Share

cover art for 10. Gustav Vasa – borde vi bry oss?

Oglömt

10. Gustav Vasa – borde vi bry oss?

Hurra, det fria Sverige fyller 500 år! 

Eller? 

Nationaldagen 2023 firades med lite mer pompa och ståt än vanligt. I kungens tal från Strängnäs och från Skansens scen utropades året 1523 och Gustav Vasas kungaval som början på dagens självständiga nation Sverige och rätt så många böcker kommer ut i dagarna på temat Gustavs gärningar. 


Dagarna efter 6 juni kom kritik från både historiker och andra mot nationaldagsretoriken, både för att 1523 inte egentligen var startskottet för Sveriges existens, men också för att tillsättningen av en tyrannisk kung kanske inte är en tillräckligt värdig händelse att samlas kring som nation. 


Vad händer nu? På vilket tema ska vi fira nationaldagen 2024? Och borde vi bry oss om Gustav Vasa överhuvudtaget?


Medverkande: Åsa Marnell, Anna Westerberg Davidson och Henrik Arnstad.


Programledare: Li Kolker

Producent och programledare: Moa Svan

Tekniker: Henrik Christiansen

More episodes

View all episodes

 • Oglömt föremål: Korsetten

  01:26
  Korsetten var ett populärt föremål under 1800-talet.1886 bildades en förening för att verka för mer praktiska och hälsosamma föremål.De anslöt sig senare till Fredrika Bremer- förbundet.Reporter Erika Eriksson berättar.
 • 24. Var är kvinnorna?

  28:26
  Vi fortsätter kolla på Historien om Sverige och de två avsnitten som berör 1700-tal och 1800-tal.Nu undrar vi: Var är kvinnorna?Och hur ser berättelsen om kvinnorättsrörelsen ut egentligen? Kvinnodagen till ära kollar vi lite närmare på hur kvinnohistorien berättas i avsnittet om kvinnorörelsen i Svt's Historien om Sverige.Medverkande:Ulla MannsMoa SvanLi KolkerLäs mer om kvinnorörelsens historia i boken Upp systrar, väpnen er! : kön och politik i svensk 1800-talsfeminism av Ulla Manns.Avsnitten från Historien om Sverige på SVT hittar du här: https://www.svtplay.se/historien-om-sverige
 • Oglömt föremål: Medaljongen från Lilla Jored

  01:38
  Oglömt tittar närmare på olika föremål och berättar historien om dessa.I detta mini-avsnitt handlar det om en medaljong som hittats utanför Lilla Jorden. Den föreställer en man som levde på 300-talet och ville se ut som en romersk kung.Reporter: Erika ErikssonKolla på medaljongen, vad tycker du? Är det inte ett härligt fynd från en man med, ja, kanske storhetsvansinne? Eller helt vanlig kille som ville synas lite extra. Skämt åsido. Detta var ju ett riktigt bra sätt att sprida vetskapen om den makt man hade under en tid när det var svårt att härska över större mängder människor och stora landområden. Kungamakten var ju så att säga inte helt uppfunnen ännu. Men på god väg.https://historiska.se/upptack-historien/artikel/lilla-jored-hovdingagraven/
 • 23. Till Havs!

  40:01
  Den 11 december 2023 arrangerade Södertörns högskola i samarbete med Centrum för maritima studier (CEMAS) seminariet TILL HAVS! om Havet, sjöfart ochsvenska nationella identiteter.Anledningen var att den maritimhistoriska tidskriften International Journal of Maritime History publicerat ett specialnummer om Norden och maritima traditioner under rubriken ”Maritime heritage and modern national identities in Scandinavia, circa 1900–2020”. Ett flertal nordiska forskare bidrar med artiklar och i podden samtalar Moa Svan med de medverkande. Henrik Arnstad, Leos Müller, Andreas Linderoth och Viktor Emanuelsson.
 • Oglömt föremål: Duneskatten

  01:06
  Oglömt tittar närmare på olika föremål och berättar historien om dessa. I detta mini-avsnitt handlar det om Duneskatten.Reporter: Moa Lund Pettersson
 • 22. Abdikera med en balett

  33:44
  I detta avsnitt av Oglömt pratar Moa och Li med Ulla Manns om de senaste två avsnitten om Historien om Sverige från Svt. Det handlar om stormaktstiden och vi rör oss från kolonialism, häxor, soldathustrur och tross till kvinnoöverskott och att abdikera med balett.6. Stormakten Sverige, år 1560 till 16587. Häxor och krig, år 1658 till 1721
 • 21. Vad sa heliga Birgitta?

  36:27
  I det här avsnittet pratar Moa med Ulla Manns, idéhistoriker och professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola, och Eva-Marie Letzter om medeltiden. Detta då Historien om Sverige på SVT play seglat upp som vår tids största tv-sända historiesatsning där man vill nå ut till en bred publik och göra svensk historia tillgänglig. Oglömt har tidigare kollat igenom avsnitten om Metallernas tid och Vikingarnas tid, och innan det stenåldern. Nu är det dags för Oglömt att kolla igenom det första och det andra avsnittet om medeltiden. Får de med det viktigaste? Hur skapas den stora berättelsen? Och är ullen mer intressant än bronset på bronsåldern?
 • 20. Vad hände med ullen?

  28:59
  I det här avsnittet pratar Moa och Li med Ulla Manns, idéhistoriker och professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola, om bronsålder och vikingatid. Detta då Historien om Sverige på SVT play seglat upp som vår tids största tv-sända historiesatsning där man vill nå ut till en bred publik och göra svensk historia tillgänglig. Oglömt har kollat igenom avsnitten om Metallernas tid och Vikingarnas tid. Får de med det viktigaste? Hur skapas den stora berättelsen? Och är ullen mer intressant än bronset på bronsåldern?
 • 19. Historien om Sverige - en ny folkrörelse?

  49:09
  "Det här är berättelsen om vårt land - från istiden till idag" så låter det i Sveriges Televisions (Svt) programserie "Historien om Sverige". Dramatisk och nyskriven musik, spektakulära drönarbilder över pampig natur, dramatiserade scener av mänskligt liv för tusentals år sedan och ny forskning om historia presenterad av många olika experter. Svt:s serie år påkostad, ambitiös och vill få med sig helst hela Sveriges befolkning i en ny folkrörelse kring historia.Podden Oglömt har sett det första avsnittet om stenåldern och är både nöjda och imponerade, men har funderingar kring hur begreppet Sverige används, varför eftersnacket blev så flamsigt och hur serien kommer hantera den gamla uppfattningen att mänskliga samhällen ständigt blir bättre. Medverkande är Ulla Manns, idehistoriker och professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola. Programleder gör Li Kolker och Moa Svan, som också producerade.