Allt du behöver veta om ny teknik

Share

#99 – Kommer EU-lagen Chatcontrol 2 innebära massövervakning av privata meddelanden?

Season 3, Ep. 99

Ny Tekniks podd om där vi fördjupar oss i en av veckans tekniknyheter.

Ett kommande lagförslag från EU som redan har hunnit bli rejält omdiskuterat – Chatcontrol 2 – ska upptäcka och stoppa bilder på nätet av sexuella övergrepp mot barn. Kräver lagförslaget att det införs massiv förhandsgranskning av privata meddelanden? Och hur skulle det i sådana fall gå till?

Ny Tekniks reporter Simon Campanello går igenom det vi vet än så länge om lagförslaget, som presenteras först i maj 2022, och den kritik som redan har hunnit komma.

Det finns en oro för att EU ska kräva att meddelanden som skickas mellan medborgare ska behöva genomgå en förhandsgranskning för att säkerställa att de inte innehåller några bilder på sexuella övergrepp mot barn. Vilket i praktiken skulle betyda att även privata, krypterade meddelanden skulle behöva genomsökas.  

More Episodes

3/7/2023

#139 – Intergalaktiskt: Jupiter – vad ska vi göra vid den ogästvänliga gasjätten egentligen?

Season 3, Ep. 139
Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice? Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten? Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice? Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten? Till sin hjälp har Viktor Krylmark och Bill Burrau projektledare och forskare från den europeiska rymdorganisationen och svenska Institutet för rymdfysik. Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 

Comments