Share

cover art for Lakserally på Oslo Børs

Økonominyhetene

Lakserally på Oslo Børs

Da det ble kjent at regjeringen, med støtte fra Venstre og Pasientfokus, offentliggjorde at den såkalte lakseskatten blir på 25 prosent, og ikke 35 prosent som regjeringen har holdt på i det siste, ble det rally i de norske lakseasksjene på Oslo Børs torsdag. Trygve Hegnar kommenterte avgjørelsen i Økonominyhetene. 15 selskaper la frem kvartalstall torsdag morgen, men ingen store og viktige, bortsett kanskje fra Kid som gikk på en smell. EBITDA i Kid ble halvert og selskapet hadde et resultat etter skatt på minus 47 millioner kroner. Aker BP meldte om et betydelig oljefunn nær Yggdrasil og nye funn indikerer at det er snakk om et langt større oljefunn enn tidligere estimert. Pareto Securities estimerer en verdi på 4-5 kroner pr. aksje, med risikoen på oppsiden. Etter tre dager med fall steg BergenBio kraftig. Selskapet skal nå hente inntil 250 millioner kroner i en emisjon mot eksisterende aksjonærer til kurs 10 øre. Tegningsperioden er fra 30. mai til 13. juni. 175 millioner er garantert av Trond Mohns Meteva. Nekkar, som driver innen offshore og havbasert industri la frem gode kvartalstall torsdag. Omsetningen økte med 20 prosent til 101 millioner og med et driftsresultat på 23 millionner kroner, opp fra 12 millioner i samme kvartal i fjor. Selskapet opplever fortsatt høy anbudsaktivitet, og økte ordrereserven fra 763 millioner kroner til 832 millioner. Codelab kom med en oppdatering i dag. Selskapet skiftet navn etter salget av Patientsky til EG og er nå et rendyrket venture- og investeringsselskap. IDEX gjorde en rettet emisjon på 125 millioner kroner til 85 øre i går kveld. Elliptic Labs hadde tilbakegang for andre kvartal på rad. Adm. dir. Laila Danielsen forklarte hva som skjer. NREP skal investere titalls milliarder i nordisk næringseiendom i tiden som kommer. Norgessjef Jens Petter Hagen fortalte mer om planene.

More episodes

View all episodes

 • Amazons Nvidia-pause, Nel til India og Danske Bank om lakseaksjer

  42:32
  – Dette blir noe av det største hydrogenindustrien har sett, sier Nels finansdirektør Kjell Christian Bjørnsen om samarbeidet de inngår med industrikonglomeratet Reliance. Mer om det, en oppvarming til regnskapstallene fra AI-giganten Nvidia og laks blir det mer om her. Danske Banks sjømatanalytiker Wilhelm Dahl Røe forteller hvorfor dette er et veldig ekstraordinært dårlig fiskehelse-år og hvorfor han ikke tror Grieg Seafood blir kjøpt opp.
 • All-time high i fleng, usikker oljepris og metallrally

  15:18
  Hovedindeksen på Oslo Børs steg til ny all-time high intradag tirsdag. Gullprisen ble handlet nær all-time high, mens aluminiumsprisen var den høyeste på to år. Oljeprisen var ned, mens BW Energy og Panoro steg etter nytt oljefunn. Shippingaksjer fortsatte oppgangen og analytiker Mads Ek Strøm kommenterte resultatsesongen i teknologisektoren generelt og Nordic Semiconductor spesielt.
 • Kinesiske elbilprodusenter stuper, Musk er i Indonesia, og ny toppnotering på Wall Street

  31:00
  Kistefos fremmer gruppesøksmål, Oljefondet kjøper yttligere 50 prosent av Meadowhall, Nasdaq går til ny all-time high før Nvidia-tall, og gullprisen bikker ny topp. Samtidig er Elon Musk i Indonesia i håp om å starte opp både batterifabrikk og AI senter, mens det ser mørkt ut for elbilprodusentene i Kina etter dystre utsikter fra Li Auto. I studio får vi også med oss Danske Bank-analytiker Mads Ek Strøm, som plukker ut favoritter etter en volatil kvartalssesong.
 • Regjeringen pøser på med oljemilliarder: – Det blir nok stimulans neste år også

  19:17
  14.05.2024Trygve Slagsvold Vedum slenger på nesten 10 milliarder kroner til med oljepenger for å kunne satse på mer forsvar, Ukraina-hjelp og politi, men bidrar statens pengebruk til at Norges Bank får enda større inflasjonsproblemer enn de allerede har? Vi analyserer tallene fra revidert budsjett med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.
 • Fra regneark og norsk teknologi til en nederlandsk handelsgigant

  36:31
  Etter en rekke roller i Aker-systemet, entreprenørselskapet Implenia og Christen Sveaas-systemet gikk Tone H. Bachke raskt til topps i Telenor som finansdirektør. Etter fem år i telegiganten pakker hun nå kofferten for å gå inn i toppledelsen i det litt anonyme, men samtidig store, nederlandske handelskonsernet SHV. Med 50.000 ansatte og virksomhet innen alt fra dyremat til oljefelt og private equity blir det ikke rolige dager fremover for den norske næringslivslederen. I denne praten deler hun refleksjoner over tiden i Telenor, hvordan man som finansdirektør klarer å se løfte blikket fra regnearkene og ikke minst hvordan jobbmuligheten på kontinentet åpnet seg. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen.
 • Oljepris snudde opp, Oslo Børs steg og all-time high for sjømataksje

  29:32
  Oljeprisen var svakt ned torsdag formiddag, men snudde opp etterlunsj. Oslo Børs sgteg fra stgart, falt tilbake, men snudde så opp igjen. Flere selskaper la frem kvartalstall torsdag, og Nordic Aqua Partners var et av dem. Adm. direktør Ragnar Joensen var gjest i Økonominyhetene og kunne fortelle om førsteklasses kvalitet på laksen de har slaktet den siste måneden.
 • Grieg lover bedring, høy kobberpris og Beerenbergs roboter

  42:23
  – Det er gjort mye og resultatene vil komme, sier Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame om grepene som tas for å bedre fiskehelsen og resultatene i selskapet. Vi diskuterer tallene, investeringsplanene i Norge og Canada, samt den nye lånepakken til selskapet. Vi får også besøk i studio av Beerenberg-sjef Arild Apelthun. Selskapet hadde kjempestore ordre i første kvartal fra ConocoPhillips og vi spør hvordan selskapet skal få tak i nok fagfolk og hvor stort Brasil kan bli for selskapet. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også noen tanker om de nye tiltakspakkene i USA som iverksettes for å styrke likviditeten i boligmarkedet.
 • USA-inflasjon og norske Airthings måler inneklima verden over

  26:54
  Mens kvartalsrapporter suser inn kommer også de amerikanske inflasjonstallene inn som ventet for april. Vi ser på markedsreaksjonene og de andre nyhetene som preger dagen. Gjest i studio er den relativt ferske toppsjefen i norske Airthings, Emma Tryti. Selskapet har slått seg opp på radon- og luftmålere og vi diskuterer veien videre innen smarte hjem og et næringseiendomsmarked som sliter.
 • Stordalen og Norwegians bonusdeal, Freddie Macs comeback og inflasjon

  37:53
  – Jeg tror Norwegian har vært utmålmodige når vi vet at SAS skal bytte allianse i september, sier flyanalytiker og konsulent Hans Jørgen Elnæs om bonusavtalen flyselskapet nå har landet på overtid med Petter Stordalen. Mer om det og aksjekommentator Karl Johan Molnes' syn på dagens viktige inflasjonstall og Freddie Macs comeback i søkelyset i det amerikanske boliglånsmarkedet blir det mer om her.