Oglömt

Share

2. Ständigt dessa mumier!

Alla vill se en mumie i en utställning om forna Egypten, men ingen intresserar sig för de egyptiska gravgrävarnas a-kassa. Hur skapades dagens fascination för mumie? Varför gör vi faraonernas Egypten till en del av vår egen europeiska historia?

Li Kolker och Moa Svan hälsar på hos Medelhavsmuseet i Stockholm och egyptologen Sofia Häggman, som hösten 2022 släppte den uppmärksammade boken Mumier. Välkommen till Oglömt – en podd om att göra historia!

More Episodes

 • 9. Marinen fyllde 500 år – var det nåt att fira?

  48:05
  År 2022 uppmärksammade Försvarsmakten att det var 500 år sedan Gustav Vasa köpte några örlogsskepp från Lübeck. Denna lilla (?) historiska händelse gav stort avtryck i vår samtid genom nya böcker, filmer, utställningar och aktiviteter med underhållning och jippon. Varför valde Marinen att fira krig och krigföring på det här sättet i ett land som inte har varit i krig på 200 år och där många tycker att krig är något dåligt? Vad ska vi ha historiska jubileer till i vår egen tid? Vad är värt att fira och vem är det som ska engageras? Moa och Li tar hjälp av historikerna Henrik Arnstad och Leos Müller för att reda ut många, men kanske inte alla, frågetecken.Oglömt görs av Historiska muséet och Södertörns högskola.Programledare: Li Kolker och Moa SvanProducent: Moa SvanProjektledare: Ulf LarssonTekniker: Florence Agostini
 • 8. Ukraina - kampen om historien

  55:04
  Vad och hur vi väljer att minnas ur historien handlar om vad vi tycker att vi behöver just nu. I Ukraina är befolkningen i full gång med att skapa sig nya minnen om sig själva och sitt land, men med sin gamla historia i bagaget. Moa intervjuar historikern Yuliya Yurchuk om minnespolitik i Ukraina under senare tid och Li och Moa fyller i sina egna kunskapsluckor kring landets 1900-talshistoria. De konstaterar att det är svårt att reda ut och förstå allt som hänt, men att vi har ett ansvar att försöka. 
 • 7. Jakten på lesbisk historia

  34:30
  Samkönade relationer är generellt väldigt osynliga i historien. Det beror både på källorna, som ofta saknas, och att sådana relationer varit både olagliga och moraliskt oönskade långt in på 1900-talet. Men det beror också på att människor i andra tider har sett på och beskrivit relationer, kärlek och sex på andra sätt än vad vi gör idag.I dagens avsnitt berättar två finska historiker om sin forskning och om hur jakten på en lesbisk historia kan gå till. Och vad de tycker att vi ska göra med den kunskap som forskningen ger. I avsnittet hör du Tuula Juvonen från Tampere universitet och Riikka Taavetti från Åbo universitet.Programmet görs av Södertörns högskola och Historiska museet.Medverkande: Li Kolker(programledare, Historiska), Ulf Larsson (projektledare, SH) och Moa Svan (programledare/producent, SH).
 • 6. Vikingen i forskning och fiktion

  20:13
  Det vi väljer att lyfta fram ur det förflutna påverkas av vilka berättelser vi tycker att vi behöver i vår samtid. Med tanke på det verkar historier om vikingar vara något vi verkligen känner att vi behöver just nu. Men vad är det för sorts berättelser egentligen och vad ska vi ha dem till?Inför det här avsnittet har Moa sträckkollat på TV-serien Vikings och tycker, även om det krävdes en hel del snabbspolning, att den håller ganska bra både som underhållning och för att väcka nyfikenhet på historia. Li orkade bara med ett halvt avsnitt av serien, men hann upptäcka hur 1800-talet verkar smyga sig in i även den här vikingafiktionen.
 • 5. Vikingakrigaren som blev en kvinna

  30:07
  Vissa arkeologiska fynd blir extra berömda, till exempel krigargraven bj 581 från vikingastaden Birka. I över 100 år har människor fascinerats av denna ”ultimata viking”. Men 2017 publicerades nya resultat om graven och det blev, rent ut sagt, ett himla liv. Den person som legat i graven var inte en man som många trott utan en kvinna.Moa träffar arkeolog Anna Lihammer, som skrivit flera böcker om vikingatiden, och frågar henne vad hon tycker är spännande med forskningen kring graven. Li och Moa pratar om hur forskningens resultat tas emot i samhället och hur museer i sin tur kan ta hand om de reaktionerna, eller låta bli. Charlotte Hedenstierna-Jonsson som ledde forskningsprojektet om krigargraven berättar om varför de valde att tolka graven som just en kvinnlig krigargrav.
 • 4. Den historiska superhjälten

  01:17:30
  Vår tid kräver hjältar, i alla fall om vi kollar i populärkulturen. Men vad händer när vi lyfter fram enskilda starka personer ur historien? Och är inte vår tids historiker den verkliga superhjälten? Välkommen till Oglömt- en podd om att göra historia! I det här avsnittet pratar Moa med Henrik Arnstad om hans bok ”Den förbannade optimisten Ernst Wigforss” - om den karismatiske och inflytelserike socialdemokraten som hatade nazismen. Moa och Li funderar över om det kan vara problematiskt att skaffa sig hjältar ur historien, men håller med Henrik om att historieforskaren har en viktig uppgift i vår samtid. Podden är ett samarbete mellan Södertörns högskola och Historiska muséet.
 • 3. En riktig (medeltids)man

  21:55
  Manligheten är i kris! Nä, inte nu igen… Diskussionen om hur en man egentligen ska vara och huruvida manligheten är ”hotad” eller inte verkar ständigt pågå i vårt samhälle. Är det typiskt för vår tid?I det här avsnittet pratar vi med Elin Ahlin Sundman, arkeolog och benexpert (osteolog) vid Statens historiska museer. Hon berättar om sina undersökningar av över 400 skelett från medeltiden och hur hon hittar spår av manlighet i dem.Programledare Li KolkerProducent Moa SvanProjektledare Ulf LarssonOglömt är ett samarbete mellan Södertörns högskola och Historiska muséet.
 • 1. Om att göra historia

  35:55
  Mumier och vikingar toppar nog listan för många över historia med hög igenkänning. Men varför är det bara vissa historiska perioder och företeelser som vi väljer ut, om och om igen? Och vad får det för konsekvenser för oss idag? Välkommen till Oglömt – en podd om att göra historia! I det första avsnittet får du lära känna Li och Moa. Li berättar om sin tid på Birka som guide och hur det var att plugga arkeologi. Moa hittar de roliga detaljerna i Egypten-studierna men undrar hur torrt arkeologi-ämnet egentligen kan vara? Medan Li aldrig tröttnar på stenåldersflinta.