Allt du behöver veta om ny teknik

Share

#92-Veckans tekniknyheter: Så lyckades Northvolt gå från ord till färdig batterifabrik, svensken som ska utmana Apple med Phone (1).

Season 3, Ep. 92

Det tog sex år för Northvolt att gå från ord till handling. Nu står batterifabriken på plats utanför Skellefteå. Redo för serieproduktion av battericeller. Vår reporter Linda Norstedts har bevakat Northvolts utveckling sedan start. Hon är veckans gäst.

Bland andra tekniknyheter den här veckan märks bland annat regeringens beslut att låta Beowulf Mining gå vidare med gruvplanerna i Kallak i Lappland. Ett omstritt beslut. Varför då?

Entreprenören Carl Pei ska enligt en påkostad presentationsvideo göra konsumentelektronik rolig igen. Carl Pei grundade mobiltelefonbolaget Oneplus som han lämnade hösten 2022. Sedan han startat techbolaget Nothing dess har han lanserat ett par väldesignade men inte allt för imponerande hörlurar, anställt 300 personer i sex länder och tagit in cirka 1,3 miljarder kronor i riskkapital. Målsättningen är att bygga upp ett alternativ till Apple. Flipp eller flopp?

More Episodes

3/7/2023

#139 – Intergalaktiskt: Jupiter – vad ska vi göra vid den ogästvänliga gasjätten egentligen?

Season 3, Ep. 139
Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice? Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten? Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice? Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten? Till sin hjälp har Viktor Krylmark och Bill Burrau projektledare och forskare från den europeiska rymdorganisationen och svenska Institutet för rymdfysik. Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  viktor.krylmark@nyteknik.se bill.burrau@nyteknik.se  Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 

Comments