Share

cover art for Børsfall før Nvidia og barneklokke-Xplora vil nå seniorene

Økonominyhetene

Børsfall før Nvidia og barneklokke-Xplora vil nå seniorene

Nyhetsbildet er preget av kvartalstall, kveldens nyheter fra AI-giganten Nvidia og bråket regjeringens omfavnelse av en palestinsk stat har skapt. Mer om det og norske Xplora blir det mer om. Selskapet som har slått seg opp på smartklokker til barn vil nå også innta seniorsegmentet. Vi får besøk i studio av Sten Kirkbak, gründer og adm. dir.

More episodes

View all episodes

 • Sentralbanksjefen om inflasjonskampen: – Den siste etappen kan ta tid

  15:46
  20.06.2024Det kan gå syv år fra inflasjonen passerte to prosent julen 2020 før den er ned tilbake mot inflasjonsmålet i 2027, skal vi tro ferske prognoser fra Norges Bank. Hva gjør det med samfunnet at vi lever så lenge med for høy prisvekst? Vi spør sentralbanksjef Ida Wolden Bache som kommer til studio etter at hun har annonsert en uendret styringsrente på 4,5 prosent, og at det ikke blir noe rentekutt i år som tidligere ventet. 
 • Ingen fare for kraftunderskudd, Rebil-gründer om bilmarkedet og eksministre i nye jobber

  33:08
  – AI og utbyggingen av solkraft er en joker, sier seksjonssjef Ann Myhrer Østby i NVE om hvor stort usikkerhetsspenn det er i utviklingen av kraftmarkedet fremover. Fredag slapp fagmyndigheten nye prognoser som enda kraftigere enn i fjor avviser påstanden om at Norge vil få et kraftunderskudd. Utsatte eller kansellerte grønne prosjekter får mye av skylden for endringen. Vi skal også snakke bil og får besøk i studio av en av Rebils gründere, Jonathan Parr. I et marked der nybilsalget er ned 14 prosent så langt i år går bruktsalget bra. Med økt toll i EU tror han kinesiske produsenter kan komme til å satse enda hardere mot det norske markedet.
 • Rec-utsettelse, NVE tror ikke på kraftunderskudd og Terje Nyborg om markedet

  34:25
  – Man trenger ikke regne en gang for å skjønne det, sier forvalter Terje Nyborg i NEF Kapitalforvaltning om hvorfor han har troen på aksjer som Yara og Subsea 7. Vi diskuterer det og om oppdrettsnæringen blir dratt ned av et kanadisk forbud. Det blir også mer om en ny utsettelse hos Rec, NVEs nye prognose om at vi ikke får et kraftunderskudd, samt OECDs råd om at vi bør kutte formuesskatten.
 • Ida Wolden Bache om inflasjonskampen, Røkke selger verft og thorium er big business

  32:27
  – Den siste etappen kan ta tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache som kommer i studio for å forklare hvorfor det ikke blir noe rentekutt i år likevel. Har saftige lønnsøkninger og offentlig pengebruk skylden? Vi ser også nærmere på salget av Røkkes Philly Shipyard til koreanske Hanwha, Norwegian-pilotenes lønnstillegg, en ny Kitron-fabrikk i Arendal og Thor Medical. Finansdirektør Brede Ellingsæter kommer til studio for å fortelle om hvorfor thorium kan bli milliardbutikk.
 • Kronerulling til Fredriksen-selskaper og Capgemini-topp om AI-inntoget i Norge

  31:14
  Mens vi venter på rentebeslutningen fra Norges Bank og Bank of England ser vi nærmere på finansieringsoperasjonene som John Fredriksen-systemet har satt i gang i riggselskapene Northern Ocean og Paratus Energy. Til studio kommer Capgemini Invent-sjef Karl Thomas Reinertsen. Konsulentgiganten bistår nå kunder over hele verden med å implementere generativ AI-løsninger og vi diskuterer hvordan dette faktisk endrer arbeidsplasser, hvorfor det ser ut som blant andre nordiske banker holder litt igjen sammen med industrien, mens kundeservice og saksbehandling kan bli turboladet.
 • EU-krav endrer din arbeidskontrakt, Skogen Lund til Ferd og Cavendish-comeback

  22:52
  Stolleken i toppen av norsk næringsliv fortsetter, mens spinoff-selskapet til Nel Hydrogen gjør et comeback på Oslo Børs samme dag som Capsol Technologies rykker opp på hovedlisten og Enova deler ut milliarder til shipping. Til studio kommer partner Christel Søreide og senioradvokat Julie P. Lorentzen i Wiersholm for å fortelle om store endringer som trer i kraft 1. juli. Nå kan ikke arbeidskontrakter lenger bare være standardiserte papirer som henviser til en jobbmanual uten videre. Hvilke detaljer du kan få inn i din kontrakt og hvordan næringslivet skal forholde seg til dette er tema i studio.
 • Hitec-avskjed med Vår Energi, Capsol inntar karbonfangsttronen og Morrow Bank vil vokse

  29:37
  Dagen etter at Oslo Børs markerte årets 5. børsnotering fikk karbonfangstselskapet Capsol Technologies ringe i børsbjellen i det de er årets første opprykk til hovedlisten på Oslo Børs. Vi snakker med toppsjef Wendy Lam om det og hvordan valgene i USA og EU påvirker karbonfangstmarkedet. Til studio kommer også Øyvind Oanes, sjef i forbrukslånsbanken Morrow Bank, mens vi også ser nærmere på dagens nyheter, inkludert et funn på sokkelen og et symbolsk aksjesalg i et av Norges største oljeselskap.
 • Indisk satsing på norsk glassfiber, Telenor på Amazon-shopping og flere børsnoteringer

  17:54
  Børsdirektør Øivind Amundsen sier det fort kan komme like mange børsnoteringer til i innspurten før sommerferien som de fem vi har hatt til nå. Mer om det, Telenors ordre på 100 millioner hos Amazon og en stor indisk investering i en norsk hjørnesteinsbedrift på Sørlandet blir det mer om i denne sendingen.
 • Schibsted reduserer arbeidskraften, og Magnora-spinoff gjør børsdebut

  34:31
  Arvtageren etter Kristin Skogen Lund i Schibsted, Christian Printzell Halvorsen, gjør sine første grep som ny konsernsjef og kutter 250 ansatte i mediekonsernet på tvers av Norden. Aksjen reagerer positivt. Ellers har FA TV møtt opp på bjellesermonien til Mangora-spinoffen Hermana Holding, og tar en prat med både adm. direktør og styreleder i Magnora, Erik Sneve og Torstein Sanness. Vi merker oss også at det så langt i år er blitt notert fem nye selskaper på Oslo Børs, og børsdirektør Øivind Amundsen venter fem børsnoteringer til før sommeren.