Allt du behöver veta om ny teknik

Share

#98 - Har Freja eID en chans att rubba BankIDs dominans på marknaden för digitala id?

Season 3, Ep. 98

Mer än 7 miljoner svenskar använder BankID i dag.  Den digitala identifieringstjänsten används för att exempelvis skriva under avtal, lånehandlingar, deklarationen, logga in på olika typer av myndighetstjänster, swisha pengar och så vidare.

BankID är i dag en app och e-legitimation som många är beroende av för att kunna hantera olika typer av digitala tjänster.

BankID ägs och kontrolleras av ett fåtal svenska banker. Och när tjänsten inte fungerar under en viss period – något som skedde för inte så länge sedan – så är det uppenbart hur sårbart det är med en så stor dominerande leverantör av e-legitimation.

Så vad är alternativet?

Svenska Freja e-ID har sedan starten kämpat med att bli en accepterad leverantör av e-legitimation på samma sätt som BankID är hos många idag.

Vägen dit har varit lång. Men under förra året hände något.

Allt fler börjande använda Freja e-ID och antalet anslutna företag och myndigheter har passerat 300 stycken.

Än så länge är siffrorna blygsamma jämfört med BankID.

Så är det ens möjligt för Freja e-ID att på allvar utmana BankID?

Hur ser deras teknikplattform ut?

Vilka är skillnaderna mellan de olika tjänsterna?

Vad krävs för att fler ska installera FrejaID i sina mobiler?

Vad innebär ett digitalt ID-kort jämfört med ett fysiskt ID-kort?

Varför siktar Freja på en större marknad än Sverige?

Det här och mycket mera diskuteras vi med veckan gäst. Johan Henriksson, vd och medgrundare av Freja e-ID.

More Episodes

3/7/2023

#139 – Intergalaktiskt: Jupiter – vad ska vi göra vid den ogästvänliga gasjätten egentligen?

Season 3, Ep. 139
Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice? Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten? Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice? Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten? Till sin hjälp har Viktor Krylmark och Bill Burrau projektledare och forskare från den europeiska rymdorganisationen och svenska Institutet för rymdfysik. Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 

Comments