgutfall i Tyskland og Frankrike. Samtidig er adm. direktør i K33, Torbjørn Bull Jensen, i studio for å snakke om knallresultatene i første kvartal, og det som kan bli en volatil sommer i kryptomarkedet.
 • Terje Tinholt er ikke overrasket over oppgangen i boligprisene

  24:48
  05.06.2024Boligprisene steg i mai og eiendomsmegler Terje Tinholt er ikke i tvil om hva som kommer til å skje nå. Han var gjest i Økonominyhetene onsdag.
 • Rune Syversen: – Investorer jager i flokk

  34:07
  05.06.2024Dagens gjest kommer helt fra Sveits, og sitter på store verdier i Crayon sammen med makkeren Jens Rugseth gjennom investeringsselskapet Karbon Invest. I studio snakker han om utviklingen i IT-selskapet, utfordringer etter teknologi-euforien i 2021, utestående fordring i Filippinene, og shorterne som vedder på aksjefall for Crayon. – I en bransje som går så fort må man bygge mens man går, sier Syversen.  
 • Otovo gjør byks etter ny avtale, oljeprisen bikker 80 dollar, og vi får en temperaturmåler på norsk venture

  30:50
  Otovo spretter opp over 60 prosent etter å ha inngått partnerskap med Volkswagens elbil-ladeselskap, oljeprisen stiger til over 80 dollar fatet, og GameStop legger frem kvartalstall tidligere enn ventet. Samtidig får vi besøk av managing partner i Viking Venture, Erik Fjellvær Hagen, som åpner opp om siste investeringer, mulige børsplaner og når man kan vente et comeback for norsk venture.