Share

cover art for AI inntar vindmøller og oljeplattformer: Kan skape A- og B-lag i energibransjen

Økonominyhetene

AI inntar vindmøller og oljeplattformer: Kan skape A- og B-lag i energibransjen

Det er lett å tenke at teknologiutvikling i energiindustrien ofte handler om å lage stadig større vindmøller eller finne ut hvordan man kan bore stadig raskere, dypere og lengre etter olje og gass. Men i dagens verden handler det minst like mye om AI, analyse og sensorer. I denne episoden får vi besøk av produktdirektør Knut Vidvei i norske Cognite. Siden oppstarten i 2016 har selskapet sikret seg mange av de største og mest krevende selskapene i energibransjen som kunder, men endrer generativ AI på hele virkeligheten deres nå? Mer om det, hvordan energiselskapene tenker om teknologi og hva som skjer der ute blir det mer om her. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.

More episodes

View all episodes

  • Verdens klimaparadoks: Billigere solpaneler, mer kull og elbiler som bremses av handelskrig

    36:45
    Mens solpaneler og batterier blir stadig billigere, sørger samtidig krig og geopolitiske konflikter for at klimaomstillingen også bremses opp. I denne sendingen snakker vi med Equinors sjeføkonom, Eirik Wærness, som akkurat har presentert sin årlige energiprognose. Vi diskuterer hva som går riktig vei, hvorfor noe bremser, hvor viktig kjernekraft og energiforbruket til AI blir, og hvorfor det ser ut som Europa kommer til å kjøpe norsk gass omtrent til evig tid. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
  • Hydros fornybarekteskap i boks, tragisk dødsfall i Telenor og Norse-deal i vasken

    17:45
    Hvem er den nye utenlandske ektefellen til Hydro? Vi snakker med Mark Dooley, Leder for grønne investeringer i Macquarie Asset Management, som blar opp milliarder for å kjøpe seg inn i Hydro Rein, der Arvid Moss er styreleder. Du får også en oppdatering av dagens viktigste nyheter.
  • AI suser inn i bedriftene, men det koster: – Det som gir målbar effekt prioriteres

    24:59
    20.06.2024Mens Apple, Microsoft, Nvidia og andre venter begeistret på at vi skal oppgradere til nye mobiler, PCer og datasentre som kan kjøre AI-tjenester, må også bedriftene ta stilling til hvordan de kan ta i bruk teknologien. Capgemini er en av de globale konsulentkjempene som står i spissen for å hjelpe bedrifter til nettopp dette, men hvilke bedrifter er i tet og hvem ligger bak? Vi diskuterer personvern, raskere kundeservice, kostnadsreduksjoner og konkurranseevne med sjefen for management consulting i Norge for Capgemini, Karl Thomas Reinertsen.
  • Sentralbanksjefen om inflasjonskampen: – Den siste etappen kan ta tid

    15:46
    20.06.2024Det kan gå syv år fra inflasjonen passerte to prosent julen 2020 før den er ned tilbake mot inflasjonsmålet i 2027, skal vi tro ferske prognoser fra Norges Bank. Hva gjør det med samfunnet at vi lever så lenge med for høy prisvekst? Vi spør sentralbanksjef Ida Wolden Bache som kommer til studio etter at hun har annonsert en uendret styringsrente på 4,5 prosent, og at det ikke blir noe rentekutt i år som tidligere ventet. 
  • Ingen fare for kraftunderskudd, Rebil-gründer om bilmarkedet og eksministre i nye jobber

    33:08
    – AI og utbyggingen av solkraft er en joker, sier seksjonssjef Ann Myhrer Østby i NVE om hvor stort usikkerhetsspenn det er i utviklingen av kraftmarkedet fremover. Fredag slapp fagmyndigheten nye prognoser som enda kraftigere enn i fjor avviser påstanden om at Norge vil få et kraftunderskudd. Utsatte eller kansellerte grønne prosjekter får mye av skylden for endringen. Vi skal også snakke bil og får besøk i studio av en av Rebils gründere, Jonathan Parr. I et marked der nybilsalget er ned 14 prosent så langt i år går bruktsalget bra. Med økt toll i EU tror han kinesiske produsenter kan komme til å satse enda hardere mot det norske markedet.
  • Rec-utsettelse, NVE tror ikke på kraftunderskudd og Terje Nyborg om markedet

    34:25
    – Man trenger ikke regne en gang for å skjønne det, sier forvalter Terje Nyborg i NEF Kapitalforvaltning om hvorfor han har troen på aksjer som Yara og Subsea 7. Vi diskuterer det og om oppdrettsnæringen blir dratt ned av et kanadisk forbud. Det blir også mer om en ny utsettelse hos Rec, NVEs nye prognose om at vi ikke får et kraftunderskudd, samt OECDs råd om at vi bør kutte formuesskatten.
  • Ida Wolden Bache om inflasjonskampen, Røkke selger verft og thorium er big business

    32:27
    – Den siste etappen kan ta tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache som kommer i studio for å forklare hvorfor det ikke blir noe rentekutt i år likevel. Har saftige lønnsøkninger og offentlig pengebruk skylden? Vi ser også nærmere på salget av Røkkes Philly Shipyard til koreanske Hanwha, Norwegian-pilotenes lønnstillegg, en ny Kitron-fabrikk i Arendal og Thor Medical. Finansdirektør Brede Ellingsæter kommer til studio for å fortelle om hvorfor thorium kan bli milliardbutikk.
  • Kronerulling til Fredriksen-selskaper og Capgemini-topp om AI-inntoget i Norge

    31:14
    Mens vi venter på rentebeslutningen fra Norges Bank og Bank of England ser vi nærmere på finansieringsoperasjonene som John Fredriksen-systemet har satt i gang i riggselskapene Northern Ocean og Paratus Energy. Til studio kommer Capgemini Invent-sjef Karl Thomas Reinertsen. Konsulentgiganten bistår nå kunder over hele verden med å implementere generativ AI-løsninger og vi diskuterer hvordan dette faktisk endrer arbeidsplasser, hvorfor det ser ut som blant andre nordiske banker holder litt igjen sammen med industrien, mens kundeservice og saksbehandling kan bli turboladet.
  • EU-krav endrer din arbeidskontrakt, Skogen Lund til Ferd og Cavendish-comeback

    22:52
    Stolleken i toppen av norsk næringsliv fortsetter, mens spinoff-selskapet til Nel Hydrogen gjør et comeback på Oslo Børs samme dag som Capsol Technologies rykker opp på hovedlisten og Enova deler ut milliarder til shipping. Til studio kommer partner Christel Søreide og senioradvokat Julie P. Lorentzen i Wiersholm for å fortelle om store endringer som trer i kraft 1. juli. Nå kan ikke arbeidskontrakter lenger bare være standardiserte papirer som henviser til en jobbmanual uten videre. Hvilke detaljer du kan få inn i din kontrakt og hvordan næringslivet skal forholde seg til dette er tema i studio.