Share

cover art for Cavendish-krasj, Apple-AI og rigg er ikke for drømmere

Økonominyhetene

Cavendish-krasj, Apple-AI og rigg er ikke for drømmere

– Det er få drømmere og få uten regneark som kjøper rigg, sier Paretos Bård Rosef som er gjest i studio. Vi diskuterer nykommeren på Oslo Børs Ventura Offshore og Vantage som sier de er på vei, samt hvordan det egentlig står til i riggnæringen om dagen. Det blir også mer om børsdebuten til Nel-spinoff Cavendish. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også gjort seg noen tanker rundt Apples voldsomme U-sving etter AI-lanseringen som sørget for at Apple igjen er mer verdt enn AI-giganten Nvidia.

More episodes

View all episodes

 • Kaski om offentlig sløsing, budsjettforhandlinger og livet etter Stortinget

  49:14
  Hvordan gikk vi fra å bruke over 200 oljemilliarder årlig på statsbudsjettet før pandemien, til over 300 milliarder under pandemien og deretter til å passere 400 milliarder nå? Trenger norsk økonomi virkelig å få sprøytet inn dobbelt så mye oljepenger? Til studio kommer SVs finanspolitiske talsperson, og snart avtroppende Stortingspolitiker Kari Elisabeth Kaski. Hun forteller om hvordan budsjettforhandlingene egentlig foregår, vi diskuterer inflasjonsproblemet og offentlig pengebruk, og så deler hun frustrasjonen sin over hvor vanskelig det er å kutte og effektivisere offentlig sektor — uten at byråkratiet bare lemper kuttene over på pasienter, stønadsmottakere og skoleelever.Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
 • «Alt» skal på bordet når Schibsted vil beholde rubrikk-tronen

  28:00
  Lanseringen av Finn.no og nettaviser på bekostning av profittmaskinen papiravisen ble i sin tid sett på som genistreker av Schibsted for å bli en digital vinner. Men hva gjør de for å forbli på topp i en verden med AI og konkurrenter fra Silicon Valley og egen hjemmebane? Vi spør den nye toppsjefen Christian Printzell Halvorsen, som overtar ledelsen av Schibsted i det mesteparten av Adevinta er solgt og mediedivisjonen må seile sin egen sjø. Hvorfor starter den nye sjefen med å si opp 250 stykker? Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
 • DNB-topp vil være bedriftenes talerør: – Krafttilgang bremser og kostnader bekymrer

  36:26
  Særlig det siste året har uroen rundt rammevilkårene for norske bedrifter økt, sier nyutnevnt konserndirektør for nettopp bedriftsmarkedet i DNB, Rasmus Figenschou. Hvorfor han vil være bedriftenes talerør i Norge i kraft av sin rolle i Norges største bank, hvorfor tilgangen på kraft legger kjepper i hjulene på prosjekter kundene egentlig kunne satt i gang og hvorfor kostnadsvekst til renter og lønn bekymrer får du høre mer om her. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
 • Norse-oppkjøp stanset i siste øyeblikk, pengeskvis og kursen mot et overskudd

  16:48
  Et marked der flyprisene er under press, kortselskapene tviholder på pengene og sene bookinger har malt Norse Atlantic opp i et hjørne der de trenger kreditt kjapt. Hvordan de skal løse dette og hva som egentlig skjedde da et europeisk flyselskap i siste liten trakk ut pluggen på et oppkjøp av Norse blir det mer om når vi møter gründer og storaksjonær, konsernsjef Bjørn Tore Larsen, sammen med finansdirektør Anders Jomaas etter en Investorpresentasjon i Oslo tirsdag. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
 • Oljeleting, karbonfangst og havvind: Ekteskapet som har skapt en seismikkgigant

  24:59
  TGS-sjef Kristian Johansen kommer til studio rett etter at han og selskapet ringte i børsbjellen på Oslo Børs tirsdag i det ekteskapet med PGS er fullbyrdet. Nå som Johansen plutselig har blitt skipseier spør vi hva han skal med PGS-flåten, hvor mye han kan få ned de høye lånerentene, hvor mye utbytter investorene kan håpe på og hvordan markedet for oljeleting egentlig ser ut? Vil nye gigantfunn rundt Guyana og Namibia kunne gi seismikknæringen en boost og hvor mye drysser på bransjen når oljeselskapene driver storstilt utrulling av karbonfangstprosjekter på begge sider av Atlanteren. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
 • Rigg, rør og oljeservice: Fredriksen-selskap børsdebuterte med et brak

  26:12
  «Forberedt og klar for alt», får man som svar hvis man slår opp Paratus i ordboken. Oljeserviceselskapet debuterte fredag på Oslo Børs og suste opp fra start. Vi får besøk i studio av konsernsjef Robert A. Jensen. Vi spør om hans vei fra toppstillinger i en rekke kjente meglerhus og et hedgefond til offshorenæringen, hvordan Paratus egentlig ble til å kjølvannet av den andre Seadrill-konkursen og hvorfor det å drive med rørlegging til havs i Brasil og med borerigger i Mexico er så god butikk i dagens verden. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
 • Verdens klimaparadoks: Billigere solpaneler, mer kull og elbiler som bremses av handelskrig

  36:45
  Mens solpaneler og batterier blir stadig billigere, sørger samtidig krig og geopolitiske konflikter for at klimaomstillingen også bremses opp. I denne sendingen snakker vi med Equinors sjeføkonom, Eirik Wærness, som akkurat har presentert sin årlige energiprognose. Vi diskuterer hva som går riktig vei, hvorfor noe bremser, hvor viktig kjernekraft og energiforbruket til AI blir, og hvorfor det ser ut som Europa kommer til å kjøpe norsk gass omtrent til evig tid. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
 • Hydros fornybarekteskap i boks, tragisk dødsfall i Telenor og Norse-deal i vasken

  17:45
  Hvem er den nye utenlandske ektefellen til Hydro? Vi snakker med Mark Dooley, Leder for grønne investeringer i Macquarie Asset Management, som blar opp milliarder for å kjøpe seg inn i Hydro Rein, der Arvid Moss er styreleder. Du får også en oppdatering av dagens viktigste nyheter.
 • AI suser inn i bedriftene, men det koster: – Det som gir målbar effekt prioriteres

  24:59
  20.06.2024Mens Apple, Microsoft, Nvidia og andre venter begeistret på at vi skal oppgradere til nye mobiler, PCer og datasentre som kan kjøre AI-tjenester, må også bedriftene ta stilling til hvordan de kan ta i bruk teknologien. Capgemini er en av de globale konsulentkjempene som står i spissen for å hjelpe bedrifter til nettopp dette, men hvilke bedrifter er i tet og hvem ligger bak? Vi diskuterer personvern, raskere kundeservice, kostnadsreduksjoner og konkurranseevne med sjefen for management consulting i Norge for Capgemini, Karl Thomas Reinertsen.